Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Kockar vann över färdigmaten

Fler gäster, lägre kostnader och roligare arbetsplats. Det blev resultatet när kockarna på vägkrogen fick laga maten från grunden och slapp det färdiglagade.

Publicerad 19 augusti 2003

Anders och Thomas Eriksson är kockar på en vägkrog vid Svinesund alldeles vid norska gränsen i norra Bohuslän.
De och deras arbetskamrater, sammanlagt 15 personer, tyckte att jobbet blev för trist när företaget, Carestel, bestämde att alla vägkrogar skulle ha samma färdiglagade mat.
– Till och med ris och spagetti och alla såser kom färdiga från en fabrik i Varberg och vi skulle bara värma, berättar Thomas Eriksson, den yngre av de två, som trots samma efternamn inte är släkt.
– Företaget vill nog anställa alla som restaurangbiträden och slippa ha kockar för att spara pengar, säger Thomas Eriksson.

Restaurangen ingick tidigare i Rastakoncernen och när Rasta gick i konkurs blev Carestel den nya arbetsgivaren.
– Det var en svår mental omställning. Vi var vana att laga allt själva, nu blev matsedeln centraliserad, säger Anders Eriksson. Man kunde inte längre påverka sitt jobb.
Sous-vide heter maten, som vissa tror ska bli en stor sak i matsverige.
– Men kalops ska inte smaka likadant i Skåne som i Bohuslän eller Stockholm, säger Anders Eriksson, som har varit kock på samma ställe sedan 1996.
Även gästerna tyckte att maten var trist, de blev färre och färre.
De anställda bad att få göra ett försök, slippa den färdiglagade maten och laga själva i stället. De fick klartecken och tre försöksmånader på sig.
Hur gick ert försök?
– Det gick bra, säger Anders.

Lunchgästerna märkte snart att maten hade blivit bättre och restaurangen fick fler och fler besök.
– Vi ökade från 100 till 150 på lunchen, många som arbetar i närheten kom hit och åt. Råvarorna blev billigare för företaget när vi lagade allt själva och vi klarade detta med samma personal, vi tog inte in några extra.
– När vi följde Carestels recept minskade antalet gäster hela tiden, nu har det vänt.
Anders och Thomas Eriksson, kockar på Carestel, Svinesund.
Nu är försöket utvärderat och fortsättningen blir en kompromiss.
– Vi ska fortsätta laga det mesta själva, men köper en del från fabriken i Varberg. Allt där är inte dåligt. Några såser och vissa köttgrytor är riktigt bra, och dem tar vi in. Och dagens rätt, som de annonserar, måste vi ha. För övrigt lagar vi själva och kan även påverka matsedeln. Om de har en kålpudding som vi vet att vi inte kan sälja så tar vi inte in den utan lagar kåldolmar från grunden i stället.
– Jobbet har blivit roligare, säger Anders Eriksson.

Foto: Marco Iaconelli

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Nyheter MÖTE

HRF möter medlemmar på Scandic

Scandic är en stor arbetsgivare med många HRF-medlemmar. Den här veckan är de i fokus för ordförande Malin Ackholt.

Publicerad 24 september 2020 Kommentera
HRF möter medlemmar på Scandic
HRF:s ordförande Malin Ackholt möter medlemmar på Scandic digitalt. Foto: Peter Jönsson

Under veckan arrangerar Hotell- och restaurangfacket flera digitala möten för medlemmar på hotellkedjan Scandic. Tanken är att medlemmarna ska få diskutera bland annat framtiden för branschen och den kommande avtalsrörelsen med förbundets ordförande.

– Vi måste hitta sätt att ha samtal och diskussioner med medlemmar trots att det pågår en pandemi. Det kommer inte att ersätta möten IRL. Det här är ett komplement, som säkert kommer att fortleva även efter corona, säger Malin Ackholt.

Intresset för de digitala medlemsmötena har varit stort. Hittills har mer än 70 medlemmar deltagit.

– Många upplever det intressant att höra hur kollegor på andra arbetsplatser har det. Sedan kan det komma upp en del individärenden som vi inte kan lösa där, men där vi kan lotsa vidare, säger Malin Ackholt.

Nu tittar HRF på möjligheterna att hålla liknande möten på andra arbetsplatser.

– Sedan har vi fått önskemål om att köra på engelska på Scandic, så det förbereder vi för, säger Malin Ackholt.

Nyheter forskning

Skolan ska ta kampen mot sextrakasserier

Hur kan hotell- och restaurangutbildningarna hjälpa elever att hantera och förebygga sexuella trakasserier senare i arbetslivet? Det ska forskare vid Linnéuniversitet ta reda på med hjälp av pengar från branschens forskningsfond BFUF.

