Nyheter TV

Hallå där, Johan Rosenlind

I kväll börjar tredje säsongen av Vår tid är nu, SVT:s dramaserie i restaurangmiljö. Idén till serien kom från en av manusförfattarna, Johan Rosenlind, som själv arbetat i branschen.

Publicerad 28 oktober 2019
Hallå där, Johan Rosenlind
Vår tid är nu sträcker sig från 1945 fram till början av 1970-talet. Foto: Johan Paulun/SVT

Hur fick du idén?
– På 1970- och 80-talet jobbade jag som hovmästare på Restaurang Victoria och Hamburger Börs i Stockholm. Det motsvarade Stureplan på den tiden, alla var där. Jag tänkte att någon gång skulle jag skriva om det. Sedan hade jag en idé om en restaurang och folkhemmet, som SVT nappade på.  Men vi var tre som utvecklade serien.

Hur har ni gjort research om restaurangmiljön?
– Många karaktärer bygger på mina erfarenheter från branschen. Tore Wretman är en viktig inspiration, hur han ville utveckla och gå framåt hela tiden. Sedan hittade vi boken Kampen bakom svängdörrarna, Historien om Hotell- och restaurangfacket. Den hade vi mycket hjälp av, den låg framme i manusrummet. Jag tog också med de andra till Operakällaren för att de skulle få se ett riktigt kök. I Nordiska museets arkiv hittade vi allt från menyer till information om fackligt arbete.

Johan Rosenlind. Foto: Agneta Lundberg

Berätta om karaktären Maggan, en fackligt förtroendevald, som bland annat kämpat för diskarnas villkor.
– Vi ville ha tre-fyra starka kvinnokaraktärer och då kände vi att det vore bra med en som följer den fackliga karriärstegen. På den tiden jag jobbade hade nästan alla stora restauranger arrenderat ut disken och det sköttes inte riktigt på rätt sätt. Det kom och gick folk hela tiden. Maggan är annars inspirerad av Astrid Lindgren, som tvingades lämna ifrån sig sitt barn.

Vad händer i restaurangvärlden i den här säsongen?
– Säsongen inleds 1968. Det är inte bara ett politiskt år utan också ett viktigt restaurangår. Nöjeslivet förändras från att ha varit ganska avslaget och gubbigt till att bli mer Swinging London, DJ:s och riktiga diskotek. Då öppnade Alexandras, som är en förebild för Ninas, nattklubben i vår serie.

 

Nyheter arbetsmiljö

HRF och Choice vill förebygga smitta

Hur kan hotellanställda skyddas mot coronavirus i sitt arbete? Det har HRF och Nordic Choice Hotels försökt ta reda på i ett gemensamt projekt. Målet är att ta fram ett verktyg, som en checklista, som kan användas på kedjans hotell.

Publicerad 1 mars 2021 Kommentera
HRF och Choice vill förebygga smitta
Nordic Choice Hotels och HRF tar gemensamt grepp på coronarisker i arbetsmiljön. Foto: Paul Wallén/Mostphotos, Colourbox
Alejandro Quezada

I augusti förra året gick Nordic Choice-kedjan ut med att alla deras anställda med gästkontakt skulle bära munskydd för att förhindra coronasmitta. Problemet var bara att beslutet inte hade förhandlats med Hotell- och restaurangfacket.

Till slut hittade parterna en lösning – ett gemensamt projekt för riskbedömning och riskhantering kring covid-19 på hotellen.
– Vi har tillsammans med företagshälsovården i form av läkare och arbetsmiljöingenjör gått igenom hur arbetet med smittorisker ser ut på hotellen, vilka åtgärder som har gjorts och vad som behöver göras, säger Alejandro Quezada, HRF-ombudsman och regionalt skyddsombud som arbetar med projektet.

Sex Choice-hotell har genomgått en fördjupad riskbedömning. Planen är att med erfarenheterna därifrån skapa ett verktyg som sedan ska kunna användas på samtliga hotell i Nordic Choice-kedjan.
– Branschen är bra på att hitta lösningar, men det har inte funnits ett standardiserat sätt att arbeta med det här. Vi vill ge hotellen en struktur att följa, någon form av mall eller checklista. Vi som parter vill ta ett grepp på hur man kan jobba förebyggande i arbetsmiljön, säger Alejandro Quezada.

Erfarenheterna från hotellen ska diskuteras på ett möte i nästa vecka.

Nyheter VÅRT HRF

Hallå där, Anne Carlén Hellgren

Att starta nytt jobb under en pandemi är inte optimalt. Men Anne Carlén Hellgren, ny kassör i HRF:s avdelning 31 Karlstad, är taggad.

Publicerad 1 mars 2021 Kommentera
Hallå där, Anne Carlén Hellgren
Anne Carlén Hellgren. Foto: Linn Malmén
Anne Carlén Hellgren. Foto: Linn Malmén

I december tog Anne Carlén Hellgren över rodret som kassör på HRF-kontoret i Karlstad.
Vad gjorde du tidigare?
– Jag kommer från Kommunal, där jag bland annat var regionalt fackligt ombud för privatanställda. Jag har stor erfarenhet av att arbeta med små privata arbetsgivare.

Vad lockade med HRF?
– Det är snabba puckar, kortare beslutsvägar och man får vara mer allround. Jag gillar att ha många bollar i luften, och det får man verkligen här. Det är underbart!

Vad tar du med från Kommunal?
– Förmågan att värva förtroendevalda. Att organisera, att väcka intresse. Jag har jobbat jättemycket med det. Ju fler förtroendevalda, desto mer kan vi påverka.

Nyheter konkurs

Här fortsätter konkurserna att öka

Konkurserna sjunker i de flesta branscher – men inte bland restauranger. Där ökade konkurserna med 48 procent i februari, jämfört med februari 2020. Det visar statistik från UC.

Publicerad 1 mars 2021 Kommentera
Här fortsätter konkurserna att öka
Förra året var ett krisår i restaurangbranschen. Nu verkar det som att konkurserna fortsätter att öka även i år. Foto: Colourbox
Richard Damberg. Foto: UC

Under krisåret 2020 gick nästan 700 svenska restauranger i konkurs, runt 200 fler än året innan. Och ännu har ökningen inte stannat upp, visar ny konkursstatistik.

– Restaurangbranschen är den enda branschen där konkurserna ökar jämfört med februari 2020, från 29 till 43. Det lär tyvärr inte blir bättre när kaféer och restauranger från och med i dag omfattas av nya, hårdare restriktioner, säger Richard Damberg, ekonom på kreditupplysningsföretaget UC.

Statistiken visar att konkurserna i landet sjönk med nästan 20 procent i februari, jämfört med samma månad 2020. Men restaurangbranschen går mot strömmen. Där steg i stället konkurserna med 48 procent.

Hittills i år har 102 restaurangföretag satts i konkurs. Det är en ökning med 26 procent jämfört med samma period förra året.

– De branscher som har drabbats hårdast av pandemin kommer att ha det fortsatt tufft ett tag till, men när väl vaccineringarna kommer i gång står hushållen redo att spendera pengar på restaurang, nöjen och upplevelser. I de branscherna är det relativt lätt att återanställa personal och startsträckan blir kort, säger Richard Damberg.

Fråga om jobbet.
100
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här