Arbetslivsakuten SVARTA CASH

Hjälp, jag tror kollegorna får svart lön!

Smussel med kuvert bakom bardisken, viskande samtal, papperslappar med nedklottrade summor på chefens kontor. Kocken Amir misstänker att en eller flera kollegor får svart lön. Vad ska han göra?

Publicerad 6 april 2021
Hjälp, jag tror kollegorna får svart lön!
Förekommer det svarta pengar på jobbet? Illustration: Mattias Käll

”Viktigt att han tar reda på om det verkligen är så”

Mikael Berge. Foto: Jann Lipka/HRF

Mikael Berge, ombudsman, Hotell- och restaurangfacket

– Den anställde är skattskyldig att deklarera all den inkomst som intjänas i anställningen. Det är dessutom olagligt att arbeta svart. Den som uppsåtligen lämnar oriktiga uppgifter till myndighet eller i deklaration riskerar böter eller fängelse i högst två år.
– Det är alltså kriminellt det som pågår – om det nu är som Amir tror att det är. Det är viktigt att han tar reda på om det verkligen är så, att han har på fötterna innan han går vidare. Misstankar och lösryckta siffror på ett papper räcker inte. Det är ju faktiskt inte olagligt att betala ut lön i kontanter, även om det naturligtvis är väldigt ovanligt i dag.

– Ett sätt att försäkra sig om det faktiskt är så att svart lön betalas ut är att fråga kollegorna. Om det är så kan han informera dem om att detta är olagligt och vilka konsekvenser det kan få.

– Jag tycker att var och en har en skyldighet att stävja brottsliga handlingar och därför är detta mitt råd till Amir: Finns det fog för att misstänka att kollegorna tar emot svart lön och att arbetsgivaren betalar ut densamma, så gör en anmälan till Skatteverket.
På Skatteverkets hemsida finns en funktion där du kan lämna tips om misstänkt fusk eller fel med skatter.

Om svart lön betalas ut så måste det också komma in svarta pengar på något sätt.

– Jag förstår att det kan kännas obehagligt, och det finns stor risk för att det blir dålig stämning om hans arbetsgivare får veta att han har gjort en anmälan till Skatteverket.
Men det som pågår är faktiskt olagligt. Om Amir vill komma till rätta med problemet så är det nog vägen han måste gå.

– En lösning skulle kunna vara att be någon annan göra en anmälan, för att slippa stå där med hundhuvudet.
En annan lösning är att låta det vara medan han ser sig om efter ett nytt jobb, och sedan göra en anmälan när han har lämnat arbetsplatsen.
För om svart lön betalas ut så måste det också komma in svarta pengar på något sätt.
Det tyder ju på att verksamheten inte är särskilt seriös.

Nyheter tävling

Han ska få löken att glänsa i Årets kock

William Brittsjö var en av åtta tävlande som tog sig till final i Årets kock efter två hektiska tävlingsdagar.

Publicerad 22 juni 2021 Kommentera
Han ska få löken att glänsa i Årets kock
En av William Brittsjös favoritråvaror, gul lök, är också årets huvudråvara i finalen. Foto: Mostphotos, Privat

Åtta kockar ska göra upp om titeln Årets kock 2021 den 16 september. En av dem är du, grattis!
– Tack! Det är kul.

Hur var det att tävla?
– Det var extremt hård konkurrens, men det är bara att kämpa på. Dag två var det noll-noll igen, och då ger man allt.

Nu är det löken som ska skina, det är kul.

Hur förbereder du dig för finalen?
– Det handlar om att man inte vet vad som komma skall. Man tittar på föregående år och utgår från det.
Det gäller att utvidga sin bredd som matlagare. Man får utgå från sig själv och vad man gillar att laga. Vi vet ju huvudråvaran, gul lök. Det är en av mina favoritråvaror. Nu är det löken som ska skina, det är kul.

Huvudråvaran är känd, men mycket är en överraskning. Hur tänker du kring det?
– Råvarukorgen får man reda på samma dag, och så får man lite tid att förbereda sig.
Utmaningen är att man inte har någon exakt logistikkänsla när man inte hunnit träna på en rätt, så man får gå på magkänsla.

Vad hoppas du på för råvaror?
– Jag är ju göteborgare så skaldjur vore jättehärligt. Eller lamm, det gillar jag.

