I dag ska Hotell- och restaurangfacket ut och värva medlemmar som aldrig förr. Över hela landet laddar anställda och förtroendevalda för årets största värvardag.

Hotell- och restaurangfacket har som mål att dagens dryga 30 000 medlemmar ska öka till 60 000 år 2024. Hittills har det gått ganska trögt, men de senaste månaderna verkar det ha vänt. De flesta av förbundets åtta avdelningar visade plus i medlemsstatistiken under oktober och november.
– Det är härligt att se allt som görs i avdelningarna, hur vi gör för att nå framgång. Jag har möte med kassörerna varannan vecka, då tar vi upp olika metoder och försöker lära av varandra. Ett bra exempel är städkampanjen, där man förenar arbetsmiljöaktiviteter med medlemsvärvning, säger Pim van Dorpel, vice ordförande i HRF.
Just i dag, den 7 december, ska alla avdelningar jobba extra med medlemsvärvning. Avdelning Stockholm-Gotland gör gemensam sak med förbundskontoret och ger sig ut på värvningstur i centrala Stockholm. Målet är att besöka så många ställen som möjligt, säger Annika de Klonia, som är ombudsman och jobbar med organisering.
– Sammanlagt blir vi kanske 26-27 personer, både anställda och förtroendevalda, som ska ut. Vi ska in på ställena och prata med folk i driften så mycket som det bara går, fråga om de vill bli medlemmar. Vi kommer att hålla på hela dagen, men gör paus i lunchrusningen, för då har de inte tid att prata.
Avdelning Syd satsar på natt-uppsökeri på hotell och snabbmatsrestauranger i Malmö.
– Då har vi ofta möjlighet att få träffa personalen på ett annat sätt än på dagen. Särskilt nattreceptionisterna tycker att det är kul, de ser att vi anpassar oss efter dem och branschens arbetstider, säger Katrina Kristoffersson, ombudsman och kassör i avdelning Syd.
I Umeå, där avdelning Nord gör sin insats under dagen, ska man bland annat besöka den nyöppnade Burger King-restaurangen.
– Där ska jag lägga lite krut, det är jättebra att träffa dem när stället är alldeles nytt. Många är också nya i branschen, och det är bästa tiden att träffa dem. Min erfarenhet är att sådant brukar fungera bra och att många som blir medlemmar också stannar kvar. Sedan blir det spontanbesök på andra ställen i stan, säger Anders Frederiksen, ombudsman i avdelning Nord.
I avdelning Sydost ska man besöka arbetsplatser i flera städer. Bland annat i Kalmar, Norrköping och Mjölby. Mest aktivitet blir det dock i Jönköping, berättar Lena Bengtsson Ohlsson, ombudsman och kassör i avdelningen.
Syftet med dagen är att rekrytera så många medlemmar som möjligt, men det finns inte något siffersatt mål.
– Alla avdelningar gör det som fungerar bäst för dem. Förutom att vi ska ut och värva så är den här dagen ett tillfälle att stötta och lära av varandras olika aktiviteter. Det gäller både att lyfta goda exempel och lära av vad som kanske inte fungerade så bra, säger Pim van Dorpel.