Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Lag tvingar a-kassan att polisanmäla pensionärer

Sedan drygt ett år tillbaka måste a-kassan polisanmäla de medlemmar som arbetat mer än de redovisat eller som tagit ut a-kassa och pension samtidigt.

Publicerad 8 september 2008

– Många medlemmar blir oerhört kränkta av att bli polisanmälda. Även om det är kassan som gör det så slår det mot facket också. Det känns inte bra att en medlemsorganisation är tvungna att polisanmäla sina medlemmar, säger Anna-Lena Lundh, kassaföreståndare för Hotell- och restauranganställdas a-kassa, HRAK.

Innan den nya lagstiftningen trädde i kraft 2007 anmälde kassan ungefär tio personer per år. Då handlade det om urkundsförfalskning eller ett långvarigt systematiskt utplockande av a-kassa trots att medlemmen samtidigt haft lön. Nu blir ungefär 200 medlemmar anmälda på ett år.
– Det är inte så att a-kassan vill polisanmäla, utan vi är tvungna till det på grund av den nya bidragsbrottslagen, säger Anna-Lena Lundh.

Många medlemmar hör av sig till kassan och beskriver hur kränkande de upplever polisanmälan. En ny grupp som drabbats är äldre som varje månad tar ut några hundra kronor i premiepension för att få pensionärsrabatt när de åker kollektivt.

– De tänker inte på sig själva som pensionärer när de jobbar deltid eller är arbetslösa. Därför har de inte anmält detta till oss. Kassan blir då skyldig att polisanmäla dem, säger Anna-Lena Lundh.
De som tagit ut pension blir också återbetalningsskyldiga på mellanskillnaden mellan 80 procents ersättningsnivå och 65 procents ersättningsnivå. Det är nämligen en lägre ersättningsnivå som gäller för den som är pensionär.

– De blir alltså både återbetalningsskyldiga, polisanmälda och uteslutna som medlemmar ur a-kassan. De blir på så sätt straffade i tre led och detta utan att de ens förstått att de gjort fel, säger Anna-Lena Lund.

Förändringar a-kassans medlemmar bör anmäla
Medlemmar i a-kassan är skyldiga att anmäla förändrade omständigheter till kassan. Det kan handla om sjukdom, föräldraledighet, att de påbörjat eller avslutat ett arbete eller att de tar ut premiepension.
För att förhindra att man blir polisanmäld är det också viktigt att fylla i sina kassakort rätt och att man fyller i dag för dag hur man jobbat.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Nyheter arbetsmiljö

HRF och Choice vill förebygga smitta

Hur kan hotellanställda skyddas mot coronavirus i sitt arbete? Det har HRF och Nordic Choice Hotels försökt ta reda på i ett gemensamt projekt. Målet är att ta fram ett verktyg, som en checklista, som kan användas på kedjans hotell.

Publicerad 1 mars 2021 Kommentera
HRF och Choice vill förebygga smitta
Nordic Choice Hotels och HRF tar gemensamt grepp på coronarisker i arbetsmiljön. Foto: Paul Wallén/Mostphotos, Colourbox
Alejandro Quezada

I augusti förra året gick Nordic Choice-kedjan ut med att alla deras anställda med gästkontakt skulle bära munskydd för att förhindra coronasmitta. Problemet var bara att beslutet inte hade förhandlats med Hotell- och restaurangfacket.

Till slut hittade parterna en lösning – ett gemensamt projekt för riskbedömning och riskhantering kring covid-19 på hotellen.
– Vi har tillsammans med företagshälsovården i form av läkare och arbetsmiljöingenjör gått igenom hur arbetet med smittorisker ser ut på hotellen, vilka åtgärder som har gjorts och vad som behöver göras, säger Alejandro Quezada, HRF-ombudsman och regionalt skyddsombud som arbetar med projektet.

Sex Choice-hotell har genomgått en fördjupad riskbedömning. Planen är att med erfarenheterna därifrån skapa ett verktyg som sedan ska kunna användas på samtliga hotell i Nordic Choice-kedjan.
– Branschen är bra på att hitta lösningar, men det har inte funnits ett standardiserat sätt att arbeta med det här. Vi vill ge hotellen en struktur att följa, någon form av mall eller checklista. Vi som parter vill ta ett grepp på hur man kan jobba förebyggande i arbetsmiljön, säger Alejandro Quezada.

Erfarenheterna från hotellen ska diskuteras på ett möte i nästa vecka.

Nyheter VÅRT HRF

Hallå där, Anne Carlén Hellgren

Att starta nytt jobb under en pandemi är inte optimalt. Men Anne Carlén Hellgren, ny kassör i HRF:s avdelning 31 Karlstad, är taggad.

Publicerad 1 mars 2021 Kommentera
Hallå där, Anne Carlén Hellgren
Anne Carlén Hellgren. Foto: Linn Malmén
Anne Carlén Hellgren. Foto: Linn Malmén

I december tog Anne Carlén Hellgren över rodret som kassör på HRF-kontoret i Karlstad.
Vad gjorde du tidigare?
– Jag kommer från Kommunal, där jag bland annat var regionalt fackligt ombud för privatanställda. Jag har stor erfarenhet av att arbeta med små privata arbetsgivare.

Vad lockade med HRF?
– Det är snabba puckar, kortare beslutsvägar och man får vara mer allround. Jag gillar att ha många bollar i luften, och det får man verkligen här. Det är underbart!

Vad tar du med från Kommunal?
– Förmågan att värva förtroendevalda. Att organisera, att väcka intresse. Jag har jobbat jättemycket med det. Ju fler förtroendevalda, desto mer kan vi påverka.

Nyheter konkurs

Här fortsätter konkurserna att öka

Konkurserna sjunker i de flesta branscher – men inte bland restauranger. Där ökade konkurserna med 48 procent i februari, jämfört med februari 2020. Det visar statistik från UC.

Publicerad 1 mars 2021 Kommentera
Här fortsätter konkurserna att öka
Förra året var ett krisår i restaurangbranschen. Nu verkar det som att konkurserna fortsätter att öka även i år. Foto: Colourbox
Richard Damberg. Foto: UC

Under krisåret 2020 gick nästan 700 svenska restauranger i konkurs, runt 200 fler än året innan. Och ännu har ökningen inte stannat upp, visar ny konkursstatistik.

– Restaurangbranschen är den enda branschen där konkurserna ökar jämfört med februari 2020, från 29 till 43. Det lär tyvärr inte blir bättre när kaféer och restauranger från och med i dag omfattas av nya, hårdare restriktioner, säger Richard Damberg, ekonom på kreditupplysningsföretaget UC.

Statistiken visar att konkurserna i landet sjönk med nästan 20 procent i februari, jämfört med samma månad 2020. Men restaurangbranschen går mot strömmen. Där steg i stället konkurserna med 48 procent.

Hittills i år har 102 restaurangföretag satts i konkurs. Det är en ökning med 26 procent jämfört med samma period förra året.

– De branscher som har drabbats hårdast av pandemin kommer att ha det fortsatt tufft ett tag till, men när väl vaccineringarna kommer i gång står hushållen redo att spendera pengar på restaurang, nöjen och upplevelser. I de branscherna är det relativt lätt att återanställa personal och startsträckan blir kort, säger Richard Damberg.

Fråga om jobbet.
100
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här