Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

HRF vann striden på Gesundaberget

Hotell- och restaurangfacket vann striden på skidanläggningen Gesundaberget. Skidanläggningen har sagt upp kontraktet med den avtalslöse entreprenören och de estniska arbetarna har åkt hem.

Publicerad 24 november 2004

I söndags sade Gesundaberget upp kontraktet med det estniska företaget Jobbxtra. De estniska arbetarna reste hem på måndagen.
– Nu går snökanonerna för fullt och vi planerar att öppna den 4 december, säger Göran Hammargren, vd på Gesundaberget.
Vem sköter arbetet med snökanonerna?
– Våra ordinarie arbetare.

Det var i torsdags, den 18 november, som Hotell- och restaurangfacket varslade om blockad mot Jobbxtra. Företaget hade vägrat skriva under ett svenskt kollektivavtal. Samtidigt bad HRF fyra andra fackförbund om sympatiåtgärder. Konflikten skulle starta den 2 december.

Måndag 22 november fick HRF ett fax där Göran Hammargren bekräftade uppsägningen av Jobbxtra.
– Jag vill inte äventyra hela företaget, säger Göran Hammargren.
På HRF blåser man nu av konflikten.
– Jag har ringt till de fyra fackförbunden och sagt att de kan lägga ner förberedelserna, säger HRF:s avtalssekreterare Ella Niia.

Men Jobbxtra har fortfarande inget kollektivavtal?
– De finns inte kvar på arbetsplatsen och då finns det ingen anledning för oss att hålla kvar varslet, säger HRF:s förbundsordförande Birgitta Kihlberg.
– Men kommer de tillbaka så kommer även vi tillbaka.

Ser du det här som en seger?
– Nej, jag vill inte använda det ordet, för det är tragiskt samtidigt. Men vi har i god svensk arbetsrättslig ordning gjort det vi ska göra.
– Vi kan aldrig tillåta social dumpning, fortsätter Birgitta Kihlberg. Det är inte så våra kamrater från andra länder ska bemötas när de kommer hit för att arbeta.

Skidanläggningen Gesundaberget är medlem i SHR och har kollektivavtal för sina egna anställda. Chefen Göran Hammargren säger att han blev överraskad när varslet från facket kom.
– Det var som en atombomb som kom ner över mitt huvud. Företaget har tagit skada. Det är risk för konkurs. Facket måste förstå vilken kraft ni har. Ni har nästan kraschat företaget.

Jobbxtra, som striden gäller, saknar fortfarande kollektivavtal.
– De har lovat höra av sig, säger Öije Väljas.
Hon är ordförande i det estniska fackförbundet Esal, som organiserar arbetare inom hotell-, restaurang och servicesektorn.
– Vi anser att Jobbxtra måste ha kollektivavtal om de har arbetare anställda, både i Estland och i Sverige, fortsätter Öije Väljas.
– Första steget måste vara att vi sätter oss ner och pratar om förhållandena och om vad ett kollektivavtal borde innehålla. Men så långt har vi inte kommit än.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Nyheter stängning

Snabb omställning för snabbmatsrestauranger

Från och med måndag ska inget serveringsställe hålla öppet efter 20.30. Nu är oron stor bland anställda på bland annat snabbmatskedjor.

Publicerad 26 februari 2021 Kommentera
Snabb omställning för snabbmatsrestauranger
Takeaway blir fortsatt möjligt, men från den första mars ska alla serveringsställen i övrigt hålla stängt efter klockan 20.30. Foto: Colourbox

I onsdags presenterade Folkhälsomyndigheten nya restriktioner. Bland annat berörs matställen på handelsplatser, där serveringen kraftigt ska begränsas.

Dessutom meddelade myndigheten att alla serveringsställen, inte bara de med utskänkningstillstånd, ska hålla stängt efter 20.30.

– Det är klart att det är viktigt att bekämpa smittspridningen. Men det här är ytterligare ett slag för vår näring som innebär att folk riskerar att bli av med jobbet, säger Malin Ackholt, HRF:s ordförande.

Det är fortfarande tillåtet att erbjuda takeaway efter halv nio på kvällen. På Max restauranger jobbar man med att ställa om.

– Vi lyssnar och tar in direktiven som regering och myndigheter kommer med och behöver nu snabbt vidta åtgärder för att stänga våra restauranger för sittande gäster tidigare, säger Charlotte Zetterlund, kedjans personalchef, i ett mejlsvar till Hotellrevyn.

