Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Låg oro för julbordshygien

Nu drar julbordssäsongen igång och därmed talet om buffésnusk. Men de livsmedelsinspektörer som Hotellrevyn har talat med är inte alltför oroade.

Publicerad 28 november 2012

I Stockholm planerar man inga särskilda inspektionsinsatser, säger Lena Björklund-Stoehr, livsmedelsinspektör.
– Vi kommer förstås att kolla julborden i samband med de vanliga inspektionerna, det brukar bli 250–300 besök per månad.
Hennes erfarenhet är att det numera inte är några särskilda problem kring julborden. På senare år har det blivit vanligare med färdigköpt, säger hon. Det ställer fortsatt höga krav på kontroll över kylkedjan, men gör samtidigt att hygienriskerna minskar.

Joakim Johansson, ansvarig för restaurangprojektet på livsmedelsinspektionen i Luleå, säger att det blir något fler inspektioner under julbordssäsongen än under en vanlig månad.  
– I år ska vi göra provtagning på främst julbordsbufféer, fokus är på bakteriekoll. Generellt förväntar vi oss inga anmärkningsvärda resultat, men det visar sig ju.
Bufféer ställer höga krav på hanteringen, konstaterar han; det kan gälla förvaring, påfyllning och temperaturkontroll. Tidigare år har det inte framkommit några särskilda avvikelser, förutom en gång på 1990-talet då det blev mycket anmärkningar.

I Göteborg säger Bernadett Wéber, restaurangansvarig enhetschef, att man inte drar igång några särskilda inspektioner just nu.
– Det som är särskilt med julbordssäsongen är att det blir mer tryck på allting. Det ställer större krav på köket, personalen, utrustningen, och man kan hamna nära maxgränsen av vad man klarar.
– I slutändan är det rutinerna som ställs på prov. Har man bra fungerande rutiner under resten av året, så är chansen stor att det funkar bra ändå. Annars är risken större för att det går fel just nu.

Inspektörernas tips och råd

  • Lena Björklund-Stoehr, Stockholm: Erfarenheten säger att det kan bli problem med plats för tillagning och förvaring. Många löser det genom att exempelvis hyra in mer kylutrustning.
  • Joakim Johansson, Luleå: Att underlätta hygienisk hantering för buffégästerna. Exempelvis att skära upp på förhand, att ingen ska behöva sträcka sig efter mat, och att ha långa plockverktyg som inte kan falla ned i maten.
  • Bernadett Wéber, Göteborg: Jag har inget särskilt råd att ge, det måste ligga på de ansvariga. Det finns mycket kunskap därute.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Nyheter restriktioner

Senare stängning skjuts fram

I dag meddelade regeringen och Folkhälsomyndigheten att de begränsningar som nu gäller kommer att förlängas till den 1 juni. Det innebär att restaurangernas stängning ligger kvar på 20.30 i ytterligare ett par veckor.  

Publicerad 12 maj 2021 Kommentera
Senare stängning skjuts fram
Ingen alkoholservering efter 20, och stängning 20.30. Restriktionerna gäller fortsatt och fram till 1 juni. Foto: Mostphotos

Många hade hoppats att den 17 maj skulle vara dagen som restriktionerna lättades något. Så blir inte fallet.

– Vi är inte där än, sade statsminister Stefan Löfven på en presskonferens.

Enligt regeringen och Folkhälsomyndigheten ligger smittspridningen fortsatt på för hög nivå, även om det finns positiva tecken. Trycket på vården är högt, och regionerna har uttryckt önskemål om att inte gå för fort fram med lättnader.

– Vi hade hoppats på en lättnad, framför allt av öppettiderna på restauranger, eftersom vi vet att de hade klarat av det. Men myndigheterna gjorde en annan bedömning, säger Malin Ackholt, Hotell- och restaurangfackets ordförande.

Från den 1 juni kommer däremot restriktionerna att justeras. Då förlängs de begränsade öppettiderna för restauranger till 22.30.

Samma datum kommer nöjesparkerna att kunna öppna upp, med en begränsning på en person per 20 kvadratmeter. För Gröna Lunds del innebär det att man kan ta emot max 3 100 gäster samtidigt, en femtedel av det normala antalet besökare.

