Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Gravid jobbsökande får 50 000 kronor

Det blev en fällande dom i Arbetsdomstolen för den Örebrokrögare som nekat en servitris jobb för att hon var gravid. Krögaren ska nu betala 50 000 kronor i skadestånd till kvinnan.

Publicerad 4 april 2011

Förra våren sökte kvinnan en tjänst som servitris hos Örebrokrögaren.
Både intervju och provjobb gick bra, men när kvinnan berättade att hon var gravid fick hon beskedet att hon inte längre var aktuell för jobbet.

Könsdiskriminering, ansåg  Diskrimineringsombudsmannen, och stämde arbetsgivaren till Arbetsdomstolen.
Som bevisning fanns bland annat ett inspelat telefonsamtal där krögaren förklarade att han inte ville anställa någon som inom kort skulle försvinna iväg på föräldraledighet.

I domen, som kom i förra veckan, slog Arbetsdomstolen fast att kvinnan behandlats sämre på grund av sin graviditet. Arbetsgivaren ska nu betala  50 000 kronor i skadestånd för könsdiskriminering.

– Många kvinnor stöter på svårigheter i arbetslivet när de blir gravida eller ska vara föräldralediga, särskilt när det gäller att få eller att behålla ett jobb. Ofta är det unga kvinnor med osäkra anställningsförhållanden som blir av med jobbet och det får allvarliga konsekvenser för deras fortsatta yrkesliv, säger Laine Nou Strömgren, jurist vid DO.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här