Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Låg oro för julbordshygien

Nu drar julbordssäsongen igång och därmed talet om buffésnusk. Men de livsmedelsinspektörer som Hotellrevyn har talat med är inte alltför oroade.

Publicerad 28 november 2012

I Stockholm planerar man inga särskilda inspektionsinsatser, säger Lena Björklund-Stoehr, livsmedelsinspektör.
– Vi kommer förstås att kolla julborden i samband med de vanliga inspektionerna, det brukar bli 250–300 besök per månad.
Hennes erfarenhet är att det numera inte är några särskilda problem kring julborden. På senare år har det blivit vanligare med färdigköpt, säger hon. Det ställer fortsatt höga krav på kontroll över kylkedjan, men gör samtidigt att hygienriskerna minskar.

Joakim Johansson, ansvarig för restaurangprojektet på livsmedelsinspektionen i Luleå, säger att det blir något fler inspektioner under julbordssäsongen än under en vanlig månad.  
– I år ska vi göra provtagning på främst julbordsbufféer, fokus är på bakteriekoll. Generellt förväntar vi oss inga anmärkningsvärda resultat, men det visar sig ju.
Bufféer ställer höga krav på hanteringen, konstaterar han; det kan gälla förvaring, påfyllning och temperaturkontroll. Tidigare år har det inte framkommit några särskilda avvikelser, förutom en gång på 1990-talet då det blev mycket anmärkningar.

I Göteborg säger Bernadett Wéber, restaurangansvarig enhetschef, att man inte drar igång några särskilda inspektioner just nu.
– Det som är särskilt med julbordssäsongen är att det blir mer tryck på allting. Det ställer större krav på köket, personalen, utrustningen, och man kan hamna nära maxgränsen av vad man klarar.
– I slutändan är det rutinerna som ställs på prov. Har man bra fungerande rutiner under resten av året, så är chansen stor att det funkar bra ändå. Annars är risken större för att det går fel just nu.

Inspektörernas tips och råd

  • Lena Björklund-Stoehr, Stockholm: Erfarenheten säger att det kan bli problem med plats för tillagning och förvaring. Många löser det genom att exempelvis hyra in mer kylutrustning.
  • Joakim Johansson, Luleå: Att underlätta hygienisk hantering för buffégästerna. Exempelvis att skära upp på förhand, att ingen ska behöva sträcka sig efter mat, och att ha långa plockverktyg som inte kan falla ned i maten.
  • Bernadett Wéber, Göteborg: Jag har inget särskilt råd att ge, det måste ligga på de ansvariga. Det finns mycket kunskap därute.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Nyheter arbetsmiljö

HRF och Choice vill förebygga smitta

Hur kan hotellanställda skyddas mot coronavirus i sitt arbete? Det har HRF och Nordic Choice Hotels försökt ta reda på i ett gemensamt projekt. Målet är att ta fram ett verktyg, som en checklista, som kan användas på kedjans hotell.

Publicerad 1 mars 2021 Kommentera
HRF och Choice vill förebygga smitta
Nordic Choice Hotels och HRF tar gemensamt grepp på coronarisker i arbetsmiljön. Foto: Foto: Paul Wallén/Mostphotos, Colourbox
Alejandro Quezada

I augusti förra året gick Nordic Choice-kedjan ut med att alla deras anställda med gästkontakt skulle bära munskydd för att förhindra coronasmitta. Problemet var bara att beslutet inte hade förhandlats med Hotell- och restaurangfacket.

Till slut hittade parterna en lösning – ett gemensamt projekt för riskbedömning och riskhantering kring covid-19 på hotellen.
– Vi har tillsammans med företagshälsovården i form av läkare och arbetsmiljöingenjör gått igenom hur arbetet med smittorisker ser ut på hotellen, vilka åtgärder som har gjorts och vad som behöver göras, säger Alejandro Quezada, HRF-ombudsman och regionalt skyddsombud som arbetar med projektet.

Sex Choice-hotell har genomgått en fördjupad riskbedömning. Planen är att med erfarenheterna därifrån skapa ett verktyg som sedan ska kunna användas på samtliga hotell i Nordic Choice-kedjan.
– Branschen är bra på att hitta lösningar, men det har inte funnits ett standardiserat sätt att arbeta med det här. Vi vill ge hotellen en struktur att följa, någon form av mall eller checklista. Vi som parter vill ta ett grepp på hur man kan jobba förebyggande i arbetsmiljön, säger Alejandro Quezada.

Erfarenheterna från hotellen ska diskuteras på ett möte i nästa vecka.

Nyheter VÅRT HRF

Hallå där, Anne Carlén Hellgren

Att starta nytt jobb under en pandemi är inte optimalt. Men Anne Carlén Hellgren, ny kassör i HRF:s avdelning 31 Karlstad, är taggad.

Publicerad 1 mars 2021 Kommentera
Hallå där, Anne Carlén Hellgren
Anne Carlén Hellgren. Foto: Linn Malmén
Anne Carlén Hellgren. Foto: Linn Malmén

I december tog Anne Carlén Hellgren över rodret som kassör på HRF-kontoret i Karlstad.
Vad gjorde du tidigare?
– Jag kommer från Kommunal, där jag bland annat var regionalt fackligt ombud för privatanställda. Jag har stor erfarenhet av att arbeta med små privata arbetsgivare.

Vad lockade med HRF?
– Det är snabba puckar, kortare beslutsvägar och man får vara mer allround. Jag gillar att ha många bollar i luften, och det får man verkligen här. Det är underbart!

Vad tar du med från Kommunal?
– Förmågan att värva förtroendevalda. Att organisera, att väcka intresse. Jag har jobbat jättemycket med det. Ju fler förtroendevalda, desto mer kan vi påverka.

Nyheter konkurs

Här fortsätter konkurserna att öka

Konkurserna sjunker i de flesta branscher – men inte bland restauranger. Där ökade konkurserna med 48 procent i februari, jämfört med februari 2020. Det visar statistik från UC.

Publicerad 1 mars 2021 Kommentera
Här fortsätter konkurserna att öka
Förra året var ett krisår i restaurangbranschen. Nu verkar det som att konkurserna fortsätter att öka även i år. Foto: Colourbox
Richard Damberg. Foto: UC

Under krisåret 2020 gick nästan 700 svenska restauranger i konkurs, runt 200 fler än året innan. Och ännu har ökningen inte stannat upp, visar ny konkursstatistik.

– Restaurangbranschen är den enda branschen där konkurserna ökar jämfört med februari 2020, från 29 till 43. Det lär tyvärr inte blir bättre när kaféer och restauranger från och med i dag omfattas av nya, hårdare restriktioner, säger Richard Damberg, ekonom på kreditupplysningsföretaget UC.

Statistiken visar att konkurserna i landet sjönk med nästan 20 procent i februari, jämfört med samma månad 2020. Men restaurangbranschen går mot strömmen. Där steg i stället konkurserna med 48 procent.

Hittills i år har 102 restaurangföretag satts i konkurs. Det är en ökning med 26 procent jämfört med samma period förra året.

– De branscher som har drabbats hårdast av pandemin kommer att ha det fortsatt tufft ett tag till, men när väl vaccineringarna kommer i gång står hushållen redo att spendera pengar på restaurang, nöjen och upplevelser. I de branscherna är det relativt lätt att återanställa personal och startsträckan blir kort, säger Richard Damberg.

Fråga om jobbet.
100
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här