Nyheter ARBETSMILJÖ

Hotell- och restauranganställda brinner för arbetsmiljö

Intresset för arbetsmiljö är allra störst hos hotell- och restauranganställda. Det visar Arbetsmiljöverkets attitydundersökning.

Publicerad 2 januari 2020
Hotell- och restauranganställda brinner för arbetsmiljö
Unga kvinnor är mest intresserade av arbetsmiljöarbete. Foto: Colourbox

Många vill engagera sig i sin arbetsmiljö och engagemanget är störst bland hotell- och restauranganställda.

Hela 93 procent var engagerade i arbetsmiljöarbetet. Dessutom sade fyra av tio i branschen att de ville engagera sig mer i den egna arbetsmiljön. Detta enligt Arbetsmiljöverkets nya undersökning av attityder till arbetsmiljöarbete.

Det finns flera möjliga förklaringar till att många inom en bransch vill göra något för arbetsmiljön, säger Greta Svensson, kommunikationschef på Arbetsmiljöverket.
– Det kan bero på att man känner att man har möjlighet att påverka. Men det kan också vara motsatsen, att engagemanget beror på frustration.

Greta Svensson, kommunikationschef. Foto: Arbetsmiljöverket

Engagemanget för arbetsmiljö är stort även bland dem som arbetar med skola och utbildning.
– Inom båda branscherna ser vi i våra andra undersökningar att det finns en del arbetsmiljöproblem, säger Greta Svensson.

I just den här undersökningen är dock anställda inom hotell och restaurang nöjda med sin arbetsmiljö. Tre av tio var mycket nöjda, strax över hälften ganska nöjda. Det är den högsta andelen av alla branscher.

Om undersökningen

Arbetsmiljöverket har med hjälp av SCB ställt frågor till 5 000 slumpmässigt utvalda personer mellan 20 och 64 år. Drygt 2 000 svarade.

Nästan alla tycker att arbetsmiljöarbete är en viktig fråga. Tre av fyra är engagerade, antingen formellt eller allmänt. Var fjärde sade att de skulle vilja engagera sig mer i arbetsmiljöarbetet.

Få kände till att det i snitt dör en person i veckan i arbetsplatsolyckor i Sverige. Tre av fyra trodde att det var färre.

Läs mer på Arbetsmiljöverkets hemsida.

 

Det var nästan ingen i undersökningen som saknade intresse för arbetsmiljöarbete.
– Vi är glatt överraskade av att de flesta tycker att det är viktiga frågor och att en stor andel trivs på jobbet och tycker att de har en bra arbetsmiljö, säger Greta Svensson.

Intresset för att engagera sig var allra störst bland kvinnor mellan 20 och 34 år. Det förvånar Greta Svensson.
– Jag skulle ha gissat att engagemanget ökade när man varit på ett antal arbetsplatser och att det inte var något man prioriterade i början av sitt arbetsliv.

 

Hej Gäst CLARA HENRY

”Skulle vilja ha makten över frukosten”

Clara Henry är programledare, bloggare och aktuell med tv-serien »Du Clarar mer än du tror« som har premiär på SVT den 1 oktober. Men om hon fick välja ett branschyrke att jobba i så skulle det vara som boss över frukostbuffén.

Publicerad 27 september 2020 Kommentera
”Skulle vilja ha makten över frukosten”
Clara Henry. Foto: Morgan Norman

Hur är du som gäst på hotell eller restaurang?
– Jag blir lyrisk om rummet eller frukostbuffén har något utöver det vanliga. Nu senast bodde jag på Calmar Stadshotell och blev jätteglad av att de hade fyra hantlar hängande på väggen. Otippat och roligt!

Vilket hotell- eller restaurangyrke skulle du helst vilja ha?
– Jag skulle vilja ha makten över frukostbuffén. Om jag fick bestämma över en frukostbuffé hade den varit episk.

Vad är det pinsammaste du gjort på hotell eller restaurang?
– När jag var i Örnsköldsvik med Melodifestivalen 2014 spelade vi Monopol en kväll. En kastade spelsedlarna över hela rummet. Jag filmade och lade ut på min Youtubekanal. Sedan fick jag en lång kommentar från tjejen som städat.

Nyheter MEDLEMSMÖTE

HRF möter medlemmar på Scandic

Scandic är en stor arbetsgivare med många HRF-medlemmar. Den här veckan är de i fokus för ordförande Malin Ackholt.

