Frankrikes restauranger har fått det som Sveriges krögare länge önskat: Sänkt restaurangmoms. Arbetsgivarna lovar bättre arbetsvillkor för personalen. Men facken är skeptiska.
Frankrikes restaurangägare har efter många år fått igenom sin önskan. I början av 2010 sänks momsen för hotell och restauranger från 19,6 procent till 5,5 . Det har landets president Nicolas Sarkozy lovat.
Hans föregångare gav samma löfte redan för sju år sedan, men idén har länge stött på motstånd i Bryssel. Efter ett otal diskussioner godkändes till slut sänkningen vid ett möte mellan EU:s finansministrar i början av mars.
– De anställda kommer att gynnas både i form av högre löner och bättre arbetsvillkor. Det ligger i vårt intresse, eftersom vi har svårt för att få tag på kvalificerad personal, säger Martine Profichel hos arbetsgivarorganisationen Synhorcat.
Restaurangerna kan nu också göra nödvändiga investeringar och sänka priserna, säger krogägarna optimistiskt. Men notan för den franska staten blir desto högre. Sänkt restaurangmoms kostar 27 miljarder kronor i uteblivna skatteinkomster årligen.
– Ja, det är en generös gåva till arbetsgivarna. Tidpunkten är särskilt dåligt vald. Den ekonomiska krisen gör att staten är i behov av sina pengar, säger Ange Romiti, som ansvarar för de hotell och restauranganställda i fackförbundet CGT.
Fackförbunden i Frankrike har aldrig ställt sig bakom kravet på sänkt moms. De är skeptiska till att den leder till plötsliga förbättringar för landets cirka 800 000 anställda inom branschen.
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.