Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Hallå där, Marie-Louise Danielsson-Tham

Marie-Louise Danielsson-Tham är professor i livsmedelshygien vid Örebro universitet och vet hur matförgiftningar ska bekämpas.

Publicerad 18 juni 2014
inlinebild
Marie-Louise Danielsson-Tham varnar för sommarfaror. Foto: Marcus Schiött

Vad bör restaurangbranschen se upp med under den varma årstiden?
– Matförgiftningar är vanligare sommartid. Då finns många av matens fiender. Det är varmt och fuktigt. Ljummen mat är en riskfaktor. Många öppnar tillfälliga serveringar i lokaler som inte använts för livsmedelshantering sedan förra sommaren. Det tas in vikarier som inte får utbildning i hygien.

Vad kan man göra för att minska riskerna?
– Mat som ska ätas kall ska hållas kall, ända tills gästen får den. Kall mat ska inte bli varmare än tio grader, varm mat ska hålla 60 grader. Detta kan bli extra svårt med servering utomhus. Blir det mycket folk en varm sommardag öppnar man kylarna väldigt många gånger, då kan det vara bra att sätta ner temperaturen i kylen. Gör små upplägg, men framför allt: om maten har stått framme, kasta det som blir över.

Något mer att tänka på vid bufféer?
– Insektssäkra dem genom att ha lock. Kanske tänker man att lite flugor hör sommaren till, men tänk på var de har varit innan de landar på buffén. Farliga bakterier kan fastna på deras lurviga ben. Getingar är också en fara, man tittar inte alltid på varje tugga. Många har allergi. Sticker getingarna nära svalget kan det vara livsfarligt.

Finns det något man helt bör undvika under rötmånaden?
– Jag skulle säga att rötmånaden har spritt ut sig över hela sommaren. Vi kan ha varmt, fuktigt väder från maj till september, inte bara i slutet av juli och början av augusti. Skölj grönsaker och bär extra noga. Man får inte bort allt, men mycket. Var försiktig med röror som blandas med majonnäs eller grädde. Råbiffar och hamburgare som inte är genomstekta hör inte hemma på sommarbuffén.

Vad får dig att vända i dörren?
– Personal i ofräscha kläder, sunkiga gästtoaletter. Då märks det att här har man inte tänkt fullt ut.

Ledig dag och picknick, vad ska man tänka på då?
– Glöm inte kylklamparna i kylväskan. Gör inte färdig salladen hemma, utan blanda på plats. Detta för att undvika inblandning av handbakterier och så att bakterier inte överförs från en råvara till en annan. Ta med oskalade, kokta ägg och frysta räkor till exempel. Ta med rejält med våtservetter eller vatten för att tvätta händerna innan ni äter.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här