Nyheter Sommarjobb

Grönan söker 1500 sommarjobbare

Efter olyckan förra året uteblev många besökare från Gröna Lund. I höstas var det till och med prat om varsel. Men nu när rekryteringen inför sommarsäsongen sätter i gång söker nöjesparken 1500 sommarjobbare – precis som förra året.

Publicerad 23 februari 2024
Grönan söker 1500 sommarjobbare
Alexandra Olsson är utbildningschef på Parks and Resorts där Gröna Lund ingår. Foto: Istockphoto
Jan Eriksson.
Foto: Rickard Monèus

– Vi hoppas och tror på fler gäster 2024 än 2023, så vår rekryteringsprocess ser så här långt ut att vara jämförbar med föregående år, skriver Gröna Lunds vd Jan Eriksson i ett mejl till Hotellrevyn.

Men han tillägger också att de har respekt för att många gäster har mindre pengar att röra sig med i år. Därför har de bland annat återinfört entrébiljetten och fritt inträde för pensionärer.

De senaste åren har det bara gått att köpa ”Ticket-to-ride” där både entré och åkattraktioner ingår.
– Det tillsammans med en fantastiskt fin konsertsommar tror vi kommer att ge resultat i våra besökssiffror, skriver Jan Eriksson.

Sållar med servicetest

Gröna Lund söker alltifrån sockervaddssnurrare till spöken, men det finns också ett stort behov av folk till parkens restauranger och matkiosker.

Alexandra Olsson Foto: Privat

För majoriteten av tjänsterna består den första delen i ansökningsprocessen av ett webbaserat servicetest. De som får högst poäng blir sedan kallade till intervju.

– Vi vet att många får sitt allra första jobb hos oss. Därför är det viktigare hur man är som person än vad som står på cv:t, skriver Alexandra Olsson som är utbildningschef på Parks and Resorts där Gröna Lund ingår.
– De viktigaste faktorerna för att man ska trivas och göra ett bra jobb hos oss, är att man har rätt engagemang och delar våra värderingar och vår syn på gästmöte och service.

I Parks and Resorts servicetest får de sökande ta ställning till hur de skulle ha agerat i olika i situationer.
Foto: Parks and Resorts.

I servicetestet får man ta ställning till olika scenarier som skulle kunna uppstå när man jobbar i parken. De sökande väljer det alternativ som bäst stämmer överens med hur de skulle ha agerat i situationen.

Populärt sommarjobb

Varje år får Parks and resorts in nära 30 000 jobbansökningar till sina fyra parker, Gröna Lund, Kolmården, Furuvik och Skara Sommarland.

De flesta tjänster behöver man ha fyllt 18 år för att söka, men det finns ingen övre åldersgräns – 2023 var den äldsta medarbetaren 80 år.

Parks and Resorts har använt sig av servicetestet i flera år och tycker att det fungerar bra.
– Det är en objektiv rekryteringsmetod som ger alla sökande samma förutsättningar, skriver Alexandra Olsson.

Frågan är om Grönan skulle klara ännu en sommar med dåligt väder och låga besökssiffror efter tre tuffa pandemiår och förra årets tragiska olycka? Parkens vd Jan Eriksson är inte orolig:

– Gröna Lund har funnits i 140 år och har genom historien klarat av både dåligt väder och många utmaningar. Vi hoppas kunna finnas kvar i minst 140 år till. Att vi har långsiktiga ägare och är en del av Parks and Resorts ger extra styrka i tuffa tider.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här