Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Konkurserna skenar – men inte i branschen

Under årets första kvartal ökade antalet företagskonkurser med drygt 50 procent i Sverige. I hotell- och restaurangbranschen börjar dock antalet konkurser plana ut.

Publicerad 7 april 2009

Det är riktigt tuffa tider för de svenska företagarna nu. Det märks inte minst på konkursstatistiken som kreditupplysningsföretaget UC tagit fram. I mars gick 735 svenska företag i konkurs. Det är hela 85 procent fler än under samma månad förra året. Sammanlagt har antalet svenska företagskonkurser ökat med drygt 50 procent under årets första kvartal.

Landets hotell och restauranger visar dock upp helt andra siffror. Hittills i år har 107 branschföretag gått omkull. Det är ingen ökning alls jämfört med första kvartalet 2008.  
– Man kan konstatera att restaurangsektorn klarat sig bättre än till exempel handeln i storstadssektorn. Det hänger ihop med privatkonsumtionen. Många i storstadsregionen har fortfarande jobb och bra ekonomi, säger Fredrik Polland på UC.

Att hotell- och restaurangbranschen traditionellt är en bransch med stor andel konkurser spelar naturligtvis också in.
– Hotell- och restaurangbranschen är alltid konkursutsatt, men jag kan ändå tycka att den klarar sig förvånansvärt bra. Synbart har lågkonjunkturen ännu inte slagit så hårt mot branschen, säger Fredrik Polland.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här