Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

HRF-medlem riskerar utvisning

Han har pluggat och jobbat i Sverige i nio år, men nu ska han utvisas. Hotellstädaren och HRF-medlemmen Jerome Tanka Tarji kämpar nu för att få rätt mot Migrationsverket.

Publicerad 23 juni 2015
inlinebild
Jerome Tanka Tarji hotas av utvisning. Foto: Privat

Uppdaterad 15-06-24

Problemen började när Scandic Malmö City tog över städningen från bemanningsföretaget där Jerome Tanka Tarji jobbade. Inte för att det gjordes något fel vid verksamhetsövergången, tvärtom. Alla anställda följde med, men fick ny arbetsgivare från ett dygn till ett annat. Precis i enlighet med både Sveriges och EU:s lagstiftning.

Men när Jerome ansökte om förlängt arbets- och uppehållstillstånd blev det nobben. Migrationsverket ansåg att han hade fått en ny anställning, och att den nya tjänsten skulle ha annonserats hos Arbetsförmedlingen. Trots att jobbet var samma som tidigare, men med ny arbetsgivare. Migrationsverkets beslut blev att Jerome inte fick något nytt arbetstillstånd och därmed inte heller får stanna i Sverige.

Nu har han överklagat utvisningsbeslutet och hoppas att han ska få stanna.
– Det är här jag har mitt liv sedan nio år. Jag har jobbat hårt och har studerat, skaffat körkort och lägenhet. Allt är perfekt – förutom att jag inte får vara kvar, säger Jerome Tanka Tarji till Hotellrevyn.

Katrina Kristoffersson är ombudsman på på Hotell- och restaurangfackets avdelning Syd, där Jerome är medlem:
– Det känns så oerhört sorgligt om han måste lämna landet, på grund av att Migrationsverket inte har noterat eller prövat att det handlar om en verksamhetsövergång. Hela EU-lagstiftningen bygger ju på att man inte ska bli av med jobbet när verksamheten går över till någon annan.

Från fackets sida har man dock inte kunnat göra så mycket, eftersom Jerome Tanka Tarji vände sig till dem först efter att Migrationsverket nekat honom arbetstillstånd. Däremot har Katrina Kristoffersson påpekat felet för Migrationsverket och hjälpt Jerome att ta fram underlag till överklagandet.

Men stödet för Jerome är brett. Via en namninsamling på internet har hittills över 7000 personer skrivit under ett upprop till Migrationsverket med kravet att han ska få stanna i Sverige.

– Jag är så glad över allt stöd. Den senaste tiden har jag känt mig väldigt ensam, orolig och stressad, men nu känns allt mycket lättare. Nu hoppas jag bara på det bästa, säger Jerome Tanka Tarji.

Detta har hänt:

2006: Jerome Tanka Tarji kom från Kamerun till Sverige. Han studerade då vid Malmö högskola.
2010: Jerome fick jobb på ett bemanningsföretag som hotellstädare.
2013: Scandic Malmö City tog tillbaka städningen i egen regi och alla städare följde med i en så kallad verksamhetsövergång.
2014: Migrationsverket nekade Jerome förlängt arbets- och uppehållstillstånd. Migrationsdomstolen gick på samma linje som verket och Migrationsöverdomstolen har inte velat ta upp ärendet.
2015: Beslut att Jerome ska utvisas från Sverige.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här