Förra året fick Hotell- och restaurangfacket drygt 2,5 miljoner kronor från ärenden som LO-TCO Rättsskydd drivit åt förbundet. Det är en halv miljon mer än året innan.
År 2011 lämnade Hotell- och restaurangfacket över 24 nya ärenden till fackens juridiska byrå, LO-TCO Rättsskydd. Det gäller fall som förbundets ombudsmän av olika skäl inte kan driva själva. Under samma period avslutade byrån 22 ärenden gällande HRF-medlemmar. Sammanlagt genererade dessa drygt 2,5 miljon kronor i ersättning, i genomsnitt 114 000 kronor per ärende. Det är en ökningen med 20 000 kronor per ärende från förra året.
– Det har att göra med att vi har ett väldigt varierande utfall på våra ärenden. Förra året hade vi några större konkursärenden som gav mycket pengar, säger Mats Hansson som är ombudsman på HRF.
Hotell- och restaurangfacket tillhör de förbund som brukar ha lägst ersättningsnivåer från LO-TCO Rättsskydd. En förklaring till det är att många av fallen som HRF lämnar över gäller arbetsrätt. Försäkringsärenden, den typ av fall som kan resultera i riktigt stora summor, driver förbundet ofta på egen hand.
– Att vi ligger på lägre summor per ärende beror naturligtvis också på branschens struktur med många små företag som ofta har bristande ekonomiska resurser och tillgångar, säger Mats Hansson.
Förra året hamnade dock både Elektrikerna, Fastighets, Handels, Livs och Musikerna lägre än HRF i statistiken. I topp 2011 låg bland annat Transport och GS-facket.
Om LO-TCO Rättsskydd:
LO-TCO Rättsskydd ägs till 90 procent av LO och 10 procent av TCO. Här kan förbunden få hjälp med rättshjälp av olika slag. Ärendena kan gälla allt från lön och arbetsskador till diskriminering. Det går inte att som medlem vända sig direkt till Rättsskyddet, utan man måste först kontakta sitt eget förbund.
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.