Nyheter Startsidan
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Krögare misstänks ha försökt muta facket

En krögare i Hudiksvall ville anställa en kock från ett land utanför EU och det snabbt. Tillsammans med ansökan skickade han därför med en vädjan om förtur - och 1000 kronor till Hotell- och restaurangfacket i Gävle.

Publicerad 9 november 2009

En restaurangägare i Hudiksvall behövde en specialkock för att förnya sin meny till årsskiftet. För att få anställa en sådan från ett land utanför EU kräver dock Migrationsverket ett yttrande från HRF, något som krögaren misstänkte skulle ta tid.

För att skynda på sin ansökan skickade han därför med ett brev med en vädjan om förtur – samt två femhundralappar.
– Det låter nog som om det skulle kunna bedömas som bestickning, säger åklagare Erik Fågelsbo vid riksenheten mot korruption till Hudiksvalls tidning.

Det ska nu utredas om krögarens handlande är straffbart. Själv förnekar han att pengarna skickades med som en muta, utan menar att det var ett rent misstag.

Fakta: Arbetstillstånd

För att en person från ett icke-EU-land ska få jobba i Sverige krävs ett arbetstillstånd från Migrationsverket. För att verket ska bevilja ett sådant krävs att den fackliga organisationen, i det här fallet HRF, har yttrat sig om anställningens villkor.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.