Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Kasinoanställda lever farligast

Vi röker och dricker mer i dag än innan vi började på detta jobb. Det säger en betydande grupp av de anställda inom hotell- och restaurangnäringen. Värst utsatt är kasinopersonalen.

Publicerad 26 augusti 2002

Hur mycket rök andas du in? Hur mycket alkohol dricker du? Finns det narkotika på ditt jobb? Blir du trakasserad av gäster, chefer eller arbetskollegor? Det har Statistiska centralbyrån, SCB, frågat ett urval medlemmar i HRF. Här är svaren.

Kasinopersonalen får i sig mest rök
Männen är mest utsatta för rök på arbetsplatsen.
? Var fjärde man, mot var tionde kvinna, arbetar minst sex timmar per dag på arbetsplatser där det är tillåtet för gästen att röka överallt.
? Kasinopersonalen är mest utsatt för rök. 90 procent av dem arbetar i rökig miljö mer än tre fjärdedelar av sin arbetstid.
Jämför man detta med alla anställda i Sverige så är det 3 procent som arbetar i rökig miljö så länge.
Att kasinoanställda ibland kallas för rökslukare är alltså inte så konstigt.
? En tredjedel av HRF-medlemmarna röker själva varje dag.
? Var fjärde av dem röker mer i dag än när de började arbeta i hotell- och restaurangbranschen.

Arbetsmiljön inbjuder till att dricka
? 30 procent av männen och 17 procent av kvinnorna dricker alkohol minst en gång i veckan.
De flesta säger att de dricker för gemenskap eller för njutning.
? Men 16 procent säger att de dricker för att koppla av, och det tycker utredarna är oroande. Det antyder att alkohol skulle vara ett sätt att återhämta sig från en stressig tillvaro.
Alla restauranganställda dricker dock inte alkohol.
? Hälften av kvinnorna och 40 procent av männen säger att de sällan eller aldrig dricker alkohol.
? Var tionde av dem som dricker alkohol säger att de dricker mer nu än när de började arbeta inom hotell- och restaurangbranschen. Och de flesta säger att detta har med arbetet att göra.

Både när det gäller ökad rökning och ökat alkoholdrickande så säger HRF-arna att arbetsmiljön inbjuder till det. det handlar om gemenskap med arbetskamrater och avkoppling från arbetet.

Tätt bland knarkande gäster på kasinot
Knark och krog är två ord som vi ofta ser tillsammans i tidningarnas rubriker. Men hur vanligt är det?
? Var fjärde anställd säger att det förekommer narkotika bland gästerna. Lika många säger att de inte vet om gästerna knarkar eller inte.
? På kvällsöppna krogar säger 38 procent av de anställda att det förekommer narkotika bland gästerna. Det gäller barer, restauranger, pubar och dansrestauranger.
Ännu värre är det på kasinon.
? Av kasinopersonalen säger 60 procent att det förekommer narkotika bland gästerna.
? Trots att det finns så mycket narkotika på krogen så har bara tre procent av de anställda själva har blivit erbjudna narkotika på arbetsplatsen.

Kasinogäster är värsta tafsarna
? Tolv procent av kvinnorna inom HRF säger att de har blivit utsatta för sexuella trakasserier på arbetet det senaste året.
? Av männen har sju procent blivit utsatta.
Trakasserier är ovälkomna närmanden och anspelningar kring sex.
? Det är oftast gästerna som ägnar sig åt sextrakasserier. Det gäller i tre fall av fyra. Annars är det arbetskamrater eller chefer.
HRF-medlemmar är mer utsatta för sextrakasserier än andra yrkesgrupper. Särskilt för män är skillnaden stor.
? Två procent av alla män blir sextrakasserade på jobbet. Män som arbetat i hotell- och restaurangbranschen är alltså mer än tre gånger så utsatta.
? Bland kvinnor i allmänhet blir 8 procent sextrakasserade. Av HRF-kvinnor blir en och en halv gång så många sextrakasserade.
? Värst utsatt är kasinopersonal. 34 procent av dem har blivit utsatta för sexuella trakasserier det senaste året. Och nästan alltid är det gäster som trakasserar de anställda.
? Även serveringspersonalen är utsatt. 34 procent har råkat ut för sexuella trakasserier senaste året.
? Var fjärde sextrakasserad har fått hjälp och stöd med de allra flesta, sju av tio säger att de inte behöver hjälp.
? Arbetsgivaren gör oftast ingenting åt saken. Bara sju procent säger att arbetsgivaren försökt göra något åt trakasserierna.

Mindre våld mot fackmedlemmar
Då det gäller hot och våld finns en stor skillnad mellan dem som är med i facket och dem som inte är det.
? Av fackanslutna, som är med i den nya undersökningen, har var tionde person utsatts för hot eller våld på jobbet.
? I en annan undersökning, där även icke-fackanslutna har tillfrågats, säger 18 procent av de anställda i hotell och restaurangbranschen att de utsatts för hot och våld på jobbet.

De anställda är unga, medelåldern bland dem som svarat i undersökningen är 35 år.
Till all lycka så stannar de flesta inte så länge i den ohälsosamma miljö som krogen är. Fyra av fem hade varit anställda i mindre än ett år på sin nuvarande arbetsplats.

Undersökningen
Undersökningen gjordes under april och maj år 2002 av statistiska centralbyrån, SCB. 831 medlemmar i HRF intervjuades per telefon. Den har gjorts på uppdrag av Hotell- och restaurangfacket, Folkhälsoinstitutet, och Sveriges Hotell- och restaurangföretagare

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Nyheter tävling

Han ska få löken att glänsa i Årets kock

William Brittsjö var en av åtta tävlande som tog sig till final i Årets kock efter två hektiska tävlingsdagar.

