Nästan hela personalstyrkan på SJ:s tågrestauranger har varslats om uppsägning. - Vi förhandlar men kan inte göra så mycket, säger Carolina Nilsson, facklig förtroendeman på företaget SSP, som driver tågserveringen.
Islutet av augusti varslade arbetsgivaren SSP cirka 300 anställda. Kvar på tågserveringen blir, som det ser ut nu, runt 40 anställda, de flesta i Falun.
Bakgrunden är att SJ har sagt upp sitt avtal med SSP. Företaget driver restaurangerna ombord på tågen. SJ har själv varslat över 700 av sina anställda om uppsägning. Nu hoppas SJ att en del av dessa ska kunna vara kvar om de i stället börjar arbeta i tågrestaurangerna när restaurangpersonalen tvingas sluta.
– Ur deras synpunkt är det ett sätt att lösa problemen. För oss är det en besvikelse, säger SSP:s svenska chef Hans-Erik Selg. Ännu mer besvikelse är det givetvis för de anställda.
Caroline Nilsson har arbetat på tågen i 15 år.
Går företaget dåligt eller har ni märkt att det är färre gäster?
– Nej, det är inte något sådant eller dålig service som ligger bakom.
Chefen Hans-Erik Selg bekräftar att verksamheten går med vinst.
– Hade det varit en dålig affär hade SJ lagt ner, inte tagit över.
Tågens restauranger har varit ett starkt fäste för Hotell- och restaurangfacket.
– Det är tråkigt. Konduktörerna ska ta över restaurangpersonalens jobb, säger Ewa Silfverberg-Liljeros, ombudsman på förbundskontoret.
SSP ska fortsätta bereda och laga resenärernas mat, så de som jobbar med det får behålla sina jobb.
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.