Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Inga åtgärder mot Scandic Europa

Det blir inget föreläggande mot Scandic Europa i Göteborg. I går avslog Arbetsmiljöverket skyddsombudets begäran om åtgärder för att förbättra städpersonalens arbetsmiljö. Facket ser med oro på utvecklingen.

Publicerad 4 april 2014
Inga åtgärder mot Scandic Europa
Juan Torres, skyddsombud på hotell Scandic Europa i Göteborg, är besviken. Foto: Anna-Lena Lundqvist

– Jag är besviken. Jag vet inte riktigt hur jag ska gå vidare nu. Men kampen fortsätter, säger Juan Torres, skyddsombud på Scandic Europa i Göteborg. Det var i oktober förra året som han anmälde sin arbetsgivare till Arbetsmiljöverket, och krävde åtgärder av den fysiska och psykosociala arbetsmiljön för hotellets städare. Bakgrunden till anmälan var den nya städmodell som i höstas infördes på en del av Scandickedjans hotell. I den nya modellen, som gäller rum där gästen bor över, har antalet städmoment minskats kraftigt. Varje rum beräknas därför bara ta några minuter att städa. På en del hotell har detta medfört att mängden rum per städare och pass ökat kraftigt, med sjukskrivningar och ont i kroppen som följd. 

Arbetsmiljöverket har gjort två inspektioner på Scandic Europa. Vid den första, i november 2013, konstaterades att personalen upplevde ökad stress och att det kunde finnas risker för ohälsa om inte lämpliga åtgärder vidtogs. Arbetsgivaren menar dock i sina svar till Arbetsmiljöverket att det finns ett levande arbetsmiljöarbete på arbetsplatsen med rutiner för att förebygga risker i arbetsmiljön. Arbetsgivaren pekar också på att det enligt kollektivavtalet ska hållas regelbundna samrådsmöten mellan chefer och arbetstagarrepresenter inom städet, och att frågor som rör arbetsbelastning och städtakt kan behandlas där. En linje som Arbetsmiljöverket alltså valde att gå på.

Håkan Wegstedt, hotelldirektör på Scandic Europa, säger att ledningen nu ska arbeta ännu hårdare för att få ett välfungerande arbetsmiljöarbete.
– Vi tycker att vi har haft det även tidigare, men vi har vinnlagt oss om att bli ännu tydligare i vår kommunikation.
– En sådan sak är att under våra möten verkligen kolla att vi har pratat om alla viktiga frågor, att bekräfta att vi är överens i de här frågorna.

Juan Torres säger att situationen på hotellet är bättre i dagsläget. Han oroar sig dock över vad som ska hända nu när Arbetsmiljöverket friat hotellet.
– I dag har jag 32 rum på min lista. Vi får hoppas att cheferna inte höjer antalet rum igen nu när Arbetsmiljöverket har lagt ner anmälan, säger han.

Men på en del andra Scandichotell kvarstår problemen. Mats Kjellberg, HRF-ombudsman och regionalt skyddsombud i Göteborg, säger att det är möjligt att det kan komma att bli fler anmälningar till Arbetsmiljöverket.
– I dagsläget vet jag inte men det är mycket möjligt att det kan bli så. Jag har först och främst bett dem som jobbar på hotellen att föra en dialog med sin arbetsgivare. Om de inte får gehör ska de återkomma till mig.  
Vid det fackliga samrådets årsmöte nyligen presenterade Scandics ledning statistik som de menade visade att det inte går att koppla samman städtakt med sjukskrivningar. Mats Kjellberg är kritisk till resultatet.
– Det gör mig väldigt fundersam. Min uppfattning är att det här är en tickande bomb för Scandic med alla långtidssjukskrivningar.  
Hotell- och restaurangfacket satsar nu på att ta fram egna siffror. Det sker dels genom att skicka ut enkäter till hotellstädare, och dels genom forskning.
– Vi har bett forskare från Arbets- och miljömedicin vid Lunds universitet att studera sambandet mellan städtakt och arbetsskador. Vi vill ha en egen utredning, säger Mats Kjellberg.