Publicerad 24 september 2020 2 kommentarer
HRF möter medlemmar på Scandic
HRF:s ordförande Malin Ackholt möter medlemmar på Scandic digitalt. Foto: Peter Jönsson

Under veckan arrangerar Hotell- och restaurangfacket flera digitala möten för medlemmar på hotellkedjan Scandic. Tanken är att medlemmarna ska få diskutera bland annat framtiden för branschen och den kommande avtalsrörelsen med förbundets ordförande.

– Vi måste hitta sätt att ha samtal och diskussioner med medlemmar trots att det pågår en pandemi. Det kommer inte att ersätta möten IRL. Det här är ett komplement, som säkert kommer att fortleva även efter corona, säger Malin Ackholt.

Intresset för de digitala medlemsmötena har varit stort. Hittills har mer än 70 medlemmar deltagit.

– Många upplever det intressant att höra hur kollegor på andra arbetsplatser har det. Sedan kan det komma upp en del individärenden som vi inte kan lösa där, men där vi kan lotsa vidare, säger Malin Ackholt.

Nu tittar HRF på möjligheterna att hålla liknande möten på andra arbetsplatser.

– Sedan har vi fått önskemål om att köra på engelska på Scandic, så det förbereder vi för, säger Malin Ackholt.

Nyheter forskning

Skolan ska ta kampen mot sextrakasserier

Hur kan hotell- och restaurangutbildningarna hjälpa elever att hantera och förebygga sexuella trakasserier senare i arbetslivet? Det ska forskare vid Linnéuniversitet ta reda på med hjälp av pengar från branschens forskningsfond BFUF.

Publicerad 22 september 2020 Kommentera
Skolan ska ta kampen mot sextrakasserier
Många av branschens yrken är extra utsatta för sexuella trakasserier. Nu ska forskarna försöka ta reda på hur skolan kan hjälpa framtida medarbetare att förebygga och hantera problemet. Foto: Colourbox
Maria Hedlin. Foto: Linnéuniversitetet

Statistik visar att hotell- och restauranganställda tillhör de grupper som är mest utsatta för sexuella trakasserier i yrkeslivet. År 2015 vittnade nästan 16 procent av de branschanställda i Arbetsmiljöverkets undersökning om att de sextrakassererats av andra än chefer och kollegor någon gång det senaste året. Motsvarande siffra inom handeln var 6 procent.

Nu ska forskare vid Linnéuniversitetet hitta sätt för hotell- och restaurangutbildningarna att hjälpa framtida branschanställda att förebygga och hantera problemet.
– Sexuella trakasserier i hotell- och restaurangbranschen är ett problem som varit känt sedan länge, och både bransch och fack har försökt komma till rätta med det. Vår tanke är att utbildningarna ska kunna hjälpa de framtida medarbetarna att förebygga problemet, säger Maria Hedlin, professor i pedagogik och projektledare för studien.

Tillsammans med kollegan Eva Klope, lektor i pedagogik, ska hon nu intervjua elever som går tredje året på något av gymnasiets hotell- och restaurangprogram.
– Vi tror att det är en stor del av dem som redan fått en del erfarenhet från branschen, kanske genom sommarjobb eller extrajobb, säger Maria Hedlin.

Fakta: Forskningsprojekten

BFUF beviljar varje år medel till forskning som syftar att stärka branschen och dess anställda. Fonden är grundad och finansieras gemensamt av HRF och Visita. Vid den senaste utlysningen beviljades fem projekt sammanlagt 6,7 miljoner kronor. Dessa var:

  • Kompetent, kunnig och stolt: Lärande som varumärkeslöfte i besöksnäringen. Luleå tekniska universitet.
  • Social hållbarhet för framtida medarbetare inom hotell- och restaurang. Linnéuniversitetet.
  • The new ’normal’ and the changing value of tourism education. Högskolan Dalarna.
  • Boosting the sustainable food choice to reduce climate footprint at winter tourism destinations. Högskolan Dalarna.
  • Supporting adoption of climate-smart solutions with lab-based experimental social science. Mittuniversitetet Östersund.

Hon berättar att idén till projektet kommer från utbildningen för yrkeslärare, där hon och Eva Klope undervisar.
– Vi har fått höra att många av yrkeslärarna tycker att sexuella trakasserier är ett knepigt ämne att ta upp med eleverna.

Projektet ska pågå hela nästa år och beräknas vara klart våren 2022. Det är ett av fem forskningsprojekt som nyligen fått medel av BFUF, besöksnäringens forsknings- och utvecklingsfond.

Fråga om jobbet.
99
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här