Publicerad 22 september 2020 Kommentera
Skolan ska ta kampen mot sextrakasserier
Många av branschens yrken är extra utsatta för sexuella trakasserier. Nu ska forskarna försöka ta reda på hur skolan kan hjälpa framtida medarbetare att förebygga och hantera problemet. Foto: Colourbox
Maria Hedlin. Foto: Linnéuniversitetet

Statistik visar att hotell- och restauranganställda tillhör de grupper som är mest utsatta för sexuella trakasserier i yrkeslivet. År 2015 vittnade nästan 16 procent av de branschanställda i Arbetsmiljöverkets undersökning om att de sextrakassererats av andra än chefer och kollegor någon gång det senaste året. Motsvarande siffra inom handeln var 6 procent.

Nu ska forskare vid Linnéuniversitetet hitta sätt för hotell- och restaurangutbildningarna att hjälpa framtida branschanställda att förebygga och hantera problemet.
– Sexuella trakasserier i hotell- och restaurangbranschen är ett problem som varit känt sedan länge, och både bransch och fack har försökt komma till rätta med det. Vår tanke är att utbildningarna ska kunna hjälpa de framtida medarbetarna att förebygga problemet, säger Maria Hedlin, professor i pedagogik och projektledare för studien.

Tillsammans med kollegan Eva Klope, lektor i pedagogik, ska hon nu intervjua elever som går tredje året på något av gymnasiets hotell- och restaurangprogram.
– Vi tror att det är en stor del av dem som redan fått en del erfarenhet från branschen, kanske genom sommarjobb eller extrajobb, säger Maria Hedlin.

Fakta: Forskningsprojekten

BFUF beviljar varje år medel till forskning som syftar att stärka branschen och dess anställda. Fonden är grundad och finansieras gemensamt av HRF och Visita. Vid den senaste utlysningen beviljades fem projekt sammanlagt 6,7 miljoner kronor. Dessa var:

  • Kompetent, kunnig och stolt: Lärande som varumärkeslöfte i besöksnäringen. Luleå tekniska universitet.
  • Social hållbarhet för framtida medarbetare inom hotell- och restaurang. Linnéuniversitetet.
  • The new ’normal’ and the changing value of tourism education. Högskolan Dalarna.
  • Boosting the sustainable food choice to reduce climate footprint at winter tourism destinations. Högskolan Dalarna.
  • Supporting adoption of climate-smart solutions with lab-based experimental social science. Mittuniversitetet Östersund.

Hon berättar att idén till projektet kommer från utbildningen för yrkeslärare, där hon och Eva Klope undervisar.
– Vi har fått höra att många av yrkeslärarna tycker att sexuella trakasserier är ett knepigt ämne att ta upp med eleverna.

Projektet ska pågå hela nästa år och beräknas vara klart våren 2022. Det är ett av fem forskningsprojekt som nyligen fått medel av BFUF, besöksnäringens forsknings- och utvecklingsfond.

Ur temat Coronakrisen
Nyheter arbetsmiljö

HRF ska granska arbetsmiljö digitalt

Hotell- och restaurangfackets regionala skyddsombud börjar nu med digitala arbetsmiljöbesök. Målet är att få till ett fungerande arbetsmiljöarbete även i coronatider.

Publicerad 22 september 2020 Kommentera
HRF ska granska arbetsmiljö digitalt
Videosamtal ska hjälpa Hotell- och restaurangfackets regionala skyddsombud att fortsätta sitt arbete även under coronapandemin. Foto: Kent Eng, Colourbox
Kent Johansson. Foto: Jann Lipka/HRF

Coronapandemin har gjort det svårt för Hotell- och restaurangfackets regionala skyddsombud att utföra sitt uppdrag. För att inte arbetsmiljön ska bli lidande börjar förbundet nu med digitala RSO-besök, i form av videosamtal med arbetsgivarna.

Kent Johansson, ombudsman på HRF som har tagit fram modellen, ser flera fördelar.
– En fördel är att vi rent praktiskt kan få fler besök genomförda. Vi plockar bort massvis med restid, säger han.

En annan fördel är att besöken blir noggrant utförda, säger Kent Johansson.
– Det finns självklart fysiska arbetsmiljöproblem som man riskerar att missa när man inte kan göra en okulär besiktning, men det finns många saker som man inte behöver gå runt för att upptäcka. Till exempel i det systematiska arbetsmiljöarbetet. Det är oftast större problem än de rent fysiska, säger Kent Johansson.

Ingår i temat: Coronakrisen 86 artiklar

Alla artiklar i temat (83 till)
Fråga om jobbet.
99
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här