Hotell- och restaurangfacket menar att Steam Hotel i Västerås motarbetat ett skyddsombud på arbetsplatsen. Nu begär förbundet skadestånd från hotellet.
I mars larmade det regionala skyddsombudet Alejandro Quezada om att Steam Hotel i Västerås motarbetade arbetsplatsens skyddsombud. I anmälan till Arbetsmiljöverket beskrev han flera situationer där arbetsgivaren försvårat för ombudet att fullfölja sitt uppdrag, som att hon lämnats utanför diskussionerna om en stor ombyggnation.
I april meddelade Arbetsmiljöverket att de inte kan pröva saken.
– De hänvisade till att det handlar om samverkan mellan arbetsgivare och skyddsombud, som Arbetsmiljöverket inte kan besluta om, säger Alejandro Quezada.
I stället hänvisar Arbetsmiljöverket till att facket kan begära skadestånd för brott mot samverkansreglerna i arbetsmiljölagen. Detta har Hotell- och restaurangfacket nu beslutat att göra.
– Vi har begärt förhandling om det som varit. Vi kommer att begära skadestånd för den skada som arbetsgivaren åsamkat till förbundet och vårt skyddsombud. Det gör vi för att tydligt visa vad arbetstagarna förväntar sig av denna samverkan, säger Alejandro Quezada.
Målet är fungerande samverkan om arbetsmiljön på Steam Hotel, säger han.
– Vi behöver diskutera upplägget och ge det lokala skyddsombudet det utrymme hon behöver för sitt uppdrag. Skyddsombudets roll och befogenheter är ett kunskapsområde som arbetsgivaren behöver bli bättre på. Vår ambition är att det ska bli bra och att arbetsgivaren ska ta skyddsombudets viktiga uppdrag på allvar.
I mars skickade det lokala skyddsombudet på hotellet en så kallad 6:6a-anmälan till Arbetsmiljöverket om brister i arbetsmiljön. Det handlade framför allt om brister i hanteringen av personalmaten. Efter att Steam Hotel tagit fram en handlingsplan för att komma till rätta med problemen har anmälan nu dragits tillbaka.