Nyheter

Konditori i AD för sextrakasserier

Nästan dagligen fick det kvinnliga kafébiträdet utstå bagarens närgångna blickar och sexuella förslag. Nu stämmer DO konditoriet i Arbetsdomstolen.

Publicerad 21 januari 2016

Trakasserierna började redan under kvinnans första vecka som kafébiträde på det skånska konditoriet, enligt stämningen. Bagaren kommenterade hennes kropp och stirrade ofta på hennes bröst och rumpa. Bagaren ska även ha frågat om han fick smeka kvinnans bröst och underliv. När hon bett honom sluta stirra på hennes bröst, ska bagaren ha svarat ”luften är fri” och blivit sur.

Diskrimineringsombudsmannen stämmer nu konditoriet i Arbetsdomstolen, och kräver att arbetsgivaren ska betala 100 000 kronor till kvinnan i diskrimineringsersättning. Detta trots att bagaren inte officiellt varit kvinnans chef eller arbetsgivare. DO menar dock att han företrätt arbetsgivaren, eftersom han fattat beslut om personal och verksamhet när denne inte varit på plats. Och oavsett vilket har arbetsgivaren ansvar för att se till att personalen inte utsätts för kränkningar, säger Marie Nordström som driver ärendet hos DO.
– Vi argumenterar med stöd av EU-rätten för att arbetsgivaren har ett ansvar för de kränkningar som den här kvinnan har blivit utsatt för, oavsett om den här bagaren haft  ett arbetsledaransvar eller inte. Sedan argumenterar vi också för att han faktiskt har haft en arbetsledande roll på företaget.

Arbetsgivaren förnekar i sitt svar till Arbetsdomstolen att bagaren haft någon form av ställföreträdande position. Bagaren själv nekar till anklagelserna, och menar att kvinnan ljuger. Ord står alltså mot ord, men Marie Nordström är ändå hoppfull. Hon berättar att en rad personer som arbetar eller har arbetat på konditoriet kommer att vittna vid huvudförhandlingen.
– De vittnar om att det har funnits en jargong som har varit mycket grov och som styrker kvinnans berättelse. Den styrks också av att hon har pratat med sin pojkvän, med personalansvarig, med läkare, med facklig ombudsman och att hon har gjort en polisanmälan.

Kvinnan, som är i 20-årsåldern, arbetade på konditoriet mellan juni och oktober 2014. Till slut mådde hon så dåligt av trakasserierna att hon blev helt sjukskriven.
I början av februari möts parterna i Arbetsdomstolen.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här