Publicerad 22 juni 2021 Kommentera
Han ska få löken att glänsa i Årets kock
En av William Brittsjös favoritråvaror, gul lök, är också årets huvudråvara i finalen. Foto: Mostphotos, Privat

Åtta kockar ska göra upp om titeln Årets kock 2021 den 16 september. En av dem är du, grattis!
– Tack! Det är kul.

Hur var det att tävla?
– Det var extremt hård konkurrens, men det är bara att kämpa på. Dag två var det noll-noll igen, och då ger man allt.

Nu är det löken som ska skina, det är kul.

Hur förbereder du dig för finalen?
– Det handlar om att man inte vet vad som komma skall. Man tittar på föregående år och utgår från det.
Det gäller att utvidga sin bredd som matlagare. Man får utgå från sig själv och vad man gillar att laga. Vi vet ju huvudråvaran, gul lök. Det är en av mina favoritråvaror. Nu är det löken som ska skina, det är kul.

Huvudråvaran är känd, men mycket är en överraskning. Hur tänker du kring det?
– Råvarukorgen får man reda på samma dag, och så får man lite tid att förbereda sig.
Utmaningen är att man inte har någon exakt logistikkänsla när man inte hunnit träna på en rätt, så man får gå på magkänsla.

Vad hoppas du på för råvaror?
– Jag är ju göteborgare så skaldjur vore jättehärligt. Eller lamm, det gillar jag.

Finalisterna till Årets kock 2021, med William Brittsjö som tvåa från höger.

Vilka egenskaper är bra att ha när man tävlar i matlagning?
– I grund och botten handlar det om att vara smaksäker. Det är bra att vara stabil mentalt om något går fel.
Framför allt är det jätteviktigt att man tycker det är kul, annars klarar man inte av den träning som krävs.
Jag går all in i år och tror på den maten jag lagar och anpassar den utifrån tävlingen.

Jag gillar känslan av att vara underdog.

Här är William

Namn: William Brittsjö
Ålder: 22 år.
Från: Göteborg.
Arbetsplats: Ricordi, Stockholm.

Du är ung, bara 22 år. Du tävlar mot kockar med större erfarenhet.
– Ålder är bara en siffra. Det gäller att vara förberedd, skapa sig rätt förutsättningar och laga mat som man själv tror på samt ha lite flyt med domarna.
Men jag gillar känslan av att vara underdog, då slipper man den värsta pressen.

Är du nervös?
– Ja, det är klart man är. Jag har drömt om det här i så många år.
Det är en utmaning, men det ska inte vara lätt att vinna Årets kock. Det gäller att laga så god mat man bara kan.

Nyheter politik

HRF: ”Inte optimalt med nyval”

Riksdagen har uttryckt sitt misstroende mot Stefan Löfven. Olyckligt, tycker HRF:s ordförande Malin Ackholt. – Vi tror inte att nyval är det mest optimala för samhället och för våra medlemmar just nu, säger hon.

Publicerad 21 juni 2021 Kommentera
HRF: ”Inte optimalt med nyval”
Statsminister Stefan Löfven (S) håller pressträff i Rosenbad, efter att ha förlorat misstroendeomröstningen i riksdagen. Foto: Anders Wiklund/TT
Malin Ackholt. Foto: Peter Jönsson

Det var med marginal som riksdagen i dag röstade för ett misstroende mot statsminister Stefan Löfven.
Vänsterpartiet, som initierade omröstningen på grund av ett utredningsförslag om marknadshyror vid nybyggnation, fick med sig moderater, liberaler och sverigedemokrater och förklarade att Löfven inte längre har ledamöternas förtroende.

Hotell- och restaurangfackets ordförande Malin Ackholt tycker att beslutet är olyckligt.
– Vi befinner oss fortfarande i en pandemi. Vi tror inte att nyval är det mest optimala för samhället och för våra medlemmar just nu, säger hon.

Nu har Löfven en vecka på sig att bestämma om han ska utlysa nyval. Gör han det inte kommer han att entledigas från statsministerposten.

– Vi följer vad som händer på de områden som är viktiga för oss, som den höjda a-kasseersättningen och lagstiftning om trygghet och omställning, säger Malin Ackholt.

Nyheter DISKRIMINERING

Diskriminerad gäst får 30 000

En kvinna i rullstol försökte beställa ett glas vin under ett restaurangbesök, men nekades. Nu har restaurangen dömts i tingsrätten för diskriminering som har samband med funktionsnedsättning.

Publicerad 21 juni 2021 Kommentera
Diskriminerad gäst får 30 000
Gästen försökte beställa ett glas vin. Foto: Yuliya Zavalishina/Mostphotos

En eftermiddag för tre år sedan besökte kvinnan ett köpcentrum i södra Stockholm. På en av restaurangerna ville hon beställa ett glas vin, men möttes av nekande gester och huvudskakningar.
Efter flera försök bad kvinnan att få tala med restaurangchefen. Men inte heller då fick gästen någon förklaring till varför hon nekades att beställa. Kvinnan var vid tillfället nykter.

Kvinnan lämnade restaurangen och anmälde saken till Diskrimineringsombudsmannen, DO, som drev ärendet i tingsrätten.
Rätten gick på DO:s linje och dömde restaurangföretaget att betala 30 000 kronor i diskrimineringsersättning till kvinnan.

– Att man inte serveras alkohol är ett problem som många personer med funktionsnedsättning möter. Det kan vara förnedrande och göra att man undviker att beställa det man vill ha. Vi hoppas att domen kan bidra till att den här typen av diskriminering minskar, säger Martin Mörk, chef för DO:s processenhet i ett pressmeddelande.

Restaurangföretaget har fortfarande möjlighet att överklaga domen.

Fråga om jobbet.
106
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här