Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Hälften får a-kassa inom nio veckor

I november fick hälften av HRAK:s arbetslösa sin a-kasseersättning inom nio veckor efter att de fyllt i kassakortet. För en fjärdedel var väntetiden längre än tolv veckor. Det visar ny statistik från IAF, Inspektionen för Arbetslöshetsförsäkringen.

Publicerad 4 december 2009

I Hotell- och restauranganställdas a-kassa, HRAK, fick varannan förstagångs-sökande sin ersättning inom nio veckor. Det är något över de åtta veckor som är genomsnittstid för landets kassor.

Väntetiderna är ofta mycket längre för dem som söker grundbelopp, i en del a-kassor kan det röra sig om 20 – 25 veckors väntan. HRAK är dock nästan lika snabba när det gäller ansökningar om grundbelopp som när medlemmen söker inkomstrelaterad ersättning. Inom 13 respektive 12 veckor har tre fjärdedelar av de sökande fått besked.

Så mäts väntetiden

Väntetiden mäts som antalet veckor från det att personen redovisar arbetslöshet på sitt kassakort till den första utbetalningen av arbetslöshetsersättning. Genomströmningstiden påverkas av hur snabbt medlemmen skickar in ett fullständigt underlag till arbetslöshetskassan och av den tid som a-kassan behöver för att fatta beslutet och betala ut ersättningen.

Uppgifterna baseras på medlemmar som har påbörjat en ersättningsperiod under månaden, och där ärendet prövas av a-kassan för första gången. Personer som har beviljats en ny period baserat på arbete inom föregående ersättningsperiod och liknande ingår inte.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här