 

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Nyheter HÄLSA

Hög diabetesrisk för städare och restaurangbiträden

Kvinnliga städare och restaurangbiträden ligger på topp tre för risken att drabbas av diabetes, visar en ny studie från Karolinska Institutet.

Publicerad 20 september 2019 Kommentera
Hög diabetesrisk för städare och restaurangbiträden
Personer med diabetes måste mäta sitt blodsocker regelbundet. Foto: Hsyncoban/Istockphoto

Kvinnliga städare samt köks- och restaurangbiträden hör till de tre yrken som har högst risk att drabbas av typ 2-diabetes. De har omkring tre gånger högre risk än lärare och sjukgymnaster. Det visar Karolinska Institutets studie av 30 olika yrkesgruppers risk att få sjukdomen.

Stress och oregelbundna arbetstider kan bidra till detta. Men forskarna menar också att det handlar om vilka levnadsvanor man har. Övervikt, dålig kondition och rökning kan påverka.

Om sjukdomen

Typ 2-diabetes är en sjukdom som är allvarlig eftersom den kan leda till komplikationer, hjärtkärlsjukdom och för tidig död. Omkring 7 procent av befolkningen har diabetes.

 

Högst risk bland kvinnor har fabriksarbetare, till exempel handpaketerare.

Bland männen är risken högst för fabriksarbetare och fordonsförare. Manliga städare och restaurangbiträden kom inte med i undersökningen eftersom de inte hör till de 30 vanligaste yrkena för män.

Här skriver Karolinska Institutet om undersökningen.

Nyheter AVTAL 2020

HRF laddar för avtalsrörelse

Hotell- och restaurangfacket rustar för avtalsrörelse. En de viktigaste frågorna är att stoppa den negativa löne­glidningen, säger HRF:s avtalssekreterare Per Persson.

Publicerad 18 september 2019 Kommentera
HRF laddar för avtalsrörelse
– Det är oerhört viktigt att medlemmarna engagerar sig och pratar om avtalsrörelsen på jobbet, säger Per Persson. Foto: Peter Jönsson

Den sista mars nästa år går HRF:s största kollektiv­avtal ut, det så kallade Gröna riks-avtalet med Visita. Arbetet för ett nytt avtal är redan i full gång. Förbundets avtals­sekreterare Per Persson är taggad.
– Det här kommer att bli jätte­spännande. Men vi har många steg kvar innan vi har ett nytt avtal.

Ett avgörande steg tas i oktober. Då ska LO-förbunden besluta om de ska samarbeta i avtalsrörelsen. Per Persson säger att HRF vill se en LO-samordning.
– Jag ser det som uteslutet att inte ha en samordning. Vi behöver det. Vi misslyckades ju att få ihop den 2012, och vi klarar det säkert en gång till. Men över tid gör vi inte det. Vi är beroende av varandra.

Åtta viktiga steg mot avtal

  • 23 oktober. LO:s representantskap ska besluta om förbunden ska ha en samordning i avtalsrörelsen. Här sitter representanter från HRF och de andra LO-förbunden.
  • 31 oktober–21 november. Lokala avtals­konferenser hålls i HRF:s åtta avdelningar. Här kan medlemmarna lämna ändrings­förslag och diskutera avtalet.
  • 22 november. Sista dagen att lämna ändringsförslag via HRF:s hemsida. Alla medlemmar har möjlighet att ge förslag på vad förbundet ska ställa för krav i avtalsrörelsen.
  • 22 januari. HRF:s avtalskrav fastställs vid den stora avtals­konferensen.
  • 3 februari. Hotell- och restaurang­facket och arbetsgivarorganisa­tionen Visita utväxlar avtalskrav med varandra.
  • 20 februari–31 mars. Förhandlingar mellan HRF och Visita.
  • 31 mars. Det så kallade Gröna riks-­avtalet ­mellan HRF och Visita går ut. Flera av HRF:s andra kollektivavtal löper också ut då och ska förhandlas under våren.
  • 1 april. Nytt kollektivavtal på plats?

