Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Hallå där, Susanne Urban

Susanne Urban, forskare vid Linköpings universitet, har undersökt idén om restaurangbranschen som inkörsport till övriga arbetsmarknaden. Du kom fram till att branschen inte är en språngbräda för unga med utländsk bakgrund, i samma grad som för andra.

Publicerad 24 oktober 2013
inlinebild
Susanne Urban, forskare på Linköpings universitet. Foto: Linköpings Universitet

Hur har du gjort?
– Jag tog alla som jobbade i hotell- och restaurangbranschen år 2003, totalt 40 000 personer, och så följde jag dem under 5 år. Jag tittade på vilka som var kvar i branschen, vilka som hade bytt och vilka som var arbetslösa eller sjukskrivna.

Vad kom du fram till?
– Jag kunde se att de som har utländsk bakgrund stannar kvar i branschen i betydligt högre grad än de med svenskfödda föräldrar. Det gällde inte för de med rötter i Polen, Östeuropa och Iran, men för nästan alla andra geografiska områden. De med rötter i Turkiet hade de högsta siffrorna, 47 procent var kvar i branschen efter fem år. Bland dem med föräldrar som är födda här var siffran 21 procent. Även Libanon, Syrien och länder i Ostasien har höga siffror. Det var också fler med utländsk bakgrund som var arbetslösa efter fem år.

Vad beror det på?
– Det är inte så himla konstigt egentligt. Det finns många företagare i restaurangbranschen som kommer från dessa geografiska områden. Det betyder att det finns ett bra nätverk med släkt och vänner som kan ge jobb i branschen. Att man ser släkt och vänner som startat eget där kan också göra att man själv ser det som en möjlighet. Det kan också bero på att man saknar nätverk till andra branscher, att man inte har några valmöjligheter.

Måste det vara ett problem att man stannar kvar?
– Nej, det är klart att det kan vara ett val, att man väljer att satsa på det. Men det pratas mycket om att erfarenhet från hotell- och restaurangbranschen är en språngbräda in till andra jobb på arbetsmarknaden. Det här visar att erfarenheten från restaurangbranschen värdesätts olika. Det är lättare för de med svensk bakgrund att använda det som inkörsport och svårare för andra.

Att ett jobb i branschen ger vidare möjligheter har använts som argument för att till exempel ta bort restaurangmomsen och sänka arbetsgivaravgifterna. Hur ser du på det?
– Om man ska underlätta för integration på arbetsmarknaden tycker jag att man i stället ska rikta uppmärksamheten till branscher där utlandsfödda och deras barn har svårt att komma in. Om man stöttar branscher med många anställda med utländsk bakgrund, och ger dessa branscher särskilda villkor, så kan det vara positivt. Men det kan också stärka det avvikande, att specialvillkor gäller för de med utländsk bakgrund. Det kanske i stort inte gynnar integrationen.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.