Hotell- och restaurangfacket har gjort en genomgång av ledningens resor de senaste tre åren. ”Det ställs, helt korrekt, höga krav på oss att vi agerar med måttfullhet.” Det säger Malin Ackholt, ordförande.
Med anledning av Aftonbladets granskningar av resor inom fackförbund har HRF gjort en genomgång av ledningens resor. Där framgår att det i huvudsak är ordförande Malin Ackholt som reser utrikes.
I Hotell- och restaurangfackets resepolicy framgår att man ska tänka på klimatet, hellre välja tåg än flyg, göra kostnadsmedvetna val och i första hand välja ekonomiklass på flyget.
Malin Ackholt har vid två tillfällen 2018 valt att flyga business class.
– Det är tillåtet enligt vår policy om det är långa resor. Vi gör alltid en avvägning när vi bokar. Det ska vara effektivt, både vad gäller tidsåtgång och omställningstid. Vi gjorde bedömningen att business class var det rimligaste vid de här tillfällena, också ur ett arbetsmiljöperspektiv.
Kan du förstå om det sticker i ögonen?
– Jag är övertygad om att medlemmarna anser att det ska vara så kostnadseffektivt som möjligt, men jag tror också att de har förståelse för att resor ibland måste ske på annat sätt. Det viktigaste är att vi kan redovisa varför vi har fattat de besluten.
Enligt genomgången har Malin Ackholt gjort sex resor 2018. Fyra av dem var inom Europa.
De resor som skedde med business class gick till Bali, där det hölls ett styrelsemöte i världsfacket IUL:s hotell- och restaurangsektor HRCT samt Las Vegas, där det amerikanska systerfacket UFCW hade kongress.
Vad får medlemmarna ut av HRF:s internationella engagemang?
– Vår verksamhet är global. Mycket som påverkar våra medlemmars vardag beslutas i Bryssel. Det är oerhört viktigt att vi är med och påverkar på internationell nivå.
Aftonbladets granskning
Kommer ni att se över resepolicyn?
– Jag tror att HRF alltid ska vara uppmärksamt på våra styrande dokument. Alla policyer ses över årligen eller åtminstone varje kongressperiod.