Ett ettårigt avtal som kan ge totalt 620 kronor mer i månaden för en heltidsanställd. Och ingen så kallad yrkesintroduktion, förslaget som gick ut på att anställda under 25 år skulle anställas till 75 procent av minimilönen.
– Vi är väldigt, väldigt nöjda. Av två skäl. Det blev inget avtal om yrkesintroduktion. Jag är oerhört glad över vi lyckades stoppa den försämringen. Och för att lönehöjningen är i kronor och inte i procent. Det ger dem med lägre löner en bättre höjning, säger Hotell- och restaurangfackets förbundsordförande Ella Niia.
Även avtalets minimilöner höjs. Något som varit en stor knäckfråga under förhandlingarna mellan Hotell- och restaurangfacket och Visita. Nu ökar alltså minimilönerna med 90 procent av lönehöjningen vilket betyder 558 kronor mer i månaden. Alla som i dag är anställda på minimilön omfattas dock av höjningen för utgående löner, 620 kronor.
– Det har varit ett långt och besvärlig förhandlingsläge. Då är det bra att vi fick igenom våra viktigaste krav. Men det hade inte gått lika bra utan stöd från medlemmarna och LO-familjen, säger Ella Niia.
I ett pressmeddelande säger också Visitas vd Eva Östling Ollén att de är nöjda med det nya avtalet.
– Det har varit hårda förhandlingar och båda parter har fått ge och ta. Men nu har vi ett avtal som både vi och HRF har anledning att vara nöjda med, säger Eva Östling Ollén.
Det nya avtalet löper från den 1 juni 2012 och till den 31 maj 2013.
Vad vill du veta om det nya avtalet? Ställ din fråga i kommentarerna nedan så försöker vi ta reda på svaret.
Fyra nyheter i avtalet
- En större andel av lönehöjningen får fördelas som pott – 55 procent i stället för 50, som tidigare. Men om det inte blir några lokala förhandlingar ska pengarna läggas ut generellt.
- Billigare personalmat – kostavdraget sänks från 43 till 40 kronor.
- Potten ska fördelas enligt en ny modell. De anställdas sysselsättningsgrad ska vara underlag, i stället för som tidigare, antalet arbetade timmar.
- Arbetsgivaren måste ge besked senast 14 dagar i förväg när en anställd ansökt om att ta ledigt (sådan ledighet som inte är sommarsemestern).
Läs mer…
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.