Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

HRF kräver totalt rökstopp på hotell

Rökförbudet på krogarna gjorde arbetsmiljön i branschen bättre för många. Nu vill Hotell- och restaurangfacket ha totalt rökstopp - även på hotell.

Publicerad 30 juni 2006

– Rökstoppet på krogen har blivit en succé bland såväl allmänhet som personal. Men vi har nästan 6 000 hotellstäderskor som också har rätt till en god arbetsmiljö. Därför kommer vi att ta upp frågan om totalt rökstopp på alla hotellrum till förhandling i vårt arbetsmiljöråd, säger HRF:s ordförande Ella Niia i ett pressmeddelande.

Och städpersonalen välkomnar förslaget. På Scandic hotell Borlänge finns fortfarande tio rökrum, men om husfru Briitta Leinonen fick bestämma skulle de försvinna.
– Ibland när man öppnar dörren till ett rökrum slår det rök mot en. Alla kläder luktar rök när man har städat ett sådant rum. De flesta rökare vill inte heller ha ett rökrum för att de är så ofräscha, säger hon.

Briitta Leinonen ser fler fördelar än bättre arbetsmiljö med helt rökfria hotell.
– Det är också oekonomiskt med rökrum. De måste röksaneras och det blir ofta hål i överkast och fåtöljer. Dessutom startar många hotellbränder av gäster som rökt i sängen, säger hon.

Arbetsgivarorganisationen SHR tror inte att rökrummen innebär ett stort arbetsmiljöproblem, men säger att man är villiga att diskutera frågan med facket.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här