Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

HRF:s ekonomi är bättre

Hotell- och restaurangfackets ekonomi har blivit bättre. Ett underskott på nästan 10 miljoner år 2003 har vänts till ett överskott på 12 miljoner år 2004. Det gäller den fackliga verksamheten.

Publicerad 21 mars 2005

Uppdaterad 2005-04-26
Fackförbundet lever dels på medlemsavgifterna, dels på avkastningen av sina sparade pengar.

Avgifterna, som medlemmarna betalade till förbundet förra året, ökade från 141 till 150 miljoner kronor.
Samtidigt minskade kostnaderna rejält, från 175 till 158 miljoner. Bland annat minskade personalkostnaderna med 4 miljoner kronor och kostnaderna för verksamheten med 14 miljoner.

Inom fackförbundet är man dock inte odelat glad över detta. De minskade kostnaderna beror delvis på att bitar av den planerade verksamheten inte har kommit igång. Men de genomförda besparingsåtgärderna har också bidragit till resultatet.
HRF har nästan inga skulder. Tillgångarna motsvarar nu cirka 5000 kronor per medlem.

Hotell- och restaurangfacket sätter av 1,2 miljoner kronor till konfliktfonden. Det är en del av förra årets överskott. I fonden finns därmed 218 miljoner kronor.
Dessutom sätter förbundet av nästan 11 miljoner kronor till hemförsäkringen, som ingår i medlemsavgiften för alla medlemmar.
Förbundsstyrelsen beslutade om avsättningarna i april, när man godkände det slutliga bokslutet.
Tidigare skrev Hotellrevyn att HRF inte sätter av pengar till konfliktfonden i år, men det stämmer alltså inte. Uppgifterna byggde på det preliminära bokslutet.

Ekonomin i korthet 2004
* Medlemsavgifter till facket:   150 miljoner
* Medlemsavgifter till a-kassan:   65 miljoner
* Övriga inkomster:   20 miljoner
* Kostnader:   158 miljoner

* Överskott, facklig verksamhet:   12 miljoner
* Finansnetto (räntor, utdelningar):   10 miljoner
* Vinst efter finansnetto   22 miljoner

* Eget kapital:   302 miljoner
Varav i konfliktfonden 223 miljoner

Siffrorna kommer från HRF:s preliminära bokslut, som blev klart i mars.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Nyheter politik

HRF: ”Inte optimalt med nyval”

Riksdagen har uttryckt sitt misstroende mot Stefan Löfven. Olyckligt, tycker HRF:s ordförande Malin Ackholt. – Vi tror inte att nyval är det mest optimala för samhället och för våra medlemmar just nu, säger hon.

Publicerad 21 juni 2021 Kommentera
HRF: ”Inte optimalt med nyval”
Statsminister Stefan Löfven (S) håller pressträff i Rosenbad, efter att ha förlorat misstroendeomröstningen i riksdagen. Foto: Anders Wiklund/TT
Malin Ackholt. Foto: Peter Jönsson

Det var med marginal som riksdagen i dag röstade för ett misstroende mot statsminister Stefan Löfven.
Vänsterpartiet, som initierade omröstningen på grund av ett utredningsförslag om marknadshyror vid nybyggnation, fick med sig moderater, liberaler och sverigedemokrater och förklarade att Löfven inte längre har ledamöternas förtroende.

Hotell- och restaurangfackets ordförande Malin Ackholt tycker att beslutet är olyckligt.
– Vi befinner oss fortfarande i en pandemi. Vi tror inte att nyval är det mest optimala för samhället och för våra medlemmar just nu, säger hon.

Nu har Löfven en vecka på sig att bestämma om han ska utlysa nyval. Gör han det inte kommer han att entledigas från statsministerposten.

– Vi följer vad som händer på de områden som är viktiga för oss, som den höjda a-kasseersättningen och lagstiftning om trygghet och omställning, säger Malin Ackholt.

Nyheter DISKRIMINERING

Diskriminerad gäst får 30 000

En kvinna i rullstol försökte beställa ett glas vin under ett restaurangbesök, men nekades. Nu har restaurangen dömts i tingsrätten för diskriminering som har samband med funktionsnedsättning.

Publicerad 21 juni 2021 Kommentera
Diskriminerad gäst får 30 000
Gästen försökte beställa ett glas vin. Foto: Yuliya Zavalishina/Mostphotos

En eftermiddag för tre år sedan besökte kvinnan ett köpcentrum i södra Stockholm. På en av restaurangerna ville hon beställa ett glas vin, men möttes av nekande gester och huvudskakningar.
Efter flera försök bad kvinnan att få tala med restaurangchefen. Men inte heller då fick gästen någon förklaring till varför hon nekades att beställa. Kvinnan var vid tillfället nykter.

Kvinnan lämnade restaurangen och anmälde saken till Diskrimineringsombudsmannen, DO, som drev ärendet i tingsrätten.
Rätten gick på DO:s linje och dömde restaurangföretaget att betala 30 000 kronor i diskrimineringsersättning till kvinnan.

– Att man inte serveras alkohol är ett problem som många personer med funktionsnedsättning möter. Det kan vara förnedrande och göra att man undviker att beställa det man vill ha. Vi hoppas att domen kan bidra till att den här typen av diskriminering minskar, säger Martin Mörk, chef för DO:s processenhet i ett pressmeddelande.

Restaurangföretaget har fortfarande möjlighet att överklaga domen.

Nyheter balans

Regeringen föreslår familjevecka

Regeringen vill införa en familjevecka från april nästa år. Tanken är att det ska göra det lättare att kombinera arbetsliv med familjeliv.

Publicerad 18 juni 2021 Kommentera
Regeringen föreslår familjevecka
Regeringen vill införa en familjevecka från april nästa år. Det ska underlätta för föräldrar att kombinera jobb och familjeliv. Foto: Mostphotos

En ny föräldrapenningförmån till föräldrar med barn mellan 4 och 16 år. Det presenterade statsminister Stefan Löfven i dag. Förslaget, som ska nu lämnas till lagrådet, är tänkt att införas från april 2022.

– Vi måste underlätta för alla dem som kämpar med att kombinera arbetsliv med familjeliv. För dem som inte kan jobba hemma när skolan eller förskolan är stängd. Vi vill bidra till att göra arbetande föräldrars vardag enklare och samtidigt ge dem mer möjlighet till mer tid med sina barn, sade Stefan Löfven vid en pressträff på fredagen.

Dagarna ska kunna användas när barnet inte kan vara i skola eller förskola, till exempel på grund av planeringsdagar, studiedagar eller lov.

I familjer med två föräldrar får vardera föräldern tre dagar per år. Förälder med ensam vårdnad får sex dagar.

HRF:s ordförande Malin Ackholt tycker att förslaget är bra.

– Många av våra medlemmar jobbar på obekväma och varierande arbetstider. Det här kommer att underlätta för dem att både förvärvsarbeta och vara föräldrar.

Fråga om jobbet.
106
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här