Nyheter ARBETSDOMSTOLEN

HRF stämmer pizzeriaägare på halv miljon

En HRF-medlem fick utan anledning sparken från pizzerian. Hotell- och restaurangfacket kräver nu skadestånd på 500 000 kronor för brott mot las och kollektivavtal.

Publicerad 13 mars 2023
HRF stämmer pizzeriaägare på halv miljon
Personalliggaren återger inte verkligheten för medlemmen, menar facket som stämmer arbetsgivaren i Arbetsdomstolen. Foto: Colourbox, Jonas Bilberg
Madelaine Lindholm.
Foto: LO-TCO Rättsskydd

I mars förra året fick HRF-medlemmen jobb på en pizzeria i en ort i Norrbotten. Enligt anställningsavtalet var det fråga om en tills­vidareanställning på heltid, 40 timmar i veckan.
Men det var bara på papperet. I själva verket jobbade medlemmen sex dagar i veckan, mellan 9,5 och 11,5 timmar per arbetspass. Han var bara ledig en måndag eller tisdag i veckan.

– Redan från första stund blev det tydligt att ägaren hade lite annan syn på vad en heltidsanställning är. Det blev ganska snabbt ohållbart, berättar ­Madelaine Lindholm, arbetsrättsjurist på LO-TCO Rättsskydd, som företräder Hotell- och restaurangfacket och ­medlemmen i Arbetsdomstolen.

Samtidigt som arbetstiderna inte var vad de kommit överens om behövde mannen jobbet. Han hoppades att hans fru skulle få uppehållstillstånd, men då krävdes att medlemmen hade fast jobb och egen försörjning.

Medlemmen fick i princip höra att ›kommer du tillbaka ska jag döda dig‹

Madelaine Lindholm, LO-TCO Rättsskydd

När medlemmen efter en tid krävde betalt för övertid och ob tvingades han i stället betala tillbaka delar av sin lön till restaurangägaren. Swish­överföringar visar att medlemmen fick betala tillbaka mellan 6 000 och 9 000 kronor i månaden.

I juni förra året höll restaurangen stängt under några veckor. När medlemmen återvände till jobbet i början av juli fick han veta att han inte var välkommen. Stämningen var hotfull.
– Medlemmen fick i princip höra att »kommer du tillbaka ska jag döda dig« berättar Madelaine Lindholm.
Hotet är polisanmält.

Innan HRF stämde i Arbetsdomstolen med hjälp av LO-TCO Rättsskydd hade Emil Bäckström, central ombudsman, förhandlingar i ärendet.
– Vi krävde att vår medlem skulle få den lön som arbetsgivaren var skyldig. Arbetsgivaren erbjöd 10 000 kronor, men det tyckte vi var för lite.

Det var big no no att röra den boken, enligt vår medlem.

Emil Bäckström, ombudsman HRF
Emil Bäckström.
Foto: Madeleine Andersson

Enligt personalliggaren har medlemmen jobbat normala arbetsdagar, fem dagar i veckan. Men det stämmer inte, enligt Emil Bäckström.
– Det var big no no att röra den boken, enligt vår medlem. Arbetsgivaren hävdar att det är medlemmen själv som skrivit i den, men vi kan ju bara på handstilen se att det inte stämmer.

Madelaine Lindholm instämmer.
– Vi anser inte att personalliggaren avspeglar sanningen. Vi menar att medlemmen har jobbat fler och längre pass än vad som framgår. Det man åtminstone ser, och som vi är eniga om är att antalet arbetspass är för många.

Totalt kräver HRF och LO-TCO Rättsskydd runt 500 000 kronor i skadestånd. I stämningsansökan står att det finns skäl att utdöma ett högt allmänt skadestånd eftersom arbets­givaren utnyttjat medlemmens utsatta position till att kräva oavlönat arbete.
Något datum för huvudförhandling är inte satt ännu. Det brukar ta upp till ett år innan man hamnar där. Innan dess kan förlikningsdiskussioner ske.
– Vi är i regel alltid öppna för förlikning. En dom kan bli på ett annan sätt än man själv önskat, säger Madelaine Lindholm.

Här kan du läsa punkterna i HRF:s och LO-TCO Rättsskydds stämning.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här