Den höjda a-kassan behålls permanent. Glädjande, tycker Karin Pettersson, föreståndare för HRAK. Men de lättade kraven för att kunna få ersättning gäller bara nästa år.

Det var i samband med pandemin som den förra regeringen tillfälligt höjde taket i a-kassan. Nu har den nya regeringen beslutat att höjningen ska vara kvar.t
Karin Pettersson, föreståndare för Hotell- och restauranganställdas a-kassa, HRAK, välkomnar beskedet.
– Vi står inför en lågkonjunktur så jag är väldigt glad att man inte gick in och sänkte a-kassan i en sådan situation. Det hade fått stora konsekvenser för våra medlemmar, säger Karin Pettersson.
Man ska komma ihåg att arbetslöshetsförsäkringen har urholkats under många år.Karin Pettersson, HRAK
Men helt nöjd är hon inte.
– Jag skulle gärna ha sett att det infördes någon form av indexering, så att nivån räknades upp med en viss kontinuitet. Man ska komma ihåg att arbetslöshetsförsäkringen har urholkats under många år.
Under pandemin blev det även lättare att kvalificera sig för ersättning från a-kassan. Man behövde inte jobba lika många timmar som tidigare och karenstiden för att få utbetalningar kortades. Dessa förändringar blir kvar under 2023.
– Frågan är vad som händer i januari 2024, det behöver vi på a-kassorna få veta senast i mitten av nästa år.
Mer om ersättningen
- Taket i a-kassan är nu 33 000 kronor. Tidigare låg det på 26 400 kronor. De som tjänar upp till taket får 80 procent av sin lön.
- Höjningen av taket har inneburit att omkring 20 procent av medlemmarna i HRAK fått högre a-kassa.
- Karenstiden för att få a-kasseersättning kortades under pandemin från sex till två dagar. Arbetsvillkoret förändrades från krav på minst 80 timmars arbete till minst 40 timmar och 420 timmar totalt under ett halvår. Detta gäller 2023 ut.
Förändringarna av a-kassan presenterades i regeringens budgetproposition, där det även framgår att anslagen till arbetsmarknadspolitiska program minskar.
– Många av våra medlemmar är inskrivna i program. Det finns en risk att färre får möjlighet att stärka sin situation på arbetsmarknaden. Det ser vi på med oro, säger Karin Pettersson.
Hon uppmanar alla branschanställda att se över sitt försäkringsskydd.
– De som även är med i facket har en inkomstförsäkring. Det finns risk för hög arbetslöshet inom branschen och då är det viktigt att ha ett bra skydd.