Nyheter stämning

Kock avskedades – HRF stämmer Scandic

En HRF-medlem blev avskedad från sin tjänst som kock. Nu stämmer Hotell- och restaurangfacket arbetsgivaren Scandic i Arbetsdomstolen.

Publicerad 1 december 2021 Kommentera
Kock avskedades – HRF stämmer Scandic
Fanns det grund att avskeda HRF-medlemmen? Nej, anser facket som nu stämt Scandic i Arbetsdomstolen. Foto: Mostphotos

Det var i april i år som en incident på arbetsplatsen, ett Scandichotell, ledde till att medlemmen avskedades. Men det råder oenighet kring vad som faktiskt utspelade sig.

– HRF och arbetsgivaren bedömer det på lite olika sätt. Det är inget slagsmål eller något sådant, så mycket kan jag säga, berättar Maria Fridolin, jurist på LO-TCO Rättsskydd och den som driver ärendet.

Hon vill inte gå närmare in på vad som har inträffat.

Maria Fridolin. Foto: LO-TCO Rättsskydd

– Arbetsgivaren har den fulla bevisbördan för vad exakt det är de påstår har hänt, och varför det är så allvarligt. Jag vill ogärna gå in på sakomständigheterna innan de har svarat på vår stämning.

I stämningsansökan framgår att arbetsgivaren menar att kocken har uppträtt på ett oacceptabelt sätt gentemot sin närmaste chef. De säger också att medlemmen har misskött sig genom sena ankomster, olovlig frånvaro och för att inte ha följt företagets rutiner för sjukanmälan.

– Det är ganska vanligt att arbetsgivare gör så. Man tar det man hittar och bakar in det lite.

Nu inväntar man svar på stämningen. Scandics talan kommer att föras av jurister från Visita.

– Mycket kan hända. Det är ganska vanligt att man träffar en uppgörelse innan det blir förhandling i domstol, säger Maria Fridolin.

HRF begär ersättning för utebliven lön samt ett allmänt skadestånd på 200 000 kronor till medlemmen. Skulle domstolen anse att det fanns skäl för uppsägning men inte för avsked yrkar man på 100 000 i allmänt skadestånd, samt ersättning för lön.