Lokala förtroendevalda får inte längre komma överens om en annan turordning än sist in, först ut. Sådant ska nu beslutas av förbundet centralt.
När arbetsbrist uppstår på ett företag kan fack och arbetsgivare komma överens om undantag från turordningen i lagen om anställningsskydd. Enligt lagen är det i princip den som är sist anställd som först förlorar jobbet, men det kan alltså fack och företag förhandla bort. Men man får inte längre fatta dessa beslut på lokal nivå i HRF.
– Det är för att säkerställa medlemmarnas rättigheter. Det är lätt att till exempel missa att en person har en tidigare anställning i företaget, eller att man gör sig skyldig till brott mot diskrimineringslagen när man gör upp om vem som ska gå. Vi måste bli noggranna med det, säger Per Persson, avtalssekreterare på Hotell- och restaurangfacket och den som nu ska ta ställning till så kallade avtalsturlistor.
Nyordningen innebär inte att HRF slutar förhandla och bara använder sig av principen om sist in, först ut vid arbetsbristuppsägningar.
– Det är en kontrollstation till helt enkelt. Det är inte vår sak att hitta på den här listan, det är faktiskt arbetsgivarens. Men vi kan se till att det går rätt till och försäkra oss om att de som tvingas sluta förstår vad som ligger till grund för det.
I många fall handlar avsteg från turordningen om att den senast anställda har en kompetens som företaget behöver, och därför får stanna. Det i sin tur innebär att någon med längre anställningstid kan tvingas sluta.
– Samtidigt har vi en omsättning i branschen på 50 procent, så det borde inte behövas, säger Per Persson.