Nyheter avtal

Juicekedja tecknar avtal

Efter år av förhandlingar – nu får de anställda på danska kedjan Joe & The Juice kollektivavtal.

Publicerad 12 maj 2017
Juicekedja tecknar avtal
Förhandlingarna har gett resultat: den danska juicekedjan Joe & The Juice går med i Visita. Foto: Sofia Andersson
Per Persson, avtalssekreterare HRF. Foto: Anna-Karin Nilsson

Uppdaterad 19 maj 10:50

Den danska juicekedjan Joe & The Juice går med i Visita, och får därmed kollektivavtal för alla sina anställda. Det blev klart i veckan, under en förhandling med Hotell- och restaurangfacket.
– Det är bra att de har tagit sitt förnuft till fånga, säger HRF:s avtalssekreterare Per Persson.

Hotell- och restaurangfacket har i flera år försökt få Joe & The Juice att teckna svenskt kollektivavtal, men kedjan har fram tills nu vägrat. I början av året gick företaget i alla fall med på att förbundet skulle få träffa Joe & The Juice-anställda runt om i landet, för att informera om vikten av kollektivavtal.

I mars blev det av. Under tre kvällar träffade ombudsmän från HRF anställda på Joe & The Juice i Malmö, Göteborg och Stockholm. Per Persson tror att träffarna är en bidragande orsak till att arbetsgivaren nu tecknar kollektivavtal.
– Jag tror att det bidrog. De anställda som var med på träffarna ställde många bra frågor.

Joe & The Juice är en snabbt växande kedja. I dag har företaget 36 juicebarer och nästan 170 anställda i Sverige. Att de nu tecknar avtal är viktigt, säger Per Persson.
– Det är bra främst för dem som arbetar där, men det är också bra för hela branschen att ett så stort företag konkurrerar på samma villkor.

I ett mejl genom sin advokat skriver företaget att målet hela tiden varit att teckna ett kollektivavtal.
”Vi på Joe & The Juice har under två års tid varit i en vänskaplig och professionell förhandling med HRF med det ständiga målet att hitta en lösning och signera ett kollektivavtal. Den absolut viktigaste aspekten i dialogen med HRF har varit att vi vill signera ett avtal som inte kommer förstöra den företagskultur vi på Joe & The Juice har och ett avtal som passar våra anställda.”

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här