Nyheter arbetsmiljö

HRF och Visita förenklar processen kring munskydd

Många regioner rekommenderar folk att bära munskydd inomhus på platser där det är svårt att hålla avstånd. HRF och Visita har nu tecknat ett avtal som förenklar för arbetsgivare som vill införa munskydd.

Publicerad 25 mars 2021
HRF och Visita förenklar processen kring munskydd
Munskydd rekommenderas i många regioner i inomhusmiljöer där det är svårt att hålla avstånd från andra. Foto: Mostphotos
Kent Johansson. Foto: Jann Lipka/HRF

I många delar av Sverige, bland annat i Stockholm och Västra Götalandsregionen, finns nu lokala rekommendationer för att minska spridningen av covid-19. På många håll rekommenderas folk att bära munskydd i inomhusmiljöer där man vistas längre perioder och där det är svårt att hålla avstånd till andra.

Det är upp till de enskilda arbetsplatserna att i samråd med de anställda identifiera om munskydd behövs. Innan ett sådant beslut tas måste också en riskbedömning göras där skyddsombud eller regionalt skyddsombud är involverat, och det måste också mbl-förhandlas med facket.

Nu har HRF och Visita tecknat ett avtal om en förenklad process.
– Det är ett förenklat förfarande för att kunna hantera det på ett bra och snabbt sätt ifall det skulle vara väldigt många arbetsgivare som vill införa munskydd, säger Kent Johansson, central ombudsman på HRF som har förhandlat avtalet.

I avtalet står att arbetsgivare i första hand ska samverka med lokalt skyddsombud i arbetet med riskbedömningen. Om skyddsombud inte finns ska samverkan ske direkt med berörda anställda. Efter det ska arbetsgivaren skicka in en kopia på riskbedömning och eventuell handlingsplan till den lokala HRF-avdelningen.

Arbetsgivaren måste sedan vänta tre kalenderdagar innan munskydd får införas, enligt avtalet. Under denna tid kan ett regionalt skyddsombud höra av sig och begära att få samråda med arbetsgivaren innan munskydd införs. Om ingen har hört av sig när tre kalenderdagar har gått kan munskydd införas.

Avtalet gäller från den 23 mars till slutet av augusti, om ingen av parterna säger upp avtalet innan dess.
– Vi kan säga upp det med sju dagars varsel om vi märker att det missbrukas, säger Kent Johansson.

Målet med avtalet är framför allt att vara redo ifall det skulle komma fler, skarpare krav, säger Kent Johansson.
– Ponera att myndigheterna skärper kraven kring munskydd. Då kommer det att ramla in förhandlingsframställningar som vi måste hantera.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här