Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

HRF vann striden på Gesundaberget

Hotell- och restaurangfacket vann striden på skidanläggningen Gesundaberget. Skidanläggningen har sagt upp kontraktet med den avtalslöse entreprenören och de estniska arbetarna har åkt hem.

Publicerad 24 november 2004

I söndags sade Gesundaberget upp kontraktet med det estniska företaget Jobbxtra. De estniska arbetarna reste hem på måndagen.
– Nu går snökanonerna för fullt och vi planerar att öppna den 4 december, säger Göran Hammargren, vd på Gesundaberget.
Vem sköter arbetet med snökanonerna?
– Våra ordinarie arbetare.

Det var i torsdags, den 18 november, som Hotell- och restaurangfacket varslade om blockad mot Jobbxtra. Företaget hade vägrat skriva under ett svenskt kollektivavtal. Samtidigt bad HRF fyra andra fackförbund om sympatiåtgärder. Konflikten skulle starta den 2 december.

Måndag 22 november fick HRF ett fax där Göran Hammargren bekräftade uppsägningen av Jobbxtra.
– Jag vill inte äventyra hela företaget, säger Göran Hammargren.
På HRF blåser man nu av konflikten.
– Jag har ringt till de fyra fackförbunden och sagt att de kan lägga ner förberedelserna, säger HRF:s avtalssekreterare Ella Niia.

Men Jobbxtra har fortfarande inget kollektivavtal?
– De finns inte kvar på arbetsplatsen och då finns det ingen anledning för oss att hålla kvar varslet, säger HRF:s förbundsordförande Birgitta Kihlberg.
– Men kommer de tillbaka så kommer även vi tillbaka.

Ser du det här som en seger?
– Nej, jag vill inte använda det ordet, för det är tragiskt samtidigt. Men vi har i god svensk arbetsrättslig ordning gjort det vi ska göra.
– Vi kan aldrig tillåta social dumpning, fortsätter Birgitta Kihlberg. Det är inte så våra kamrater från andra länder ska bemötas när de kommer hit för att arbeta.

Skidanläggningen Gesundaberget är medlem i SHR och har kollektivavtal för sina egna anställda. Chefen Göran Hammargren säger att han blev överraskad när varslet från facket kom.
– Det var som en atombomb som kom ner över mitt huvud. Företaget har tagit skada. Det är risk för konkurs. Facket måste förstå vilken kraft ni har. Ni har nästan kraschat företaget.

Jobbxtra, som striden gäller, saknar fortfarande kollektivavtal.
– De har lovat höra av sig, säger Öije Väljas.
Hon är ordförande i det estniska fackförbundet Esal, som organiserar arbetare inom hotell-, restaurang och servicesektorn.
– Vi anser att Jobbxtra måste ha kollektivavtal om de har arbetare anställda, både i Estland och i Sverige, fortsätter Öije Väljas.
– Första steget måste vara att vi sätter oss ner och pratar om förhållandena och om vad ett kollektivavtal borde innehålla. Men så långt har vi inte kommit än.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här