Nyheter övervakning

Hård kritik mot kameror på asylboende

Kameraövervakningen på asylboendet måste begränsas för att skydda de asylsökandes och personalens integritet. Det har Datainspektionen beslutat, efter en anmälan från Hotell- och restaurangfacket.

Publicerad 30 juni 2016
Hård kritik mot kameror på asylboende
Datainspektionen delar på många punkter Hotell- och restaurangfackets kritik mot asylboendets kameraövervakning. Foto: IStockphoto
Cecilia Creutz, HRF-ombudsman. Foto: Lisa Castilla
Cecilia Creutz, HRF-ombudsman. Foto: Lisa Castilla

Asylboendet i Stockholmstrakten är ett av de största i landet, och var konferensanläggning fram till 2014. Just nu bor drygt 600 personer där. I februari gjorde Hotell- och restaurangfackets ombudsman Cecilia Creutz en anmälan till Datainspektionen, DI. Hon ansåg att övervakningskamerorna var kränkande för de anställdas integritet.

Nu har DI beslutat att boendet inte får fortsätta med kameraövervakningen, så som den har skett hittills. Den strider mot kameraövervakningslagen, eftersom övervakningsintresset inte väger tyngre än de enskildas intresse att inte bli övervakade.
– Det känns jätteskönt. Dessutom är det tryggt för framtiden att veta att våra argumentet i de här frågorna håller, säger Cecilia Creutz.

Bland annat måste asylboendet sluta med kontinuerlig kameraövervakning och bildinspelning i matsal, sällskapsrum, korridorer och trapphus. Där får kameror får bara användas om det har gått ett larm eller om lokalerna ska utrymmas. Däremot ger DI företaget rätt att fortsätta övervaka entréerna och receptionen, men i begränsad omfattning.

Datainspektionens beslut i korthet

  • Kontinuerlig kameraövervakning och inspelning i matsal, sällskapsrum, korridorer och trapphus måste upphöra. Får bara aktiveras vid larm.
  • Företaget måste informera bättre om övervakningen.
  • Inspelat material måste skyddas bättre, det ska förvaras i låst och larmat utrymme.
  • Övervakningsområdet i entré och reception måste begränsas.

DI anser att kameraövervakningen är extra integritetskränkande eftersom det handlar om en plats som är människors bostad under en lång tid. Det är dessutom en arbetsplats, vilket också gör det känsligt. Personalen måste kunna göra sitt jobb och kan inte välja om de ska vara där eller inte.
– För våra medlemmar handlar det om att inte behöva bli övervakade när de utför sina arbetsuppgifter. Om det handlar om att stärka säkerheten så måste det göras på annat sätt, säger Cecilia Creutz.

DI riktar också kritik mot att asylboendet inte har informerat tillräckligt tydligt om kameraövervakningen. Det ska åtgärdas inom kort, säger Hans Uhrus, som är presstalesperson på företaget som driver anläggningen.

– Ja, det är enkelt. Vi ska sätta upp bättre skyltar på vissa platser. När det gäller de andra delarna i beslutet från DI så måste vi analysera dem ordentligt. Vi vill gärna ha en dialog med myndigheten, och sedan får vi se om vi överklagar eller inte, säger han.

Om asylboendet vill överklaga beslutet måste det göras inom tre veckor.

Nyheter BOK

Hon skriver bok om sitt fackliga liv

Jenny Bengtsson, arbetsmiljöinspektör som under flera år var aktiv i HRF har skrivit en bok om sitt fackliga liv. I juni kommer den ut.

Publicerad 13 april 2021 Kommentera
Hon skriver bok om sitt fackliga liv
Jenny Bengtsson var under flera år fackligt aktiv i HRF. I juni kommer hennes bok om den tiden. Foto: Jeanette Andersson

Berätta hur ett fackligt liv kan se ut i bokformat.
– Jag tar upp högt och lågt. Dels det fackliga strävandet på min gamla arbetsplats. Hur vi organiserade oss och tjatade på kollegor att gå med i facket, försökte få upp organisationskulturen. Alltifrån det till förbundsstyrelsen där jag satt mellan 2011 och 2017. Men också om hur Kommunalskandalen hanterades och om val på olika nivåer.
– Jag skriver också om arbetsmarknaden i stort, om sånt vi jobbade emot, som utnyttjande av arbetskraftsinvandrare och sexuella trakasserier.

Kan du ge något exempel?
– Det finns ett citat i boken: Varför ska ni slåss om småsaker? Det var en vd som sade. Då handlade det om en ob-ersättning på tvåtusen för en medlem. För honom var det ingenting, för oss var det en liv- eller dödfråga. Våra löner var skitlåga, och då är tvåtusen mycket.

