Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Krögare stämd – avskedade gravid

En restaurangägare i Stockholm har stämts av Jämo, jämställdhetsombudsmannen, sedan han avskedat en anställd kvinna som blev gravid.

Publicerad 20 december 2004

Uppdaterad 2004-12-20 kl.12:17
En kvinna fick jobb som matsalsansvarig på restaurangen i oktober 2003. Några månader senare, i januari, berättade hon för ägaren att hon hade blivit gravid.
– Hans inställning till mig ändrades direkt. Han ifrågasatte hur länge jag hade varit gravid. Jag fick ett otrevligt bemötande och allt jag gjorde kritiserades. Tanken var antagligen att jag skulle säga upp mig självmant, berättar kvinnan.

Den 16 mars 2004 fick hon besked om uppsägning. Det är enligt svensk lag förbjudet att avskeda anställda på grund av graviditet, men restaurangen angav arbetsbrist som skäl.
Kvinnan hävdar att den påstådda arbetsbristen bara var ett svepskäl för att bli av med henne.
– Det fanns ingen arbetsbrist. De som var kvar fick arbeta desto hårdare, säger hon.
En annan anställd fick tillfälligt ta över hennes arbetsuppgifter och en dryg månad senare annonserade restaurangen efter en ny matsalsansvarig.

Kvinnan anmälde händelsen till Jämo, som startade en utredning om misstänkt könsdiskriminering. Jämo har nu gått vidare och stämt arbetsgivaren inför Arbetsdomstolen. Jämo hävdar att restaurangen har brutit mot jämställdhetsslagen och lagen om anställningsskydd, och kräver att restaurangföretaget ska betala 238 500 kronor i skadestånd och förlorad arbetsinkomst till den avskedade kvinnan.

Restaurangen ägs av Bo Bladholm, moderat politiker och förste vice ordförande i Stockholms stadsfullmäktige.
Han är mycket kritisk mot Jämo, som han anser har utnyttjat den avskedade kvinnan för politiska syften. Enligt Bo Bladholm är Jämo vänstervridet och syftet med anmälan är att smutskasta honom som politiker.
– Men det är bra att det här går vidare till AD som har kompetens att avgöra vem som har rätt, eftersom Jämo har visat sig vara helt okunnig om branschen, säger Bo Bladholm.
Han hävdar att kvinnans graviditet inte hade någonting med uppsägningen att göra.
– Den berodde på arbetsbrist. Vi hade 30-50 procent mindre försäljning under januari och februari och var tvungna att göra någonting för att klara ekonomin.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Nyheter KOMpetens

Arbetslösa kan få studera med ersättning

Arbetsförmedlingen ska kunna anvisa arbetslösa att söka till studier. Det har regeringen beslutat.

Publicerad 28 september 2020 Kommentera
Arbetslösa kan få studera med ersättning
Utbildning kommer att vara nyckeln när Sverige startar om efter coronapandemin. Det menar regeringen, som nu satsar på att få fler till skolbänken. Foto: Colourbox

Den som saknar gymnasieexamen har betydligt svårare att få jobb än den som har gymnasieutbildning. När arbetslösheten nu stiger vill därför regeringen satsa på att fler kompletterar sina studier.

– Det behövs mer arbetsmarknad i utbildningspolitiken och mer utbildning i arbetsmarknadspolitiken, sade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark vid en pressträff på måndagen.

Regeringen har beslutat att den som behöver gymnasiekompetens för att öka chansen till jobb ska kunna studera med aktivitetsersättning. Förutsättningen är att arbetsförmedlingen gör en individuell prövning som fastställer behovet.

Dessutom ska fler arbetssökande inom jobb- och utvecklingsgarantin få möjlighet att plugga på yrkeshögskola eller folkhögskola med bibehållen ersättning.

Hej Gäst CLARA HENRY

”Skulle vilja ha makten över frukosten”

Clara Henry är programledare, bloggare och aktuell med tv-serien »Du Clarar mer än du tror« som har premiär på SVT den 1 oktober. Men om hon fick välja ett branschyrke att jobba i så skulle det vara som boss över frukostbuffén.

Publicerad 27 september 2020 Kommentera
”Skulle vilja ha makten över frukosten”
Clara Henry. Foto: Morgan Norman

Hur är du som gäst på hotell eller restaurang?
– Jag blir lyrisk om rummet eller frukostbuffén har något utöver det vanliga. Nu senast bodde jag på Calmar Stadshotell och blev jätteglad av att de hade fyra hantlar hängande på väggen. Otippat och roligt!

Vilket hotell- eller restaurangyrke skulle du helst vilja ha?
– Jag skulle vilja ha makten över frukostbuffén. Om jag fick bestämma över en frukostbuffé hade den varit episk.

Vad är det pinsammaste du gjort på hotell eller restaurang?
– När jag var i Örnsköldsvik med Melodifestivalen 2014 spelade vi Monopol en kväll. En kastade spelsedlarna över hela rummet. Jag filmade och lade ut på min Youtubekanal. Sedan fick jag en lång kommentar från tjejen som städat.

Nyheter MEDLEMSMÖTE

HRF möter medlemmar på Scandic

Scandic är en stor arbetsgivare med många HRF-medlemmar. Den här veckan är de i fokus för ordförande Malin Ackholt.

Publicerad 24 september 2020 2 kommentarer
HRF möter medlemmar på Scandic
HRF:s ordförande Malin Ackholt möter medlemmar på Scandic digitalt. Foto: Peter Jönsson

Under veckan arrangerar Hotell- och restaurangfacket flera digitala möten för medlemmar på hotellkedjan Scandic. Tanken är att medlemmarna ska få diskutera bland annat framtiden för branschen och den kommande avtalsrörelsen med förbundets ordförande.

– Vi måste hitta sätt att ha samtal och diskussioner med medlemmar trots att det pågår en pandemi. Det kommer inte att ersätta möten IRL. Det här är ett komplement, som säkert kommer att fortleva även efter corona, säger Malin Ackholt.

Intresset för de digitala medlemsmötena har varit stort. Hittills har mer än 70 medlemmar deltagit.

– Många upplever det intressant att höra hur kollegor på andra arbetsplatser har det. Sedan kan det komma upp en del individärenden som vi inte kan lösa där, men där vi kan lotsa vidare, säger Malin Ackholt.

Nu tittar HRF på möjligheterna att hålla liknande möten på andra arbetsplatser.

– Sedan har vi fått önskemål om att köra på engelska på Scandic, så det förbereder vi för, säger Malin Ackholt.

Fråga om jobbet.
99
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här