Finalisterna till Årets kock 2021, med William Brittsjö som tvåa från höger.

Vilka egenskaper är bra att ha när man tävlar i matlagning?
– I grund och botten handlar det om att vara smaksäker. Det är bra att vara stabil mentalt om något går fel.
Framför allt är det jätteviktigt att man tycker det är kul, annars klarar man inte av den träning som krävs.
Jag går all in i år och tror på den maten jag lagar och anpassar den utifrån tävlingen.

Jag gillar känslan av att vara underdog.

Här är William

Namn: William Brittsjö
Ålder: 22 år.
Från: Göteborg.
Arbetsplats: Ricordi, Stockholm.

Du är ung, bara 22 år. Du tävlar mot kockar med större erfarenhet.
– Ålder är bara en siffra. Det gäller att vara förberedd, skapa sig rätt förutsättningar och laga mat som man själv tror på samt ha lite flyt med domarna.
Men jag gillar känslan av att vara underdog, då slipper man den värsta pressen.

Är du nervös?
– Ja, det är klart man är. Jag har drömt om det här i så många år.
Det är en utmaning, men det ska inte vara lätt att vinna Årets kock. Det gäller att laga så god mat man bara kan.

Nyheter politik

HRF: ”Inte optimalt med nyval”

Riksdagen har uttryckt sitt misstroende mot Stefan Löfven. Olyckligt, tycker HRF:s ordförande Malin Ackholt. – Vi tror inte att nyval är det mest optimala för samhället och för våra medlemmar just nu, säger hon.

Publicerad 21 juni 2021 Kommentera
HRF: ”Inte optimalt med nyval”
Statsminister Stefan Löfven (S) håller pressträff i Rosenbad, efter att ha förlorat misstroendeomröstningen i riksdagen. Foto: Anders Wiklund/TT
Malin Ackholt. Foto: Peter Jönsson

Det var med marginal som riksdagen i dag röstade för ett misstroende mot statsminister Stefan Löfven.
Vänsterpartiet, som initierade omröstningen på grund av ett utredningsförslag om marknadshyror vid nybyggnation, fick med sig moderater, liberaler och sverigedemokrater och förklarade att Löfven inte längre har ledamöternas förtroende.

Hotell- och restaurangfackets ordförande Malin Ackholt tycker att beslutet är olyckligt.
– Vi befinner oss fortfarande i en pandemi. Vi tror inte att nyval är det mest optimala för samhället och för våra medlemmar just nu, säger hon.

Nu har Löfven en vecka på sig att bestämma om han ska utlysa nyval. Gör han det inte kommer han att entledigas från statsministerposten.

– Vi följer vad som händer på de områden som är viktiga för oss, som den höjda a-kasseersättningen och lagstiftning om trygghet och omställning, säger Malin Ackholt.

Nyheter DISKRIMINERING

Diskriminerad gäst får 30 000

En kvinna i rullstol försökte beställa ett glas vin under ett restaurangbesök, men nekades. Nu har restaurangen dömts i tingsrätten för diskriminering som har samband med funktionsnedsättning.

Publicerad 21 juni 2021 Kommentera
Diskriminerad gäst får 30 000
Gästen försökte beställa ett glas vin. Foto: Yuliya Zavalishina/Mostphotos

En eftermiddag för tre år sedan besökte kvinnan ett köpcentrum i södra Stockholm. På en av restaurangerna ville hon beställa ett glas vin, men möttes av nekande gester och huvudskakningar.
Efter flera försök bad kvinnan att få tala med restaurangchefen. Men inte heller då fick gästen någon förklaring till varför hon nekades att beställa. Kvinnan var vid tillfället nykter.

Kvinnan lämnade restaurangen och anmälde saken till Diskrimineringsombudsmannen, DO, som drev ärendet i tingsrätten.
Rätten gick på DO:s linje och dömde restaurangföretaget att betala 30 000 kronor i diskrimineringsersättning till kvinnan.

– Att man inte serveras alkohol är ett problem som många personer med funktionsnedsättning möter. Det kan vara förnedrande och göra att man undviker att beställa det man vill ha. Vi hoppas att domen kan bidra till att den här typen av diskriminering minskar, säger Martin Mörk, chef för DO:s processenhet i ett pressmeddelande.

Restaurangföretaget har fortfarande möjlighet att överklaga domen.

Fråga om jobbet.
106
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här