Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Ingen strejk på norska hotell

Det blev ingen strejk för Norges hotell- och restauranganställda. I helgen kom fack och arbetsgivare fram till ett nytt förslag på hur lönerna ska höjas.

Publicerad 12 maj 2014
inlinebild
Clas Delp, förbunds­sekreterare på Fellesforbundet. Foto: Fellesforbundet

Efter långdragna förhandlingar och medling kom norska facket Fellesforbundet överens med arbetsgivarna i NHO Reiseliv om årets lönerevision. Förslaget innebär en höjning av timlönen med totalt 5,06 norska kronor (cirka 5:84 i svenska kronor).

– Vi är väldigt nöjda, vi har fått mer i generellt tillägg till alla, mer än det vi krävde under medlingen. Jag är inte säker på att en konflikt hade gett särskilt mycket mer, säger Clas Delp, förbunds­sekreterare på Fellesforbundet i ett pressmeddelande.

I medlarnas första bud var höjningen 2 kronor. Det förslaget röstades ner av Fellesforbundets hotell- och restaurangmedlemmar och facket varslade om strejk.
Det nya förslaget ska nu skickas ut till de berörda medlemmarna. Senast den 23 maj ska svaret vara inne hos medlarna.

Parterna har också kommit överens om en tidsplan för arbetet med lokala löneförhandlingar, att man ska utreda en ny pensionslösning, samt stärkt möjlighet för icke yrkesutbildade att få ”fagbrev”, ett yrkesbevis.

Kort om norska kollektivavtalet

  • Kollektivavtalet har flera olika lönetrappor. Lägsta lönen för en kock med yrkesbevis är 24 170 kronor i månaden eller 149:20 i timmen (27 880 eller 172 i svenska kronor).
  • Det finns flera ersättningar som beslutas lokalt på arbetsplatsen, som extra ersättning för storstädning och för att ta hand om spyor och liknande. För det sistnämnda är miniminivån 150 kronor.
  • Arbetstiden för heltid är antingen 35,5 eller 37,5 timmar per vecka.
  • Arbetsgivaren ska stå för skor eller skoersättning. Ersättningen är 350 kronor per par. Den som jobbar mer än halvtid har rätt till två par skor per år.

Alla summor är från nuvarande avtal, innan årets höjningar.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här