Först tyckte Kim det var gulligt att kollegan Jennys nya sambo hämtade henne efter jobbet. Men så slutade Jenny hänga med på AW, började få panik av schemaändringar och är inte sig själv längre. Sambon är nog inte så schyst ändå. Vad ska Kim göra?
”Visa att du frågar av omsorg”
Åsa Witkowski, enhetschef på Nationellt centrum för kvinnofrid som driver Kvinnofridslinjen på uppdrag av regeringen:
Det är bra att vara uppmärksam på förändringar. Om en kollegas arbetsprestation försämras, om hon får mer korttidsfrånvaro, får svårt att ändra schema, byta pass och turer, kan det vara tecken på att hon utsätts för våld hemma.
Andra tecken kan vara att kollegan har mycket ansvar för hemmet, har svårt att vara med på aktiviteter utanför jobbet och har mycket telefonkontakt med sin övervakande partner.
Då ska man signalera till kollegan att »jag ser det här«.
Det är viktigt att fråga hur personen mår och fråga vad det beror på. Det kan vara något helt annat, som cancerbesked i familjen.
Men ser man tecknen måste man ställa frågan om våld.
Visa att du frågar av omsorg, för att du bryr dig. Lyssna på berättelsen och ifrågasätt inte.
Kom ihåg att du har fått ett förtroende av din kollega.
Var tydlig med att du finns där som stöd och kommer fortsätta att fråga och se kollegan. Även om personen inte är redo att lämna sin partner än.
Om din kollega medger att hon utsätts för våld hemma, ta med henne på lunch och uppmuntra henne att ringa Kvinnofridslinjen.
Du som kollega kan också ringa Kvinnofridslinjen för att få praktiska råd och kunskaper. Som när och hur man polisanmäler, ordnar med skyddat boende, kontaktar socialen och vården till exempel.
Kom ihåg att du har fått ett förtroende av din kollega. Det finns ett arbetsgivaransvar i detta och chefen bör få veta, men berätta inte utan kollegans vetskap.
Föreslå att ni kan gå tillsammans till chefen eller skyddsombudet och prata om det här.
Så hon inte känner sig sviken av dig. För det är vad hon känner att hon blir hemma i sin relation. Det spelar kanske inte så stor roll om det tar några dagar till innan chefen får veta.
Men är det akut så är det. Säger personen att hon inte vågar gå hem i dag, då är det nu som gäller.