Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Lag tvingar a-kassan att polisanmäla pensionärer

Sedan drygt ett år tillbaka måste a-kassan polisanmäla de medlemmar som arbetat mer än de redovisat eller som tagit ut a-kassa och pension samtidigt.

Publicerad 8 september 2008

– Många medlemmar blir oerhört kränkta av att bli polisanmälda. Även om det är kassan som gör det så slår det mot facket också. Det känns inte bra att en medlemsorganisation är tvungna att polisanmäla sina medlemmar, säger Anna-Lena Lundh, kassaföreståndare för Hotell- och restauranganställdas a-kassa, HRAK.

Innan den nya lagstiftningen trädde i kraft 2007 anmälde kassan ungefär tio personer per år. Då handlade det om urkundsförfalskning eller ett långvarigt systematiskt utplockande av a-kassa trots att medlemmen samtidigt haft lön. Nu blir ungefär 200 medlemmar anmälda på ett år.
– Det är inte så att a-kassan vill polisanmäla, utan vi är tvungna till det på grund av den nya bidragsbrottslagen, säger Anna-Lena Lundh.

Många medlemmar hör av sig till kassan och beskriver hur kränkande de upplever polisanmälan. En ny grupp som drabbats är äldre som varje månad tar ut några hundra kronor i premiepension för att få pensionärsrabatt när de åker kollektivt.

– De tänker inte på sig själva som pensionärer när de jobbar deltid eller är arbetslösa. Därför har de inte anmält detta till oss. Kassan blir då skyldig att polisanmäla dem, säger Anna-Lena Lundh.
De som tagit ut pension blir också återbetalningsskyldiga på mellanskillnaden mellan 80 procents ersättningsnivå och 65 procents ersättningsnivå. Det är nämligen en lägre ersättningsnivå som gäller för den som är pensionär.

– De blir alltså både återbetalningsskyldiga, polisanmälda och uteslutna som medlemmar ur a-kassan. De blir på så sätt straffade i tre led och detta utan att de ens förstått att de gjort fel, säger Anna-Lena Lund.

Förändringar a-kassans medlemmar bör anmäla
Medlemmar i a-kassan är skyldiga att anmäla förändrade omständigheter till kassan. Det kan handla om sjukdom, föräldraledighet, att de påbörjat eller avslutat ett arbete eller att de tar ut premiepension.
För att förhindra att man blir polisanmäld är det också viktigt att fylla i sina kassakort rätt och att man fyller i dag för dag hur man jobbat.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här