Det är ungefär lika vanligt att en arbetsgivare bryter mot avtalet som att det följs. Och kunskapen om reglerna på arbetsmarknaden är dåliga.
Hotell- och restaurangfacket i Stockholm är ute och undersöker arbetsvillkoren för branschens arbetskraftsinvandrare. Granskningen är inriktad på företag som fått Migrationsverkets godkännande att anställa utländsk arbetskraft.
Förra veckan startade projektet, och hittills har ett tjugotal arbetsplatser fått besök av Stockholmsavdelningens förtroendevalda.
– På ett företag med kollektivavtal arbetade den anställde 200 – 300 timmar i månaden. Där har vi lönespecifikationer och kommer att påkalla förhandling med arbetsgivaren, säger HRF-ombudsman Mikael Berge som samordnar insatsen.
Amanda Naesman är en av HRF-medlemmarna som deltar i uppsökeriet. Hon har varit med på tolv arbetsplatsbesök hittills.
– I vår grupp har vi en som pratar arabiska och jag kan engelska och spanska, så det går ganska bra. Sedan är det många anställda som har bott i Sverige så länge att de kan lite svenska, säger hon.
Ungefär hälften av de besökta företagen verkar följa avtalet.
– Den andra hälften är det ganska tydligt att de fuskar. De är nästan öppna med det.
Många företagare har allmänt dålig koll på sitt arbetsgivaransvar.
– När vi ber dem skicka in anställningsbevis så förstår de inte vad vi menar. De vill att vi ska skriva upp vad som ska stå på pappret.
De oannonserade besöken planeras att fortsätta in i februari nästa år.
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.