Nyheter ANDRA CHANS

Kockutbildning allt vanligare på anstalter

På kriminalvårdsanstalten i Luleå sitter intagna som behöver ett alternativ till kriminaliteten efter avtjänat straff. Nu får de chansen att utbilda sig till kockar.

Publicerad 1 mars 2024
Kockutbildning allt vanligare på anstalter
Utbildningen hålls på anstalten och i köket sitter knivarna fast i vajrar, berättar Anna Larsson. Konstruktionen på bilden är ett montage. Foto: Irma Larsson, Colourbox

Det kokar inne på kriminalvårdsanstalten i Luleå. I alla fall i det nya utbildningsköket. Här lär sig intagna kockyrket.
– Det finns ett stort behov på arbetsmarknaden. Då är det här perfekt, för här är vi i gång och utbildar en massa kockar, säger Anna Larsson som är yrkeslärare och leder utbildningen.

– Samtidigt skapar vi förutsättningar för dömda att få jobb när de kommer ut.

Två års utbildning

Tillsammans med kriminalvården håller utbildningsanordnaren Astar utbildningen på uppdrag av Arbetsförmedlingen.
Den följer Skolverkets upplägg för en vanlig kockutbildning och är på halvtid för att fler ska få möjlighet att gå den.

Anna Larsson
Anna Larsson.
Foto: Irma Larsson

– Vi har 12 platser och det var inte svårt att fylla dem. Intresset var jättestort, säger Anna Larsson.

Det är Arbetsförmedlingen som bestämmer vilka som får delta. Utbildningen är nästan två år, så det är personer med längre strafftid som hinner slutföra den på anstalten.

– Utbildningen ska vara för dem som behöver den bäst. Tanken är ju att de ska få ett alternativ till kriminaliteten när de kommer ut, säger Anna Larsson.

– Om man bara väljer elever som har lägst straff så är det kanske inte där man gör mest nytta.

Knivar säkrade med vajrar

Så det spelar ingen roll vilket brott de har begått?
– Nej, det spelar ingen roll. Men kriminalvården gör en riskbedömning innan man kommer dit och har tydliga säkerhetsregler. Det ska ju vara en trygg miljö för alla.

Knivarna sitter till exempel fast i vajrar och det är inte tillåtet att ”skojbråka”, eftersom alla kanske inte kan bedöma om det är på skoj eller inte.

Om man bara väljer elever som har lägst straff så är det kanske inte där man gör mest nytta.

– Det är egentligen samma som på kockutbildningen på gymnasiet. Vi gör gemensamma spelregler för att få en bra studie- och arbetsmiljö. Många av dem gäller i ett riktigt restaurangkök också, till exempel hur man håller i vassa föremål och att man lyssnar på varandra, säger Anna Larsson.

Utbildningen startade med en introduktion i januari och i februari började de laga mat.

Praktik viktig del i utbildningen

Utbildningen består av sex moduler, varav de sista två består av praktik. När det är dags för det kommer en del av deltagarna att göra den i anstaltens eget kök. Andra kan få vänta tills de har avtjänat sina straff.

Praktiken är viktig eftersom man får öva på det man har lärt sig under utbildningen och en chans att knyta värdefulla kontakter för framtida jobb.

– Kriminalvården har verkligen satsat och byggt ett helt nytt kök åt oss. Det är jättebra lokaler, säger Anna Larsson.

Vad tycker eleverna så här långt?
– De är väldigt entusiastiska. Både över att ha en sysselsättning och att få känna att de har ett syfte och att de klarar av det här. Jag tror att det är väldigt viktigt för alla att vara del av en gemenskap och känna sig behövda. Det behövs ju många händer för att göra en trerätters.

– En av deltagarna har till och med sagt att han får känna sig som en människa igen och att det är väldigt värdefullt. Det känns jättebra.

Intagna pluggar bygg och restaurang

Anna Larsson har gedigen erfarenhet från branschen. Hon har arbetat som kock i många år, varit restaurangchef och drivit eget. Hon har dessutom varit med och startat en liknande kockutbildning på anstalten i Haparanda.

– Det här finns på allt fler anstalter nu. När de byggs ut behövs mer utbildning och då är det bygg och restaurang som det satsas på, säger hon.

Hon tycker att restaurangbranschen är perfekt för ändamålet.

Vår bransch är väldigt välkomnande och förlåtande när det gäller att ge människor en andra chans.

 – Vår bransch är väldigt välkomnande och förlåtande när det gäller att ge människor en andra chans. Vi är bra på integration och att inkludera folk oavsett bakgrund. Det är något som vi ska vara väldigt stolta över, säger hon.

Hon har själv jobbat med personer som har avtjänat fängelsestraff.

– Vad är alternativet? Vi måste ju tänka att det går att göra rätt för sig och skapa sig en positiv framtid, annars får vi bara mer problem i samhället.

Vilka är det som får äta av maten som ni lagar på utbildningen?
– Vi är en superexklusiv restaurang. För att få bord hos oss krävs en extremt grundlig säkerhetskontroll. Nej men skämt åsido. Om det är några på besök på anstalten så kan vi bjuda dem på mat, annars äter vi den själva.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här