I nuläget ser inte kedjan några behov av personalminskningar, men man utesluter det inte om situationen förvärras och det kommer fler restriktioner.

Charlotte Zetterlund säger att man hade önskat mer tydlighet från regeringens sida i kommunikationen med branschen.

– Det hade varit lättare för oss att vidta åtgärder om direktiv och instruktioner varit klarare.

Erica Edberg. Foto: Elis Hoffman

På McDonald’s i Skåne blev oron stor när Folkhälsomyndigheten presenterade de nya bestämmelserna.

– Det är jättemånga som har hört av sig. Det är en oro att man inte kommer att få sina timmar och att det kommer att bli schemaändringar fram och tillbaka, säger Erica Edberg, platsombud på McDonald’s i Eslöv och ledamot i HRF:s avdelningsstyrelse i Syd.

Malin Ackholt hade önskat bättre framförhållning och klarare besked.

– Vi vet att det kan komma ytterligare restriktioner med kort varsel. Detta slår rätt in i våra medlemmars privatekonomi.

 

Nyheter AVTAL 2020

Sista avtalet på plats

I går tecknade HRF och Almega Tjänsteföretagen ett nytt avtal för anställda på bingohallar. Därmed är alla förbundets kollektivavtal klara.

Publicerad 25 februari 2021 Kommentera
Sista avtalet på plats
Avtalet för anställda på bingohallar är klart. Foto: Kicki Nilsson
Per Persson
Per Persson. Foto: Peter Jönsson

Det nya avtalet gäller från den 1 januari 2021 till den 30 november 2023, och innehåller löneökningar i två steg. Den första höjningen sker i juli 2021 och motsvarar 736 kronor per månad för en heltidsanställd. Den andra höjningen på 598 kronor sker den 1 december 2022.

Även i övrigt följer det nya bingoavtalet HRF:s andra kollektivavtal, säger förbundets avtalssekreterare Per Persson.
– Vi har fått ut det vi ska enligt samordningen.

Därmed är det sista kollektivavtalet tecknat. Per Persson tycker att en av denna kollektivavtalsrörelses största vinster är de tidigarelagda pensionsinbetalningarna.
– Det är den största satsningen på ungdomar kanske någonsin. Det är en stor grej. 24-åringarna kommer kanske inte tacka oss nu, men om 40 år kommer det att göra skillnad.

Även om avtalsrörelsen nu är över för denna gång, så finns det en hel del arbete kvar att göra, säger Per Persson.
– Nu har vi uppföljningsarbetet kvar att göra, att hantera det som förbundet har förhandlat fram. Vi har en rad arbetsgrupper som ska jobba med olika saker.

Ur temat Coronakrisen
Nyheter STÖD

Efterlängtat besked om stöd

I dag meddelade regeringen att verksamheter som tvingas stänga av smittskyddsskäl ska kunna få lönekostnaderna täckta av staten. HRF välkomnar beskedet.

Publicerad 23 februari 2021 Kommentera
Efterlängtat besked om stöd
HRF:s ordförande Malin Ackholt välkomnar dagens besked från regeringen, som innebär mer stöd till företagen. Foto: Mostphotos, Peter Jönsson

I januari antogs den pandemilag som gör det möjligt för regeringen att fatta beslut om att vissa näringsverksamheter ska hålla stängt. I dag presenterades en ändring i det ekonomiska stödpaket som beslutats tidigare. Nyheten innebär att de anställdas löner ska räknas som fasta kostnader, och därmed täckas upp till hundra procent vid en nedstängning.

– Det är glädjande information regeringen kommer med i dag. Det är högst rimligt, så att våra medlemmar kan behålla jobben, säger Malin Ackholt, HRF:s ordförande.

Hon gläds också åt beskedet att företag från och med torsdag ska kunna söka omställningsstöd för perioden augusti–december 2020.

– Stödet hjälper företagens likviditet. Det är synd att det har tagit tid, men det är bra att det kommer. Nu måste pengarna ut, det är väldigt efterlängtat.

Finansminister Magdalena Andersson sade vid en pressträff att de ekonomiska stöden vuxit i omfattning sedan pandemins start, för att nu uppgå till nästan det dubbla jämfört med för ett år sedan.

– Anledningen till att vi gör det här är ju att vi ser ljuset i tunneln, nämligen vaccinet. Och vi vill ju att samhället ska stå redo, att ekonomin ska stå redo att starta upp när smittan trycks ned.

Ingår i temat: Coronakrisen 116 artiklar

Alla artiklar i temat (113 till)
Fråga om jobbet.
100
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här