Nyheter

Hallå där, Annelie Silvander

Krog- och festivalpersonal i Göteborg ska få en obligatorisk utbildning i att förebygga, upptäcka och hantera sexuella trakasserier, berättar Annelie Silvander, chef för kommunens tillståndsenhet.

Publicerad 9 augusti 2016
Annelie Silvander, chef för tillståndsenheten, Göteborg.
Annelie Silvander.

Vad är bakgrunden till satsningen?
– Vi fick uppdraget av våra politiker att försöka göra något förebyggande  efter den senaste tidens händelser på olika festivaler. Vi i Göteborg har en lång tradition av att jobba ganska tajt med myndigheter, arrangörer och krögare, med möten före, under och efter festivaler. Men det finns säkert ett mörkertal även här.

Ni testar utbildningen på Way out West-festivalen. Vad får de 240 personer som jobbar där lära sig?
– Det handlar om att förebygga och vad man ska göra om det händer något. Vi jobbar med till exempel ljussättning och var vakterna ska vara. Vi har tittat på statistik och anmälningar för att kunna dra lärdomar. Någon festivalarrangör ska ha sagt att tafsande är något man får tåla, men det är ett brott som kan ge två års fängelse. Vi går ut med budskapet att det inte är okej.

Vad är det för upplägg när restaurangpersonal ska gå utbildningen i höst?
– Vi kommer att lägga till ett pass om sexuella trakasserier i den obligatoriska utbildningen vi har för alla som jobbar med servering efter klockan 01. Den fokuserar i övrigt på alkohol, narkotika och ålder. Vi kommer att köra två utbildningar i veckan hela terminen.

Har du något budskap till krogpersonal över lag?
– Våga prata om frågorna och ha en dialog på arbetsplatsen. Alla måste hjälpa till, vara medvetna och vaksamma på signaler. Informera och väck frågan.

 

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här