I dag tillsatte regeringen en utredning om arbetsrätten. Utredaren ska bland annat lämna förslag på hur det kan bli billigare för små arbetsgivare att säga upp personal.

I januariöverenskommelsen fick Centern och Liberalerna igenom krav på en översyn av arbetsrätten. Nu ska en utredare nu titta på hur den kan förändras.
– Ur ett fackligt perspektiv är den här utredningen helt åt helskotta. Politikerna skulle inte ha lagt sig i över huvud taget. Det är parterna som är satta att ta det här ansvaret, säger Malin Ackholt, Hotell- och restaurangfackets ordförande.

Sedan i januari pågår också förhandlingar om arbetsrätten mellan Svenskt Näringsliv, LO och PTK. Chansen finns fortfarande att parterna förekommer regeringens utredning, eftersom den ska vara klar först den 31 maj 2020.
– Vi har ett antal pågående förhandlingar. Det är viktigt att vi får föra dem i konstruktiv anda, utan press från lagstiftaren. Det är diskussioner om omställning och trygghet, det tar tid att hitta lösningar som är hållbara över tid, säger Malin Ackholt.
Fakta
- Tydligt utökade undantag från turordningsreglerna i las
- Stärkt arbetsgivaransvar för kompetensutveckling och omställning
- Lägre kostnader för små företag vid uppsägning samtidigt som skydd mot godtycke upprätthålls
- Bättre balans i anställningsskyddet för personal med olika anställningsvillkor
Även utredaren har fått i uppdrag att titta på hur man kan stärka arbetsgivarens ansvar för omställning och kompetensutveckling.
– Det är bra att man inser att det borde ses över. Det är en fråga som borde ha lyfts långt tidigare. Det är ju inte det senaste året som arbetsmarknaden har förändrats. Det har pågått i flera år.
Däremot är Malin Ackholt starkt kritisk till att utredningen också tar sikte på att det ska bli billigare för små arbetsgivare att säga upp personal.
– Det slår ju rakt in i vår bransch. Det är problematiskt.