Lägre löner leder inte automatiskt till fler jobb, menar LO-ekonomen Mats Morin i en ny rapport. I stället kan resultatet bli ökade löneskillnader.
Inför varje avtalsrörelse brukar det talas om att sänkta löner skapar fler jobb. Nu har LO-ekonomen Mats Morin fördjupat sig i sambandet mellan centrala avtal och sysselsättning.
Att hålla nere lönerna i centrala förhandlingar är ingen bra strategi för att öka sysselsättningen, kommer han fram till.
– Risken är stor att de grupper som är starka på arbetsmarknaden genom lokala avtal tar ut det löneutrymme som inte tagits ut centralt. Det leder till större löneskillnader på arbetsmarknaden, säger Mats Morin.
Om starka grupper kompenseras med högre lokala löneökningar sjunker inte företagens totala produktionskostnader och det blir därför inte några positiva effekter på sysselsättningen, menar Mats Morin.
Men i teorin tror han att det skulle gå att öka sysselsättningen genom att hålla tillbaka lönerna.
– Om det bara fanns en stor fackförening som förhandlade för hela arbetsmarknaden och om konjunkturläget samtidigt var balanserat skulle man kunna skapa jobb genom att vara återhållsam med löner.
Rapporten ”Lön eller sysselsättning eller bådadera” bygger både på teoretisk analys och på en genomgång av det faktiska utfallet i avtalsperioderna från 1998 och framåt.