Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Inga åtgärder mot Scandic Europa

Det blir inget föreläggande mot Scandic Europa i Göteborg. I går avslog Arbetsmiljöverket skyddsombudets begäran om åtgärder för att förbättra städpersonalens arbetsmiljö. Facket ser med oro på utvecklingen.

Publicerad 4 april 2014
Inga åtgärder mot Scandic Europa
Juan Torres, skyddsombud på hotell Scandic Europa i Göteborg, är besviken. Foto: Anna-Lena Lundqvist

– Jag är besviken. Jag vet inte riktigt hur jag ska gå vidare nu. Men kampen fortsätter, säger Juan Torres, skyddsombud på Scandic Europa i Göteborg. Det var i oktober förra året som han anmälde sin arbetsgivare till Arbetsmiljöverket, och krävde åtgärder av den fysiska och psykosociala arbetsmiljön för hotellets städare. Bakgrunden till anmälan var den nya städmodell som i höstas infördes på en del av Scandickedjans hotell. I den nya modellen, som gäller rum där gästen bor över, har antalet städmoment minskats kraftigt. Varje rum beräknas därför bara ta några minuter att städa. På en del hotell har detta medfört att mängden rum per städare och pass ökat kraftigt, med sjukskrivningar och ont i kroppen som följd. 

Arbetsmiljöverket har gjort två inspektioner på Scandic Europa. Vid den första, i november 2013, konstaterades att personalen upplevde ökad stress och att det kunde finnas risker för ohälsa om inte lämpliga åtgärder vidtogs. Arbetsgivaren menar dock i sina svar till Arbetsmiljöverket att det finns ett levande arbetsmiljöarbete på arbetsplatsen med rutiner för att förebygga risker i arbetsmiljön. Arbetsgivaren pekar också på att det enligt kollektivavtalet ska hållas regelbundna samrådsmöten mellan chefer och arbetstagarrepresenter inom städet, och att frågor som rör arbetsbelastning och städtakt kan behandlas där. En linje som Arbetsmiljöverket alltså valde att gå på.

Håkan Wegstedt, hotelldirektör på Scandic Europa, säger att ledningen nu ska arbeta ännu hårdare för att få ett välfungerande arbetsmiljöarbete.
– Vi tycker att vi har haft det även tidigare, men vi har vinnlagt oss om att bli ännu tydligare i vår kommunikation.
– En sådan sak är att under våra möten verkligen kolla att vi har pratat om alla viktiga frågor, att bekräfta att vi är överens i de här frågorna.

Juan Torres säger att situationen på hotellet är bättre i dagsläget. Han oroar sig dock över vad som ska hända nu när Arbetsmiljöverket friat hotellet.
– I dag har jag 32 rum på min lista. Vi får hoppas att cheferna inte höjer antalet rum igen nu när Arbetsmiljöverket har lagt ner anmälan, säger han.

Men på en del andra Scandichotell kvarstår problemen. Mats Kjellberg, HRF-ombudsman och regionalt skyddsombud i Göteborg, säger att det är möjligt att det kan komma att bli fler anmälningar till Arbetsmiljöverket.
– I dagsläget vet jag inte men det är mycket möjligt att det kan bli så. Jag har först och främst bett dem som jobbar på hotellen att föra en dialog med sin arbetsgivare. Om de inte får gehör ska de återkomma till mig.  
Vid det fackliga samrådets årsmöte nyligen presenterade Scandics ledning statistik som de menade visade att det inte går att koppla samman städtakt med sjukskrivningar. Mats Kjellberg är kritisk till resultatet.
– Det gör mig väldigt fundersam. Min uppfattning är att det här är en tickande bomb för Scandic med alla långtidssjukskrivningar.  
Hotell- och restaurangfacket satsar nu på att ta fram egna siffror. Det sker dels genom att skicka ut enkäter till hotellstädare, och dels genom forskning.
– Vi har bett forskare från Arbets- och miljömedicin vid Lunds universitet att studera sambandet mellan städtakt och arbetsskador. Vi vill ha en egen utredning, säger Mats Kjellberg.

 

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här