Vem hoppas du ska läsa boken?
– Jag vill att man ska kunna plocka upp den här boken som icke fackligt engagerad och känna att ”det här ska jag gå med i”. Men det är ingen solskenshistoria. Jag hade själv velat ha en bok om vad man kan möta när jag engagerade mig, bland annat gubberiet i fackföreningsrörelsen. Jag skriver om män i olika roller som agerar på ett mer eller mindre sexistiskt sätt. De känns som cementklumpar i rörelsen.

Finns det något du saknar?
– När jag lämnade branschen lovade jag mig själv att inte engagera mig fackligt igen, men det höll ju inte. Så jag är fortfarande aktiv men i ett annat LO-förbund.
– Det jag saknar från HRF är alla fackliga kamrater och vår uppfinningsrikedom. Branschen brottas med problem och vi behövde hitta nya sätt att nå ut. Allt var inte bra, men en del var det tyckte jag.

Fakta

Glöden i ögonen – Facklig kamp i medgång och motgång kommer ut på Verbal förlag i juni.

Så boken är inte ett avslut på din fackliga gärning?
– Nej, jag har skrivit om mitt fackliga liv, första halvlek. Det skulle vara väldigt fint om det fanns fler böcker om hur det känns. Hur det kan kännas att ha sin första förhandling, nervositeten och osäkerheten. Det finns hur mycket som helst att berätta. Drömmen är att på sikt skriva en ungdomsbok om facklig organisering. Och en samlingsbok med fackliga berättelser. Det måste ju vara vi som skriver. Det finns reportageböcker, studier och rapporter. Men inte berättelser om det fackliga kneget.

Nyheter Permittering

Många företag vill permittera mer

Nyligen meddelade regeringen att möjligheten att korttidspermittera förlängs till den 30 juni. Hotell- och restaurangfacket, som hittills tecknat mer än 3 000 avtal om korttidspermittering, märker av företagarnas intresse.

Publicerad 9 april 2021 Kommentera
Många företag vill permittera mer
Den senaste veckan har HRF fått in hundratals listor från företag som vill permittera personal. Foto: Colourbox

När perioden att ansöka om korttidspermittering förlängdes ändrades också reglerna. Från och med den 29 mars kan företagare inte ansöka om ersättning i efterhand. Det här har lett till att många arbetsgivare nu kontaktar HRF.
Dessutom meddelade Folkhälsomyndigheten på torsdagen att restriktionerna för restaurangbranschen förlängs till den 2 maj, vilket sannolikt inte dämpar intresset för att permittera personal.

– Vi har fått in hundratals permitteringslistor den senaste veckan, säger Per Persson, avtalssekreterare.

Permittering

Permitteringsgraden och löneavdraget finns i fyra nivåer:

  • 20 % permittering = 4 % lägre lön
  • 40 % permittering = 6 % lägre lön
  • 60 % permittering = 7,5 % lägre lön
  • 80 % permittering = 12 % lägre lön.

Arbetsgivare har möjlighet att justera permitteringsgraden för de anställda.
Men det är viktigt, säger Per Persson, att den som är permitterad kontrollerar att löneavdraget är rätt, så att man inte går miste om lön.

– Om man upptäcker felaktigheter ska man först prata med sin arbetsgivare. Om det inte hjälper ska man kontakta sin lokala HRF-avdelning, så får man hjälp.

Hej Gäst SVEN MELANDER

”Jag har mina stamställen”

Sven Melander gillar rejäla biffar på tallriken och långa skohorn på hotellrummet.

Publicerad 9 april 2021 Kommentera
”Jag har mina stamställen”
Sven Melander – journalist, skådespelare, youtuber och författare till kokboken Upp i vikt kvickt. Foto: Karin Törnblom/TT

Hur väljer du restaurang?
– Jag har mina stamställen. Jag är traditionell, äter gärna en ordentlig biff eller någon god fisk. Men ibland bjuder mina barn pappa på middag och då blir det lite annat.

Vad får dig att återvända till ett ställe?
– Bra personal. Det är jävla roligt om folk känner igen en. Numera blir jag igenkänd, men jag gick ju på krogen innan jag var någon slags offentlig person också. 

Något speciellt som du vill ska finnas på ditt hotellrum?
– Nja, det brukar ju finnas säng, någonstans att stuva in grejerna, ett litet skrivbord och tv. Men det jag uppskattar är långa skohorn. Det behöver man när man blir äldre.

Fråga om jobbet.
102
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här