Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Kasinoanställda lever farligast

Vi röker och dricker mer i dag än innan vi började på detta jobb. Det säger en betydande grupp av de anställda inom hotell- och restaurangnäringen. Värst utsatt är kasinopersonalen.

Publicerad 26 augusti 2002

Hur mycket rök andas du in? Hur mycket alkohol dricker du? Finns det narkotika på ditt jobb? Blir du trakasserad av gäster, chefer eller arbetskollegor? Det har Statistiska centralbyrån, SCB, frågat ett urval medlemmar i HRF. Här är svaren.

Kasinopersonalen får i sig mest rök
Männen är mest utsatta för rök på arbetsplatsen.
? Var fjärde man, mot var tionde kvinna, arbetar minst sex timmar per dag på arbetsplatser där det är tillåtet för gästen att röka överallt.
? Kasinopersonalen är mest utsatt för rök. 90 procent av dem arbetar i rökig miljö mer än tre fjärdedelar av sin arbetstid.
Jämför man detta med alla anställda i Sverige så är det 3 procent som arbetar i rökig miljö så länge.
Att kasinoanställda ibland kallas för rökslukare är alltså inte så konstigt.
? En tredjedel av HRF-medlemmarna röker själva varje dag.
? Var fjärde av dem röker mer i dag än när de började arbeta i hotell- och restaurangbranschen.

Arbetsmiljön inbjuder till att dricka
? 30 procent av männen och 17 procent av kvinnorna dricker alkohol minst en gång i veckan.
De flesta säger att de dricker för gemenskap eller för njutning.
? Men 16 procent säger att de dricker för att koppla av, och det tycker utredarna är oroande. Det antyder att alkohol skulle vara ett sätt att återhämta sig från en stressig tillvaro.
Alla restauranganställda dricker dock inte alkohol.
? Hälften av kvinnorna och 40 procent av männen säger att de sällan eller aldrig dricker alkohol.
? Var tionde av dem som dricker alkohol säger att de dricker mer nu än när de började arbeta inom hotell- och restaurangbranschen. Och de flesta säger att detta har med arbetet att göra.

Både när det gäller ökad rökning och ökat alkoholdrickande så säger HRF-arna att arbetsmiljön inbjuder till det. det handlar om gemenskap med arbetskamrater och avkoppling från arbetet.

Tätt bland knarkande gäster på kasinot
Knark och krog är två ord som vi ofta ser tillsammans i tidningarnas rubriker. Men hur vanligt är det?
? Var fjärde anställd säger att det förekommer narkotika bland gästerna. Lika många säger att de inte vet om gästerna knarkar eller inte.
? På kvällsöppna krogar säger 38 procent av de anställda att det förekommer narkotika bland gästerna. Det gäller barer, restauranger, pubar och dansrestauranger.
Ännu värre är det på kasinon.
? Av kasinopersonalen säger 60 procent att det förekommer narkotika bland gästerna.
? Trots att det finns så mycket narkotika på krogen så har bara tre procent av de anställda själva har blivit erbjudna narkotika på arbetsplatsen.

Kasinogäster är värsta tafsarna
? Tolv procent av kvinnorna inom HRF säger att de har blivit utsatta för sexuella trakasserier på arbetet det senaste året.
? Av männen har sju procent blivit utsatta.
Trakasserier är ovälkomna närmanden och anspelningar kring sex.
? Det är oftast gästerna som ägnar sig åt sextrakasserier. Det gäller i tre fall av fyra. Annars är det arbetskamrater eller chefer.
HRF-medlemmar är mer utsatta för sextrakasserier än andra yrkesgrupper. Särskilt för män är skillnaden stor.
? Två procent av alla män blir sextrakasserade på jobbet. Män som arbetat i hotell- och restaurangbranschen är alltså mer än tre gånger så utsatta.
? Bland kvinnor i allmänhet blir 8 procent sextrakasserade. Av HRF-kvinnor blir en och en halv gång så många sextrakasserade.
? Värst utsatt är kasinopersonal. 34 procent av dem har blivit utsatta för sexuella trakasserier det senaste året. Och nästan alltid är det gäster som trakasserar de anställda.
? Även serveringspersonalen är utsatt. 34 procent har råkat ut för sexuella trakasserier senaste året.
? Var fjärde sextrakasserad har fått hjälp och stöd med de allra flesta, sju av tio säger att de inte behöver hjälp.
? Arbetsgivaren gör oftast ingenting åt saken. Bara sju procent säger att arbetsgivaren försökt göra något åt trakasserierna.

Mindre våld mot fackmedlemmar
Då det gäller hot och våld finns en stor skillnad mellan dem som är med i facket och dem som inte är det.
? Av fackanslutna, som är med i den nya undersökningen, har var tionde person utsatts för hot eller våld på jobbet.
? I en annan undersökning, där även icke-fackanslutna har tillfrågats, säger 18 procent av de anställda i hotell och restaurangbranschen att de utsatts för hot och våld på jobbet.

De anställda är unga, medelåldern bland dem som svarat i undersökningen är 35 år.
Till all lycka så stannar de flesta inte så länge i den ohälsosamma miljö som krogen är. Fyra av fem hade varit anställda i mindre än ett år på sin nuvarande arbetsplats.

