Hotell- och restaurangfacket Mälardalen ska bidra med sina medlemmars perspektiv i projektet ”Robotisering och automatisering i besöksnäringen”.

– De anställda är grunden och innovationskraften och det känns verkligen som att de andra i projektet börjar anamma det, säger Alejandro Quezada, ombudsman och representant i gruppen.
När man talar om robotisering och automatisering är det sällan besöksnäringen man tänker på i första hand. Men det ska det bli ändring på.
HRF ska, tillsammans med bland annat Sörmlands turistutveckling, Robotdalen, Visita och flera arbetsplatser i branschen ta fram hållbara sätt att introducera robotisering i branschen.
– Besöksnäringen är intressant av flera skäl. Dels tänker man att om man kan utveckla automatiseringen i en bransch som är så förknippad med personligt bemötande så kan man utveckla den överallt. För HRF handlar också om att motverka den höga personalomsättningen och öka attraktionskraften för branschen, säger Alejandro Quezada.
Det är Tillväxtverket som ligger bakom projektet som ska ta fram dokumenterade lärdomar, kunskap om nya arbetssätt, samt minst ett robotiserat arbetsmoment.
– Det här är jättekul att vi får vara med på. Vår röda tråd är att det är våra medlemmar som är innovationsmotorerna. Vi vill sedan omsätta innovationerna och insikterna i konkret, arbetsplatsnära kompetensutveckling och bättre arbetsmiljö.
Hittills har gruppen valt att utgå från en arbetsplats i Södermanland där utvecklingsarbetet ska äga rum.
– Det känns som vi går från ord till handling. Det är jättepositivt att vi får chansen att vara med. Det är så lätt, när man pratar om digitalisering, att föreställa sig VR-glasögon eller AI. Det är så kul att HRF bidrar på medlemsnivå, säger Alejandro Quezada.
Han har redan nu en drömautomatisering:
– En robot som klarar av att bädda sängar! Skulle vi kunna ta bort det momentet skulle många medlemmars hälsa bli så mycket bättre.
Projektet är tänkt att pågå under hela året, och avslutas 2021.