En kvinna med en medfödd cp-skada fick inte komma in på Stockholmskrogarna. Vakterna säger att de trodde att hon var full eller bara betedde sig märkligt. Nu stämmer Handikappsombudsmannen krogarna.
För första gången driver Handikappsombudsmannen, HO, ett fall om krogdiskrimering till domstol. Fallet gäller en handikappad kvinna som blivit nekad inträde på två olika krogar i Stockholm.
På den ena restaurangen säger dörrvakten att han bedömde kvinnan som berusad. Dörrvakten på den andra restaurangen förklarar sitt handlande med att han tyckte att kvinnan uppträdde konstigt.
Kvinnan hade inte druckit någon alkohol vid tillfället. Flera vittnen intygar hennes berättelse.
Enligt lagen om förbud mot diskriminering är det olagligt att behandla någon med funktionshinder sämre än andra. Därför kräver HO nu att krogarna betalar skadestånd till kvinnan.
– Vi yrkar på 120 000 per krog vilket är detsamma som andra ombudsmän yrkar på i denna typen av mål, säger handikappsombudsman Lars Lööw.
I det ena fallet stämmer HO ägarna av restaurangen och i det andra ett vaktbolag som krogen anlitat. Stämningarna gäller alltså inte några enskilda vakter.
– Nej, vi stämmer inga enskilda vakter eller anställda utan företag, säger Lars Lööw.
En undersökning som SCB gjort i samarbete med bland andra HO visar att den cp-skadade kvinnans upplevelser är vanliga.
* Varannan av de tillfrågade med funktionshinder säger sig någon gång ha blivit diskriminerade.
*35 procent uppger att de känt sig negativt särbehandlade på just restauranger, pubar, caféer eller diskotek.
* 14 procent av de tillfrågade berättar att de någon gång blivit nekad inträde sådana ställen på grund av sitt handikapp.
Källa: SCB rapport ”Upplever man att att man blir diskriminerad?” 2005-08-11
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.