Nyheter arbetsmiljö

Kockar anmäler fler arbetsolyckor

Arbetsolyckorna ökade under förra året, visar statistik från Arbetsmiljöverket. Kockar anmälde dubbelt så många arbetsolyckor som genomsnittet och hade även fler arbetssjukdomar än övriga yrken.

Publicerad 7 juni 2017
Kockar anmäler fler arbetsolyckor
Arbetsolyckor är vanligt bland kockar. Foto: Colourbox

Män inom hotell- och restaurangbranschen var en av de grupper som hade procentuellt störst ökning av antalet arbetsolyckor. Det visar Arbetsmiljöverkets statistik för 2016. Anmälningarna ökade från knappt 300 fall under 2015 till nästan 350 för 2016. Det motsvarar fyra anmälda olycksfall per 1000 anställda. Kvinnor inom hotell- och restaurang hade inte samma ökning men fler fall, fem per 1000 anställda.

Om rapporten

Arbetsolyckorna ökade med fyra procent under 2016, visar Arbetsmiljöverkets rapport Arbetsskador 2016. Den bygger på anmälningar som har gjorts till försäkringskassan och gäller hela arbetsmarknaden. Läs rapporten här  

Arbetsmiljöverket har även tagit fram statistik över vilka yrken som är mest olycksdrabbade. Kvinnliga kockar är en av de mest utsatta yrkesgrupperna, med tolv arbetsolycksfall per 1000 anställda. Genomsnittet för samtliga yrkesgrupper var sex per 1000 anställda.

Kvinnor inom kockyrket hörde också till de yrkesgrupper som hade högst frekvens av anmälda arbetssjukdomar under 2016, med drygt åtta fall per 1000 anställda.

5 faktorer

De vanligaste anledningarna till arbetssjukdomar inom hotell- och restaurangbranschen:
  1. Lyft och flytt av föremål som väger under 20 kilo.
  2. Repetitivt arbete (arbete där man gör samma sak många gånger i följd)
  3. Problem i relationerna med överordnade.
  4. Mycket hög arbetstakt.
  5. Alltför mycket arbete.
Källa: Arbetsmiljöverket

Rapporten visar dock att arbetssjukdomarna totalt sett minskade med fyra procent under förra året. Främst var det sjukdomar på grund av kemiska och biologiska ämnen samt buller som minskade.

Var tredje anmälan om arbetssjukdom berodde på problem med relationer på arbetsplatsen eller hur arbetet var organiserat. Det kunde till exempel handla om för hög arbetstakt. Hotell- och restaurangbranschen hörde även här till de mer utsatta verksamheterna, med tre per 1000 bland kvinnorna och två per 1000 bland männen.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här