Regeringens skärpta regler för arbetskraftsinvandring är ett slag i luften, menar HRF. Förbundet kräver andra åtgärder för att förebygga att hitresta arbetare utnyttjas.
Nyligen meddelade regeringen att reglerna för arbetsmigration till Sverige ska skärpas. Bakgrunden är de larm, från bland andra HRF, om att arbetare som kommer hit utnyttjas och får arbeta för svältlöner.
De nya reglerna, som ska börja gälla den 1 april nästa år, innehåller flera förändringar. Nytt är till exempel att Migrationsverket får i uppdrag att göra efterhandskontroller. Verket ska dels kontrollera att den anställde verkligen har börjat arbeta på arbetsplatsen, och dels att förutsättningarna för arbetstillståndet är uppfyllda. Efterkontroller är en sak som Hotell- och restaurangfacket länge har efterfrågat. Men hur kontrollerna i regeringens förslag ska gå till, och vad det är exakt som ska kontrolleras är dock oklart. PÅ HRF tycker man att de nya reglerna är tandlösa.
– Vi har hela tiden krävt att de anställningsavtal som Migrationsverket fattar beslut om ska vara juridiskt bindande, och så blir det inte nu heller. Om man inte kan kontrollera det enskilda anställningsavtalet finns det ingen mening att åka ut till arbetsplatserna, säger Ella Niia.
Den som har blivit av med sitt jobb har i dag tre månader på sig att skaffa ett nytt. Denna tid förlängs till fyra månader i de nya reglerna. Detta är alldeles för lite, menar Ella Niia.
– En sådan förändring påverkar ingenting. Det kommer inte att göra att folk vågar kräva sin kollektivavtalsförhandlade rätt utan rädsla för att förlora jobbet. Vi anser att man måste få stanna den avtalade tiden för att skapa trygghet och våga rapportera missförhållanden.
Nytt är även att arbetsgivaren skriftligen måste lämna uppgifter till Migrationsverket om anställningsvillkoren i anställningsavtalet. Den arbetsgivare som inte lämnar uppgifter, eller lämnar felaktiga uppgifter ska kunna straffas genom böter eller fängelse. Andra ändringar är att Migrationsverket ska få tillgång till databaser hos Skatteverket, Kronofogden och Försäkringskassan för att kunna göra efterkontroller.
Förslaget är en överenskommelse mellan Alliansen och Miljöpartiet.
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.