– Det känns helt fantastiskt att vi nu äntligen får slå upp portarna, efter 1,5 år av nedstängning, säger Gröna Lunds vd Magnus Widell i ett pressmeddelande.

Nyheter bokning

Scandic blir vaccinmottagning

Scandic öppnar upp för vaccinering mot covid-19 i sina lokaler. Hos Scandic Swania i Trollhättan blir en konferenslokal från i dag plats för massvaccinering. Jättebra, tycker Merlita Andersson som arbetar i housekeeping.

Publicerad 12 maj 2021 Kommentera
Scandic blir vaccinmottagning
En lokal hos Scandic Swania används för vaccinering. Foto: Scandic

 Hotelldirektör Charlotta Sandblom berättar att det var vårdföretaget Kry som kontaktade dem för en visning av lokalerna.
– De kände till vårt Stay safe-arbete och vi har en konferenslokal i markplan med separat entré direkt utifrån.

Charlotta Sandblom tvekade inte att upplåta lokalerna för vaccinering.
– Det är klart att vi funderade på hur det här skulle påverka personal och gäster, men det är friska personer som kommer och det är jätteroligt i dessa tider att få bokningar. Samtidigt bidrar vi till samhällsnyttan.

Swania är ett av flera Scandic som tillfrågats om vaccinering i sina lokaler, säger Charlotta Sandblom.
– Våra hotell ligger ofta stadsnära och har bra lokaler.

Merlita Andersson. FOTO: Privat.

Housekeeping på Scandic Swania kommer att sköta den dagliga städningen. Kry ansvarar själva för all hantering och städning av den medicinska utrustningen.

Merlita Andersson som arbetar i housekeeping har varit med och förberett lokalen inför vaccineringarna.

– Vi har städat så att allt ska vara klart tills de kommer med sina saker för vaccineringen. Det här är jättebra, bra att fylla huset, säger hon.

Nyheter FÖRHANDLING

HRF kräver svar om enstaka dagar

Ett företag har under nio månader haft enstaka dagar-anställningar motsvarande 53 000 arbetstimmar. Hotell- och restaurangfacket har begärt central förhandling.

Publicerad 11 maj 2021 1 kommentar
HRF kräver svar om enstaka dagar
Ett företag har lagt ut 53 000 arbetstimmar i anställningsformen enstaka dagar. Nu har HRF begärt central förhandling med Visita. Foto: Colourbox

I förra årets avtalsrörelse var enstaka dagar en av de stora frågorna för Hotell- och restaurangfacket. Anställningsformen ska användas när det inte går att schemalägga arbetstiden, om arbetet är oregelbundet till sin karaktär eller när arbetsgivaren har behov av tillfällig arbetskraft. HRF:s bild var att enstaka dagar tillämpades mer än nödvändigt.

I det nya kollektivavtalet finns en skrivning som innebär att den arbetsgivare som anses ha missbrukat anställningsformen inte längre ska kunna använda den. Nu står den första centrala förhandlingen för dörren.

– Vi kommer att jobba aktivt med den här frågan hela avtalsperioden, säger Emil Bäckström, central ombudsman på HRF.

Så säger avtalet

Gröna riks 4§ 1:2
”De centrala parterna kan vid central förhandling komma överens om att ett bolag temporärt ska undantas från rätten att använda sig av anställningsformen anställning för enstaka dagar. Fråntagandet av ovanstående rätt kan aktualiseras om de centrala parterna bedömer att bolaget konsekvent och grovt bryter mot kollektivavtalets förutsättningar för att använda sig av anställningsformen. Fråntagande av rättigheten gäller under den tid och vid den/de enhet/er som parterna överenskommer.”

Det aktuella företaget har under perioden april–december lagt ut 53 000 timmar i enstaka dagar. Det motsvarar ungefär 25 heltidstjänster.

Emil Bäckström har begärt förhandling med Visita, men något datum är ännu inte satt.

– Om Visita är seriösa med att vilja stävja det här måste de också inse att det här är ett typexempel på missbruk av enstaka dagar.

Fråga om jobbet.
104
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här