Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Hallå där, Jenny Damberg

I boken "Nu äter vi!" skriver Jenny Damberg modern mathistoria om tiden då pizza, hamburgare och kebab var nymodigheter.

Publicerad 26 februari 2014
Hallå där, Jenny Damberg
Foto: Åsa Liffner
inlinebild
Matskribenten Jenny Damberg har utforskat modern mathistoria. Foto: Åsa Liffner

1973 fanns ett tjugotal pizzerior i Sverige. Kritiska röster höjdes. Skulle den svenska palten glömmas bort? 2014 är pizzerian vår vanligaste restaurangtyp. Matskribenten Jenny Damberg ville veta hur det har gått till när rätter och råvaror som först setts som märkliga blivit vardagsmat i hem och på restauranger.

Vad kom du fram till?
– När något slår igenom har det på olika sätt infogats i den existerande matkulturen. Sushi slog igenom först när det blev en billig lunchrätt. Hamburgare var i början ungdomskäk och är det fortfarande i viss mån, men maträtter åldras med sin publik. Pizzeriorna fick sitt genombrott för att det var mysigt och prisvärt att gå på pizzeria och för att pizzan var en kontrast till all brunsås.

Vilken är den logiska kopplingen mellan smörgåstårta och svenska pizzor?
– Det extra överdådet som vi dras till. Smörgåstårtan är festlig och fri att tolka, den traditionen finns också på pizzeriorna.

Du skriver om många udda recept, som makaroner kokta i aprikossoppa och banan inlagd som sill.
– I dag är det populärt att försöka göra mat från andra länder så autentisk som möjligt. Men det historiska sättet har snarare varit att ta råvaror som är nya och använda dem på ett sätt som passar in i den egna mathållningen. Vissa experiment har lyckats och bitit sig fast, som tacopajen och flygande Jacob.

Du beskriver också statens aktiva roll för kroglivet. Berätta!
– Under 1950-talet drev staten restauranger för att kunna kontrollera folks drickande bättre, bland annat genom måltidstvång. Men verksamheten fortsatte även efter 1955 då motboken tagits bort. Staten hade landets största restaurang- och hotellkedja, startade diskotek, ”dating club” och nattklubb med striptease. Så sent som 1987 tog det statliga Sara Pizza Hut till Sverige. Drygt 25 år senare har staten inte bara upphört att vara snabbmatskrögare utan även gjort utförsäljningar inom välfärdssektorn.

Vilka moderna matklassiker gillar du själv?
– Jag tycker att det mesta av det som överlevt är gott. Sedan borde man kanske prova en del av de ovanligare recepten. Banan som sill kanske är jättegott.

Vad i matväg tror du att människor kommer att skratta åt om 30 år?
– LCHF-rätter som rå spagetti. Det är inget fel på riven zucchini i sig, men det är inte en slags spagetti. Det handlar åter igen om att försöka lansera något nytt genom att framställa det som något välbekant.

Goda blandningar eller konstiga kombinationer?

  • Pizzan Calskrove i Skellefteå kom till som ett skämt med en hungrig gäst. I den inbakade pizzan ligger två 45-gramshamburgare med pommes frites, sallad och dressing, ett så kallat skrovmål. Finns fortfarande på menyn.
  • Banankaviar. Kaviar och färskost, den senare smaksatt med banan, lanserades som ”Kalles randiga, banan” hösten 2007. Försvann lika snabbt igen.
  • Burger bite. I början av 2000-talet försökte sig 7-Eleven på att sälja en hamburgare formad som en korv. Ett minst sagt ofördelaktigt utseende tog förmodligen knäcken på denna annars väldigt praktiska rätt. 

Ur boken Nu äter vi! av Jenny Damberg, Ica Bokförlag.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här