Förslaget om en ny särskild lag som ska stärka rätten till heltidsarbete avvisas av både facket och arbetsgivarna i SHR. Motiveringarna är dock helt olika.
LO bygger sitt remissyttrande på HRF:s uppfattning att rätten till heltid inte ska läggas i en egen lag. Den ska i stället bakas in i lagen om anställningsskydd.
»Arbetstidens längd är kopplad till anställningstryggheten och ska samlas och hanteras tillsammans med övriga anställningstrygghetsfrågor«, skriver LO i yttrandet, som blev klart i går, måndag.
LO anser att frågan om heltidsanställning skulle få mindre tyngd om den läggs i en egen lag. En åsikt som HRF-ordföranden Ella Niia framfört flera gånger.
Också förslaget om undantag för arbetsgivare med högst tio anställda avvisas. Men avtal om vissa anställningar på deltid ska kunna ingås om det finns särskilda skäl, tycker LO. Det ska då finnas ett fast mått för arbetstiden och detta ska vara reglerat mellan parterna.
Annars håller LO med utredningen om att rätten till heltid måste garanteras i lagen. Ofrivilligt deltidsarbete och otrygga anställningar, som oftast drabbar kvinnor, innebär att många får en lön som är omöjlig att leva på.
Också arbetsgivarna i SHR avvisar utredningsförslaget.
»Hotell och restauranger är helt beroende av deltidsanställd personal. Gästerna kommer inte i en jämn ström under dagen eller veckan«, konstaterar SHR i sitt yttrande.
Arbetsgivarna menar att företagen i branschen har många anställda i förhållande till omsättningen och små vinstmarginaler. Om de anställda automatiskt ska ha rätt till heltid kommer färre att få jobb.
SHR ifrågasätter också att utredningsförslaget underkänner parternas förmåga att själva lösa frågan genom kollektivavtal.
Läs mer:
Alla sågar utredningen om heltid. Läs mer här >>
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.