Undersökningen
Undersökningen gjordes under april och maj år 2002 av statistiska centralbyrån, SCB. 831 medlemmar i HRF intervjuades per telefon. Den har gjorts på uppdrag av Hotell- och restaurangfacket, Folkhälsoinstitutet, och Sveriges Hotell- och restaurangföretagare

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Ur temat Coronakrisen
Nyheter RESTRIKTIONER

”Nu har vi en stol per bord”

Max en gäst per bord gäller nu för serveringsställen på handelsplatser. Seija Andersson Ter-Borchs arbetsplats, restaurangen på Ikea Haparanda, är en av dem som påverkas av de nya restriktionerna.

Publicerad 5 mars 2021 Kommentera
”Nu har vi en stol per bord”
Seija Andersson Ter-Borch jobbar på Ikea Haparandas restaurang, som berörs av de nya restriktionerna. Foto: Nina Sandell/Mostphotos, Tomas Bergman
Seija Andersson Ter-Borch.

Vilka förändringar har ni gjort efter de senaste restriktionerna?
– Vi har tagit bort alla sittplatser i bistron vid utgången. Inne i restaurangen har vi nu en stol per bord, så det är 85 sittplatser i stället för 230 som det blev när vi glesade ut förra gången. Det är en märkbar skillnad. Jag hade inte varit så glad om jag var kund, men samtidigt är det bara att gilla läget.

Sköter kunderna sig?
– De duktiga sätter sig vid varsitt bord även om de kommer in tillsammans. Andra flyttar på stolarna. Vi kan bara informera om vad som gäller, våra besökare har ett eget ansvar att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Pandemin gör sitt och den stängda gränsen också.

Något som har ändrats gällande maten?
– Vi tillagar halvbleck till lunchen, för att det inte ska bli svinn. Folk kan någon gång få vänta lite medan vi steker på nytt. Men det här är ju Norrland så de klarar att vänta. Menyn är annars samma, köttbullar och kyckling går bäst.

Hur mycket kunder har ni?
– Pandemin gör sitt och den stängda gränsen också. Så det är ganska lugnt. Men sakteligen kommer folk mer och mer, det är inte som i början. Jag tror att de helt enkelt är less på att vara hemma. Det ska bli spännande att se hur det är på lördag, då brukar det vara lite mer folk.

Ingår i temat: Coronakrisen 117 artiklar

Alla artiklar i temat (114 till)
Nyheter arbetsmiljö

HRF och Choice vill förebygga smitta

Hur kan hotellanställda skyddas mot coronavirus i sitt arbete? Det har HRF och Nordic Choice Hotels försökt ta reda på i ett gemensamt projekt. Målet är att ta fram ett verktyg, som en checklista, som kan användas på kedjans hotell.

Publicerad 1 mars 2021 Kommentera
HRF och Choice vill förebygga smitta
Nordic Choice Hotels och HRF tar gemensamt grepp på coronarisker i arbetsmiljön. Foto: Paul Wallén/Mostphotos, Colourbox
Alejandro Quezada

I augusti förra året gick Nordic Choice-kedjan ut med att alla deras anställda med gästkontakt skulle bära munskydd för att förhindra coronasmitta. Problemet var bara att beslutet inte hade förhandlats med Hotell- och restaurangfacket.

Till slut hittade parterna en lösning – ett gemensamt projekt för riskbedömning och riskhantering kring covid-19 på hotellen.
– Vi har tillsammans med företagshälsovården i form av läkare och arbetsmiljöingenjör gått igenom hur arbetet med smittorisker ser ut på hotellen, vilka åtgärder som har gjorts och vad som behöver göras, säger Alejandro Quezada, HRF-ombudsman och regionalt skyddsombud som arbetar med projektet.

Sex Choice-hotell har genomgått en fördjupad riskbedömning. Planen är att med erfarenheterna därifrån skapa ett verktyg som sedan ska kunna användas på samtliga hotell i Nordic Choice-kedjan.
– Branschen är bra på att hitta lösningar, men det har inte funnits ett standardiserat sätt att arbeta med det här. Vi vill ge hotellen en struktur att följa, någon form av mall eller checklista. Vi som parter vill ta ett grepp på hur man kan jobba förebyggande i arbetsmiljön, säger Alejandro Quezada.

Erfarenheterna från hotellen ska diskuteras på ett möte i nästa vecka.

Nyheter VÅRT HRF

Hallå där, Anne Carlén Hellgren

Att starta nytt jobb under en pandemi är inte optimalt. Men Anne Carlén Hellgren, ny kassör i HRF:s avdelning 31 Karlstad, är taggad.

Publicerad 1 mars 2021 Kommentera
Hallå där, Anne Carlén Hellgren
Anne Carlén Hellgren. Foto: Linn Malmén
Anne Carlén Hellgren. Foto: Linn Malmén

I december tog Anne Carlén Hellgren över rodret som kassör på HRF-kontoret i Karlstad.
Vad gjorde du tidigare?
– Jag kommer från Kommunal, där jag bland annat var regionalt fackligt ombud för privatanställda. Jag har stor erfarenhet av att arbeta med små privata arbetsgivare.

Vad lockade med HRF?
– Det är snabba puckar, kortare beslutsvägar och man får vara mer allround. Jag gillar att ha många bollar i luften, och det får man verkligen här. Det är underbart!

Vad tar du med från Kommunal?
– Förmågan att värva förtroendevalda. Att organisera, att väcka intresse. Jag har jobbat jättemycket med det. Ju fler förtroendevalda, desto mer kan vi påverka.

Fråga om jobbet.
100
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här