Ett andra viktigt steg tas i november då HRF:s lokala avtalskonferenser hålls. Där träffas medlemmar från förbundets åtta avdelningar för att diskutera avtalskrav. Per Persson säger att det, förutom lönefrågan, finns gott om frågor att jobba med.
– Det är många viktiga kärnfrågor som anställningsformer, arbetstider, arbetsmiljö. Men vi kommer att behöva prioritera.

En viktig fråga, kanske den viktigaste, handlar om den negativa löneglidningen i branschen, säger Per Persson. I praktiken får HRF:s medlemmar inte ut hela den löne­ökning som förhandlats fram under de senaste avtalsrörelserna.
– Vi ser att det finns ett mönster där arbetsgivare ger mycket pottpengar till folk som inte har tillsvidareanställningar eller som de vet ska sluta inom kort. Det måste vi hitta ett sätt att komma åt. Det är en väldigt viktig fråga. Det är något jag tänker prata om hela vägen fram till nytt avtal.

Under förra avtalsrörelsen, år 2017, var HRF tvungna att varsla om strejk för att få igenom sina krav. En av knäckfrågorna var den låglönesatsning som LO-förbunden hade enats om i sin samordning.
Per Persson har inte alltför stort hopp om att Visita har ändrat inställning i frågan inför årets avtalsrörelse.
– Jag vill inte tala för dem, men om man tittar på hur de ställde sig 2017 så var Visita starkt emot en låglönesatsning. Jag tvivlar på att de har ändrat uppfattning om det.

– Mitt mål är att vi ska få avtal som är så bra som möjligt för alla medlemmar, att vi får en schyst löneökning och att vi får förbättringar på allmänna villkor. Det tror jag att vi klarar.
Men för att nå dit behöver alla HRF-medlemmar hjälpas åt, säger Per Persson.
– Det är oerhört viktigt att medlemmarna engagerar sig och pratar om avtalsrörelsen på jobbet.

Nyheter TÄVLING

Hallå där, Vendela Molin

Vendela Molin går tredje året på restaurang- och livsmedelsprogrammet på Stockholms hotell- och restaurangskola. Under finalen i Årets kock var hon commis till finalisten Jonas Lagerström från Restaurant Etoile.

Publicerad 18 september 2019 Kommentera
Hallå där, Vendela Molin
Vendela Molin assisterade finalisten Jonas Lagerström. Foto: Samuel Unéus

Hur hetsigt var det i tävlingsköket?
– I början tyckte jag att vi hade all tid i världen, men mot slutet skulle det gå fort så då blev det stressigare.

 Vad var roligast?
– Uppläggningen är jätterolig för man ser det man jobbat med hela dagen komma till liv. Sedan är det så inspirerande att se andra kockar jobba, hur de kan skapa rätter av det de får. Det var också roligt att få jobba med Årets kockelev den andra dagen. Vi fick råvaror som blev över från första dagen och slängde ihop lite rätter som vi bjöd publiken på.

Om tävlingen

Finalen i tävlingen Årets kock avgjordes 12–13 september. Martin Moses, SK Mat & människor, Göteborg, tog hem segern. Elever från Stockholms Hotell- och Restaurangskola och Smedensskolan, Smedjebacken, assisterade kockarna.

Något som var knepigt?
Ibland var det lite svårt att veta vad man skulle göra, men Jonas var jättesnäll och jag hade av en slump jobbat med honom i kvalet också. Man vill inte göra något fel, det är ju finalisternas dröm att vara där.

Hur känns det så här efteråt?
– Det var once in a lifetime, jag kommer inte att få den chansen igen. Det är en jättebra erfarenhet att ha om man själv är intresserad av att tävla.

Fråga om jobbet.
81
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här