Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

”Inget utrymme för löneökningar”

Det finns inget utrymme för löneökningar i hotell- och restaurangbranschen. Det budskapet bjöd arbetsgivarorganisationen Visita på vid en pressträff inför avtalsrörelsen. Men facket tar det hela med ro.

Publicerad 10 november 2015
inlinebild
Eva Östling, vd för Visita. Foto: Peter knutson

Fyra månader innan Hotell- och restaurangfacket och Visita ska utväxla sina krav i avtalsrörelsen beskriver arbetsgivarna läget i branschen i dystra ordalag.  Trots att branschen växer är vinsterna mindre än i exempelvis industrin. Utrymmet för löneökningar äts i stort sett upp av den slopade rabatten på arbetsgivaravgifter för unga, menar Visita. Enligt deras beräkningar innebär det ökade personalkostnader på 3,5 procent. Att facken i industrin kräver löneökningar på 2,8 procent ser man också som bekymmersamt.
– Det finns inte något att ta av. Att höja priserna är inte någon bra lösning, det här är en priskänslig bransch. Det som återstår då är att anställa färre, och det går ut över servicen, säger Eva Östling, som är vd för Visita.

Enligt Visita finns det inte heller något utrymme att höja lägstalönerna.
– De är bland de högsta i Europa. Vi har en sammanpressad lönestruktur, ingångslönerna har ökat stadigt sedan 2000 och är nu på nära 90 procent av genomsnittslönen. De kan inte höjas mer, säger Pontus Sjöstrand, Visitas förhandlingschef.

Malin Ackholt, avtalssekreterare på Hotell- och restaurangfacket, delar inte bilden att lägstalönerna ligger på en hög nivå.
– Nej, det är långt ifrån orimligt att en vuxen person ska ha strax över 20000 kronor i månadslön. Visita lever inte i samma verklighet som våra medlemmar.

Hotell- och restaurangfacket håller inte heller med om Visitas beskrivning av läget i branschen i stort.
– Om arbetsgivarsidan hävdar att branschen, som visar så goda resultat, inte har utrymme för löneökningar, så är det oerhört märkligt. Men det här är sådant som brukar komma några månader före avtalsrörelsen, säger Malin Ackholt.

Facket tycker också att det är märkligt att Visita nu har synpunkter på de höjda arbetsgivaravgifterna för unga.
– I samband med att sänkningen gjordes så var deras uppfattning att skatter inte skulle blandas in i avtalsrörelsen. Nu har man tydligen ändrat uppfattning. Som vi ser det har storleken på arbetsgivaravgiften ingen påverkan på avtalsrörelsen.

En viktig fråga för branschen är hur man ska locka – och behålla – personal. Men Eva Östling och Visita duckar inför frågan hur man ska få personal om man inte höjer lönerna:
– Om man vill komma in på arbetsmarknaden är det bättre att få ett första jobb med lägre lön än inget jobb alls. Andelen enkla jobb måste öka, säger hon.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här