Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Kock pekas ut som bristyrke

Arbetsmarknaden för kockar kommer fortsatt att vara bra under 2013, enligt Arbetsförmedlingen. Sämre ser det ut för receptionister och köksbiträden.

Publicerad 23 januari 2013

I dag publicerar Arbetsförmedlingen sin prognos ”Var finns jobben”? Den bygger på bedömningar från de lokala kontoren och intervjuer med arbetsgivare kring deras rekryteringsbehov.

Den generella arbetsmarknaden blir svag i år, enligt AF. Huvudförklaringen är omvärldsfaktorer, främst då den svaga ekonomiska utvecklingen i Europa.
Även för hotell- och restaurangbranschen tror AF på minskad sysselsättning under 2013. Ett skäl är att den sämre konjunkturen också slår mot exempelvis konferensbokningar.

Men det finns stora skillnader mellan yrkena. Utbildade kockar, särskilt kockar med erfarenhet eller specialinriktning, bedöms ha det lätt att hitta jobb.
Arbetsförmedlingen använder något man kallar Bristindex med skalan 1-5. 1 betyder mycket stor konkurrens om jobben, 3 att det är balans mellan utbud och efterfrågan, och 5 mycket liten konkurrens.
Kockar har 4,1 på den skalan. Bartenders och servitörer 3, receptionister och baristor cirka 2,5 och köksbiträden 2,2.

Även på längre sikt tror AF att dessa yrken får det svårt att hitta jobb, och att den generella arbetslösheten i branschen kommer vara fortsatt hög.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här